• Посилання скопійовано

Прийняття податкового повідомлення-рішення без перевірки є неправомірним, - ВАСУ

Із судової практики випливає: якщо перевірка (камеральна) не проводилася й акт перевірки не складався, то це може бути підставою для скасування податкового повідомлення-рішення про застосування штрафу, передбаченого ст. 126 ПКУ

Прийняття податкового повідомлення-рішення без перевірки є неправомірним, - ВАСУ

ДФС у Волинській області роз'яснила, що за порушення строків сплати грошових зобов’язань контролюючий орган складає та направляє платнику податків податкове повідомлення-рішення за формою «Ш», встановленою у додатку 4 до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платника податків.

Стаття 126 ПКУ передбачає штраф за несвоєчасну сплату узгодженої суми грошового зобов’язання протягом строків, зазначених у Податковому кодексі. Штраф застосовується в таких розмірах:

- 10% погашеної суми податкового боргу – якщо затримка у сплаті становить не більше 30 календарних днів ( після закінчення строку, установленого для сплати грошового зобов’язання);

- 20% погашеної суми  податкового боргу – при затримці більше 30 календарних днів.

При цьому Вищим адміністративним судом України (ухвала від 04.03.2015 р. №К/9991/82083/12) висловлено позицію, в якій визнано неправомірним прийняття податкового повідомлення-рішення із підстав ст.126 ПКУ без проведення перевірки.

Із судової практики випливає: якщо перевірка (камеральна)  не проводилася й акт перевірки не складався, то цей факт може бути підставою для скасування податкового повідомлення-рішення про застосування штрафу, передбаченого ст. 126 ПКУ.

Довідково: лист ДФС України від 11.07.16 № 233310/7/99-99-12-02-01-17.

Джерело: ДФС у Волинській обл.

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»