• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №06(141) | 24.04.2024 р.

Сто сорок перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №06(141) | 24.04.2024 р.
Це – шостий з початку року (сто сорок перший загалом і сорок другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • наведемо нюанси заповнення заяви на повернення зайво сплачених коштів в СЕА ПДВ;
  • розкажемо, в яких рядках декларації з ПДВ відображаються обсяги постачання та сума ПДВ за ПН з типом причини «15»;
  • підкреслимо, що з 1 липня діятимуть нові строки перевірок ДПС з бюджетного відшкодування ПДВ;
  • зʼясуємо, яким має бути зміст пояснення до повідомлення для розблокування ПН;
  • повідомимо, що Комітет Гетманцева підтримав  у ІІ читанні новації у здійсненні експорту деяких сільгосптоварів.
Гарного вам читання!
 

Нюанси заповнення заяви на повернення зайво сплачених коштів в СЕА ПДВ

Податківці  у підкатегорії 101.17 «ЗІР» зауважили, що ДПС реалізовано електронний сервіс щодо подання платником податків Заяви про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені у формі електронного документу (ідентифікатор форми J/F 1302002).
Але при заповненні форми електронного документа заяви у разі прийняття рішення про повернення коштів на електронний рахунок у СЕА ПДВ платник має зазначити в ньому  реквізити електронного рахунку в СЕА ПДВ.

В яких рядках декларації з ПДВ відображаються обсяги постачання та сума ПДВ за ПН з типом причини «15»?

Запорізькі податківці підкреслили, що зазначення у рядках податкової накладної, складеної відповідно до п. 15 Порядку №1307, власних даних постачальника (продавця) у розділі, відведеному для заповнення даних покупця, не є підставою для формування податкового кредиту.
Тож обсяги постачання та сума ПДВ, зазначені у податковій накладній з типом причини «15» (складеної на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання) відображаються у складі податкових зобов’язань декларації з ПДВ у рядках 1.1, 1.2 або 1.3 (залежно від ставки податку) та не відображаються у складі податкового кредиту, оскільки за такою операцією не відбувається придбання товарів/послуг. 

З 1 липня діятимуть нові строки перевірок ДПС з бюджетного відшкодування ПДВ

Законом №3603 з 1 липня 2024 року скорочуються терміни проведення перевірок щодо визначення суми ПДВ, яка підлягає бюджетному відшкодуванню.
Так, платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування та подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, отримують таке бюджетне відшкодування в разі узгодження ДПС заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки. Вона проводитиметься протягом 20 календарних днів, наступних за граничним строком подання декларації або уточнюючого розрахунку (у разі подання), а якщо такі документи були подані пізніше - за днем їх фактичного подання, та відповідно до вимог, визначених статтею 76 ПКУ, а у випадках, визначених п. 200.11, - за результатами перевірки, зазначеної у такому пункті, відповідно до ПКУ. 
Також ДПС буде мати право протягом 40 календарних днів, що настають за граничним строком подання декларації, а в разі якщо така декларація надана після закінчення граничного строку - за днем її фактичного подання, провести документальну перевірку. Про це ми писали тут.

Яким має бути зміст пояснення до повідомлення для розблокування ПН?

Черкаські податківці підкреслили, що пояснення до Повідомлення мають бути підготовлені ретельно та цілковито розкривати суть та зміст вчинених господарських операцій з розкриттям ділової мети операції та поясненням причинно-наслідкового зв’язку між вчиненою угодою та отриманням прибутку. Так, належні пояснення можуть умовно складатися з трьох розділів: 
  • перший - загальна інформація про суб’єкта господарювання, наявність у нього матеріально-технічної бази та трудових ресурсів, описання видів діяльності та вчинених угод;
     
  • друга частина, в якій детально має бути розкрита саме господарська операція, що була підставою для складання податкової накладної;
     
  • третя частина пояснень може стосуватись позитивної історії платника та сталості вчинених господарських операцій.

Новації у здійсненні експорту деяких сільгосптоварів: Комітет рекомендує прийняти в ІІ читанні законопроєкт

4 квітня Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував прийняти у другому читанні проєкти законів №10168-2 та №10169-2 про внесення змін до ПКУМКУ та низки інших законів щодо запровадження режиму експортного забезпечення.
Зокрема, ДПС отримає право зупиняти реєстрацію податкової накладної при експорті зернових за аналогічними процедурами, як для операцій на внутрішньому ринку. 
Проєктом №10168-2 надається право КМУ впровадити вимогу, що до вивезення таких товарів сільгосптоваровиробник повинен зареєструвати податкову накладку за ставками: 
  •  0% – платники, у яких обсяг неповерненої валютної виручки не перевищує 20% (порядок розрахунку такого показника визначатиме КМУ); 
     
  •  14 або 20% (за ставкою для внутрішнього постачання відповідного товару) – всі інші платники. Такі платники отримають змогу відкоригувати ставку ПДВ на 0% виключно після отримання податковою від банку інформації про завершення розрахунків за відповідною експортною операцією.

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»