• Посилання скопійовано

Премія: коли вона одноразова, а коли систематична?

Мінсоцполітики роз'яснило, що виробничi премiї (мiсячнi, квартальнi чи премiї за пiврiччя) не мають одноразового характеру. А премiї до святкових, ювiлейних дат, за результатами роботи за рiк тощо є одноразовими виплатами

Премія: коли вона одноразова, а коли систематична?

Джерело: http://dominanta.in.ua

Питання: Чи можна вiднести до одноразових виплат винагороди, виплата яких провадиться працiвниковi два, чотири, сiм та бiльше разiв за рiк, на пiдставi однiєї норми (статтi) закону, якщо для кожної виплати пiдприємство, установа, органiзацiя видавали окремий наказ? Як розрiзняти винагороди систематичного та одноразового характеру?

Відповідь Мінсоцполітики: Щодо тлумачення виплат, якi мають одноразовий чи систематичний характер, то законодавством не передбачено чiткого визначення цих термiнiв.

Водночас виходячи iз перiодичностi певних виплат їх можна вiднести до виплат, якi мають систематичний чи одноразовий характер.

Так, виробничi премiї (мiсячнi, квартальнi чи премiї за пiврiччя) не мають одноразового характеру. А премiї до святкових, ювiлейних дат, премiї за результатами роботи за рiк тощо є одноразовими виплатами.

Виходячи з характеру виплат Порядком обчислення середньої заробiтної плати, затвердженим постановою КМУ вiд 08.02.1995 р. №100 (далi - Порядок), i передбачено їхнє урахування.

Так, пунктом 3 Порядку передбачено враховувати виплати, якi не є одноразовими. Iз одноразових виплат Порядком передбачено врахування лише одноразової винагороди за пiдсумками роботи за рiк i за вислугу рокiв.

Усi iншi виплати одноразового характеру згiдно з п. 4 Порядку не враховуються пiд час обчислення середньої заробiтної плати.

Оксана ГУЗЕНКО, головний спецiалiст

"Праця i зарплата" N 28 (992), 27 липня 2016 р.

****

Новини на тему:

Мінсоцполітики пропонує включити до мінімальної зарплати доплати, надбавки та премії;

Премії, які не мають разового характеру, включаються при обчисленні середньої зарплати у всіх випадках її збереження;

Донарахування індексації та премій за минулий рік: що з ПДФО;

Нюанси оподаткування премій працюючим і звільненим працівникам, нарахованих у 2016 році за 2015 рік.

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»