• Посилання скопійовано

Завчасно нарахували відпускні до початку місяця відпустки: чи є це помилкою та як її виправити?

У разі помилки відпускні працівника слід відкоригувати, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки

Завчасно нарахували відпускні до початку місяця відпустки: чи є це помилкою та як її виправити?

Держпраці у Миколаївській області надійшло прохання від громадянина про надання  інформаційно-роз`яснювальної допомоги щодо дотримання вимог законодавства про працю у ситуації, яка склалася. У повідомлені зазначається наступне.

Наказ, виданий у вересні поточного року, передбачає надання відпустки працівнику з 09 жовтня поточного року. Між тим, бухгалтером  розрахунок відпускних зроблено у  першій половині вересня. Чи є це помилкою? Як вийти з ситуації?

Надаємо відповідь з обґрунтуванням.

Відповідно до  ст. 115 КЗпП заробiтна плата працiвникам за весь час щорiчної вiдпустки виплачується не пiзнiше нiж за три днi до початку вiдпустки.

Граничного (максимального) строку виплати заробітної плати за весь час щорiчної вiдпустки жодним нормативним документом не передбачено. Тобто, заробітна плата за час щорічної відпустки, яка настане в жовтні поточного року, може бути нарахована і під час нарахування заробітної плати як за серпень, так і за 1 половину вересня поточного року.

Але необхідно пам’ятати, що для розрахунку суми відпускних спочатку треба обчислити середню заробітну плату працівника, яка розраховується відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100.

За загальним правилом обчислення середньої зарплати для оплати відпусток здійснюється, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Окрім того, Мінсоцполітики в листі від 19.06.2017 р. №1692/0/101-17 підсумовує: розрахунковий період для обчислення середньої зарплати за час відпусток залежить не від місяця видання наказу про надання відпустки й кількості цих наказів, а від того, у якому саме календарному місяці згідно з наказом працівникові надається відпустка.

Враховуючи вищезазначене, користувач може нарахувати зарплату працівнику за поточний місяць нарівні з іншими, а при настанні часу відпустки, -  зарплату за весь час щорiчної вiдпустки працівника відкоригувати виходячи із правил обчислення середньої заробітної для оплати відпусток, тобто виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Джерело: Держпраці у Миколаївській області

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»