• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №01(136) | 11.01.2024 р.

Сто тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №01(136) | 11.01.2024 р.
Це – перший з початку року (сто тридцять шостий загалом і тридцять сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • наведемо нюанси заповнення заяви про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ;
  • розповімо, що Мінфін планує удосконалити оподаткування страхової діяльності в Україні;
  • підкреслимо, що несвоєчасне коригування ПК з ПДВ призводить до штрафів при перевірці;
  • зазначимо, що зʼявилися рекомендації від НАЗК для мінімізації ризиків при блокуванні ПН;
  • повідомимо, що Д. Гетманцев запропонував скоротити термін перевірок бюджетного відшкодування ПДВ.
Гарного вам читання!
 

Гетманцев запропонував скоротити термін перевірок бюджетного відшкодування ПДВ

Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі зауважив, що сьогодні є всі передумови для скорочення загального терміну проведення перевірок бюджетного відшкодування ПДВ, застосовуючи ризик-орієнтований підхід. 
Для платників податків, які мають позитивну історію платника, відшкодування здійснювати камерально зі скороченим терміном перевірки до 15 днів: 
  • платники, які мають вище середнього навантаження по галузі з податку на прибуток; 
  • платники 4 групи з навантаженням зі сплати податків на 1 гектар більше середнього по країні;
  • у яких наявні трудові та матеріальні ресурси; 
  • відсутні взаємовідносини з ризиковими платниками; 
  • за результатами документальних перевірок за останні 12 місяців не встановлено суттєвих порушень;
  • відсутні помилки у податковій звітності;
  • відсутня негативна інформація від правоохоронного органу. 
Для таких платників документальна перевірка проводиться лише один раз на 12 місяців, все відшкодовується камерально.

 

Нюанси заповнення заяви про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ

Подання додатка 4 є обов’язковим при заповненні рядка 20.2 декларації щодо суми бюджетного відшкодування.
Додаток 4 заповнюється з урахуванням такого: сума бюджетного відшкодування, визначена у декларації за звітний (податковий) період (рядок 20.2 декларації) з ПДВ відповідно до ст. 200 ПКУ, відображається окремо:
  • у сумі (зазначається цифрами), що перераховується на рахунок платника у банку/небанківському надавачу платіжних послуг із зазначенням номера рахунка (рядок 20.2.1 декларації);
     
  • у сумі (зазначається цифрами), що враховується у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету із зазначенням коду бюджетної класифікації та рахунку платежу в Казначействі (рядок 20.2.2 декларації).
При цьому заявлена сума бюджетного відшкодування, відображена у додатку 4, повинна відповідати сумі, вказаній у податковій декларації з ПДВ.  Про це все ми зазначали у своїй новині ось тут.
 

Мінфін планує удосконалити оподаткування страхової діяльності в Україні

15 грудня 2023 року Мінфін оприлюднив проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування страхової діяльності в Україні». Розроблено його з метою приведення положень ПКУ у відповідність до Закону № 1909-IX
Зокрема, у частині ПДВ пропонується:
  • змінити напрям витрат на страхування, що не включаються до бази оподаткування (а саме - до бази оподаткування не включатимуться витрати на страхування відповідальності перевізника виключно за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю пасажирів, яка перераховується страховику);
     
  • виключити з переліку операцій, що не є об’єктом оподаткування, операції: з іпотечними сертифікатами; з грошовими виплатами основної суми консолідованого іпотечного боргу та процентів, нарахованих на неї, об’єднання та/або купівлі (продажу) консолідованого іпотечного боргу, заміною однієї частки консолідованого іпотечного боргу на іншу, або поверненням (зворотним викупом) такого консолідованого іпотечного боргу відповідно до закону резидентом або на його користь; 
     
  • змінити перелік операцій, що не є об’єктом оподаткування, а саме, виключено операції з надання послуг пов’язаних із страховою діяльністю страховими брокерами і страховими агентами та включено операції з надання інших посередницьких послуг, пов’язаних з реалізацією страхових та/або перестрахових продуктів страховими та/або перестраховими брокерами. 

 

Несвоєчасне коригування ПК з ПДВ призводить до штрафів при перевірці: судова практика

ДПСУ зазначила, що судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо наявності підстав для збільшення суми грошового зобов'язання суми податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету.
Зокрема, позивач, формуючи ПК, протиправно у декларації з ПДВ за жовтень 2021 року не здійснив коригування сум ПК за результатами жовтня, в якому відбулася зміна ціни, оскільки на момент подання такої декларації з ПДВ вже було зареєстровано РК до ПН.

 

Зʼявилися рекомендації від НАЗК для мінімізації ризиків при блокуванні ПН

Наприкінці грудня 2023 року НАЗК розробило рекомендації для мінімізації ризиків при блокуванні податкових накладних (головним чином корупційних).
Рекомендації будуть надіслані органам виконавчої влади, відповідальним за формування та реалізацію державної податкової політики, зокрема Міністерству фінансів України та ДПСУ. Серед них:
  • проведення аналізу ефективності роботи СМКОР за період 2017 – 2023 рр. з оприлюдненням таких результатів;
  • впровадження системи моніторингу результативності розгляду судами податкових спорів, що пройшли процедуру адміністративного оскарження, та стану виконання відповідних судових рішень;
  • запровадження ризик-орієнтованого підходу у визначенні саме ризикових операцій, а не ризикових суб’єктів господарювання;
  • визначення критеріїв ефективності СМКОР.

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»