• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 січня – 2 лютого

15 найважливіших змін та подій лютого; нова позиція ДФС щодо застосування LiqPay «єдинником»; практичні приклади з нарахування і оподаткування доходів працівників; а ще – з десяток роз’яснень щодо податкової, фінансової та статистичної звітності у 2019 році

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 січня – 2 лютого

Що нас чекає у лютому?
Розпочався новий місяць, а отже нас чекають нові зміни та події (ми нарахували їх аж 15-ть). Попри те, що лютий – місяць короткий, важливого у ньому чимало. Зокрема:

  • з 7 лютого запрацює нове валютне регулювання. Докладний аналіз усіх восьми постанов НБУ читайте у статті від редакції;
  • 11 лютого – граничний термін подання податкової звітності за ІV квартал та річних звітів з ЄСВ та декларацій для ФОПів (крім декларації «єдинника» І та ІІ груп). Весь перелік звітів, які необхідно подати до цього часу, дивіться у базі бланків;
  • 12 лютого наберуть чинності зміни до форми декларації з рентної плати. Що саме змінилося – читайте у новині;
  • 19 лютого завершується термін сплати податків за ІV квартал 2018 року. Яких саме – дізнайтесь за посиланням;
  • а 22 лютого є останнім днем розмитнення авто за пільговими ставками акцизу.

Податкова звітність та сплата податків за 2018 рік
Ніякі новації у лютому не зрівняються для бухгалтера з поданням річної звітності та сплатою відповідних податків. Протягом минулого тижня податківці надали чимало роз’яснень та нагадувань на цю тему.

Ось п’ять найважливіших з них:

  1. при поданні декларації з плати за землю за 2019 рік необхідно надати нову довідку (витяг) про нормативну грошову оцінку земельної ділянки;
  2. всі платники податку на прибуток за 2018 рік мають відзвітувати до 1 березня включно;
  3. граничний термін надання Звіту про використання доходів за 2018 рік – не пізніше 01.03.2019 року. Разом зі звітом слід подати відповідну фінансову звітність. Про нюанси їх подання читайте тут;
  4. фізособи-підприємці до 10 лютого мають провести остаточний розрахунок з ЄСВ за даними декларації за 2018 рік з урахуванням вже сплачених сум протягом року;
  5. при заповненні полів платіжки на переказ податків не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками. Про інші правила заповнення платіжок читайте тут.

Статистична та фінансова звітність-2019
Але не податковою звітністю єдиною… 28 лютого завершується строк подання до Держстату фінансової звітності за 2018 рік. Крім того, протягом місяця слід подавати ще й низку статистичних звітів.

З огляду на це, звертаємо увагу, що 77 форм статистичної та 11 форм фінансової звітності можна подати в електронній формі. Держстат оновив свій перелік форм. Переглянути його можна тут.

Також у Держстаті розповіли, за якими звітами змінено термін та періодичність подання, які зовсім скасовано, а до яких внесено зміни. А також роз’яснено, як заповнювати форми №1-ПВ, №1-підприємництво та ще з десяток статзвітів/

Щодо фінансової звітності, то, як ми й обіцяли, завершили цикл статей щодо кожного з цих звітів. Цього разу ми детально розповіли про нюанси подання Звіту про рух грошових коштів, Звіту про власний капітал та Приміток до річної фінансової звітності (усі три статті - для передплатників).

А податківці додатково роз’яснили, хто з підприємств має разом з фінзвітністю складати та подавати Звіт про управління (спойлер: це не стосується бюджетних установ, мікропідприємств та малих підприємств).

Нараховуємо і оподатковуємо доходи працівників у 2019 році
Раніше ми вже розповідали про зміни, які відбулись в оподаткуванні доходів фізосіб у 2019 році. А минулого тижня в окремій аналітичній статті навели шість практичних прикладів їх застосування роботодавцями. Зокрема, ми розказали:

  • як нараховувати зарплату, якщо за повний місяць працівник отримав зарплату менше мінімальної;
  • коли зарплата може бути меншою за мінімальну і як бути з нарахуванням ЄСВ у такому випадку;
  • як застосування ПСП впливає на оподаткування зарплати.

Квота робочих місць: виконання та відповідальність
Щодо деяких категорій громадян роботодавці подають Звіт про квоту їх працевлаштування. Коли квота вважається виконаною? Чи є відповідальність за невиконання такої квоти і в якому розмірі?

Відповідь на це знаходимо у листі Мінсоцполітики від 09.11.2018 р. №21833/0/2-18/53, коментар до якого читайте тут.

Застосування LiqPay «єдинником»? З цим питанням – до Нацбанку!
Чи може платник єдиного податку приймати або здійснювати оплату за допомогою LiqPay? На це питання вже раніше відповідали київські податківці в ІПК від 20.12.2018 р. №5313/ІПК/26-15-13-06-09. Тоді вони вважали, що це порушує умови перебування на спрощеній системі оподаткування.

Нещодавно ДФС знову отримала це запитання. У відповіді на нього (ІПК від 24.01.2019 р. №255/6/99-99-13-01-02-15/ІПК) податківці просто нагадали загальні положення щодо визнання доходів «єдинниками» та умов перебування на спрощеній системі. Але конкретно і так категорично, як минулого разу, відповідати вже не взялися і порадили звернутися до Нацбанку.

Ще три «свіжі» роз’яснення ДФС

  1. Розрахунок коригування, що складається до зайво складеної ПН, яка не надавалася отримувачу (покупцю), підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем). При цьому у верхній лівій частині такого розрахунку коригування у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» проставляється позначка «Х» та зазначається тип причини 20. Більше про порядок складання РК для анулювання зайвої податкової накладної на неплатника читайте тут.
  2. Ліміт каси вважається нульовим, якщо установою/підприємством його не встановлено. Уся готівка, що перебуває в касі на кінець робочого дня і не здана, вважається понадлімітною. А за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах до підприємства застосовується фінансова санкція. Яка саме, – читайте у новині.
  3. ФОПи-пенсіонери не повинні подавати звіт з ЄСВ. А от якщо цей звіт подати, то ЄСВ доведеться сплатити.

Інші новини

  1. Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 18%. Як пояснює регулятор, таке рішення спрямоване на зниження інфляції до цілі 5% у 2020 році.
  2. Банки інформуватимуть виконавчу службу про рахунки фізосіб-боржників. Нацбанк привів у відповідність до законодавства низку питань стосовно порядку відкриття та ведення рахунків клієнтів банків.
  3. Яких 100 компаній сплатили найбільше податків у 2018 році? Їх назвали в Офісі великих платників податків. Загалом вони перерахували до зведеного бюджету 291,7 млрд грн і ця цифра на 14% більша ніж у 2017 році.

<Безкоштовний вебінар з 1C

 Спонсор випуску 

Не пропустіть! Безкоштовний вебінар «Топ 5 помилок в 1С 8 Бухгалтерія» вже цієї середи! Інструкція у ПОДАРУНОК!

На безкоштовному вебінарі з 1С у середу 6 лютого о 19:00 Ви дізнаєтесь, як не зробити в 1С найрозповсюдженіші помилки. Фахівці зі школи онлайн-бухгалтерії FinLABS розберуть:

  • як правильно та автоматично нараховувати індексацію та курсові різниці;
  • як коригувати розрахунки з контрагентами за допомогою документу «Коригування боргу»;
  • як проводити ремонт та модернізацію основних засобів;
  • як комплектувати товари;
  • та як правильно вводити в 1С калькуляції готової продукції і як ними користуватись.

Буде 100% практики. Ми будемо проводити демонстрацію свого екрану та покажемо, як треба працювати в 1С.

Переходьте за посиланням, реєструйтесь та отримуйте у подарунок Інструкцію з налаштування амортизації в 1С.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»