• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 7–12 жовтня

Нова декларація з ПДВ (поки в проекті); чергові зміни у плані-графіку податкових перевірок; блокування у Раді законів про єдиний рахунок; індекс інфляції за вересень; а також з десяток нових законодавчих ініціатив (для ФОП та роботодавців, щодо скасування військового збору, тощо)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 7–12 жовтня

Чергове (жовтневе) оновлення плану-графіка перевірок ДПС (поки для юросіб)
Традиційно на початку місяця податківці оприлюднили оновлений план-графік перевірок платників податків на 2019 рік (станом на 10.10.2019 р.).

Зміни поки що торкнулися лише перших двох розділів. Вони стосуються перевірок юросіб та фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів. Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДПСУ.

Згідно з оновленими даними, у 2019 році ДПС планує провести 5183 податкові перевірки. Це на 26 перевірок більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за вересень.

Незабаром – нова декларація з ПДВ!
9 жовтня ДПСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується затвердити зміни до:

  1. Форми декларації з ПДВ (завантажити). Зокрема, в новій редакції буде викладено додаток 6 «Довідка (Д6)». Він подається платниками, які заповнюють рядок 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів;
  2. Уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (завантажити);
  3. Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість (завантажити);
  4. форми розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України. Її буде викладено у новій редакції (завантажити).

Оновлення форми декларації пов'язане з введенням банківських рахунків за IBAN та скасуванням окремого Звіту про податкові пільги з 1 січня 2020 року.

Підписання законів про єдиний рахунок для податків та ЄСВ відкладається
7 жовтня на сайті ВРУ зареєстровано проект постанови №1049-П щодо скасування законопроекту №1049.

Одна з причин блокування – поправка №8. Вона аж ніяк не стосується єдиного рахунку, зате вносить зміни до ціноутворення на тютюновому ринку (і як наслідок – підвищення цін на сигарети вже найближчим часом). Про це читайте тут.

Таким чином, голова Ради Дмитро Разумков не може підписати цей проект закону та передати його на підпис Президентові до розгляду проекту постанови у сесійній залі.

Крім того, без підписання законопроекту №1049 неможливе й підписання законопроекту №1051, оскільки правила застосування єдиного рахунку прописані саме у ньому.

Збір на розвиток спорту (новий) та скасування військового збору (існуючого) – ініціативи Дубінського
Минулий тиждень був багатим на цікаві законодавчі ініціативи. Та найбільше обговорення викликали дві; обидві від Олександра Дубінського, нардепа від «Слуги народу».

Спершу він запропонував обмін валюти у готівці додатково обкладати 1% збором на розвиток спорту. Про це йшлося у законопроекті №2208. Щоправда, згодом у Facebook та Telegram Дубінський провів опитування своїх підписників щодо необхідності впровадження цього збору та, за його результатами, вирішив відкликати цей законопроект.

Того ж дня, 10 жовтня, він зареєстрував у Раді два законопроекти щодо скасування військового збору№2252 (зміни до ПКУ) та №2253 (зміни до Бюджетного кодексу). У разі прийняття ці закони наберуть чинності з 1 січня 2020 року.

Що нового пропонують для ФОП?
Маємо що декілька законодавчих ініціатив зі змінами для фізосіб-підприємців. Зокрема, пропонується:

Крім того, В. Зеленський підтримав ініціативи Уряду щодо зміни податкового законодавства для ФОПів та боротьби зі схемами з їх використанням.

Водночас колишня голова профільного комітету ВР Ніна Южаніна вважає, що тепер, через новий закон про касові апарати, кожному ФОП потрібен буде бухгалтер, аби розібратися у нових правилах ведення товарообігу.

Три важливі новини для роботодавців

  • По-перше, трудові книжки можуть скасувати вже до кінця 2019 року. Принаймні, на це сподівається міністр КМУ Дмитро Дубілет. Минулого тижня він анонсував запуск в роботу законопроекту і актів Уряду, які скасують обов'язковість трудових книжок.
  • По-друге, у Держпраці розповіли, як перевірятимуть роботодавців за новими правилами. Зі слів голови Держпраці Романа Чернеги, інспектори будуть більше попереджати порушників, ніж штрафувати (але це все одно не стосується неоформлених працівників).
    Більше про ключові пріоритети Держпраці під час перевірок бізнесу читайте в інтерв’ю Чернеги тут.
  • По-третє, у ВРУ зареєстровано законопроект №2250, яким пропонується звільнити роботодавців від сплати ЄСВ за працівників, які не досягли 27-річного віку. А також встановити для них нульову ставку ПДФО.

Кого зобов'яжуть приймати оплату платіжними картками?
Незабаром застосування платіжних терміналів стане обов’язковим для всіх суб’єктів господарювання: Мінекономрозвитку визначило Вимоги до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги).

Відповідний проект постанови КМУ оприлюднено 9 жовтня на сайті МЕРТ. Завантажити його можна тут, а ознайомитися з переліком тих, на кого поширюватимуться ці вимоги – ось тут.

Інші новини

  1. Індекс інфляції за вересень – 100,7%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у вересні 2019 року порівняно з серпнем становила 0,7%, з початку року – 3,4%.
  2. ДПС отримала нові рахунки щодо СЕА ПДВ, СЕА РП та СЕ. За інформацією Держказначейства, станом на 11 жовтня реквізити змінених рахунків щодо СЕА ПДВ, СЕА РП та СЕ й для суб'єктів ЗЕД доведені до ДПСУ.
  3. Вперше звітувати з акцизу за оновленою декларацією слід за вересень 2019 року (не пізніше 21 жовтня 2019 року). Про це повідомили податківці на ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 116.07).
  4. ДПС знову оновила довідник типів об’єктів оподаткування для складання форми №20-ОПП. Перелік доповнено лише одним об’єктом оподаткування: 712 – ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ.
  5. А Ксенію Ляпіну звільнили з посади голови ДРС. Про своє звільнення вона дізналась із поста у Фейсбуці міністра економіки Мілованова. (Ми гадали, що «держава у смартфоні» мала б виглядати якось інакше).

Серія вебінарів “ТОП-5 помилок в індексації, “допблазі” та 1ДФ”


[Вперше]
Серія вебінарів “ТОП-5 помилок в індексації, “допблазі” та 1ДФ” від Анастасії Волевач. Реєструйтеся!

Після проходження безкоштовних вебінарів Ви:

  • 21 жовтня. Отримаєте відповіді на найчастіші запитання про індексацію, терміни виплати ЗП і податків, а також штрафні санкції за недотримання цих термінів;
  • 22 жовтня. Навчитеся визначати, кому потрібно нараховувати резерв відпускних, розраховувати і оформлювати його, а також правильно розраховувати ПДФО і ВС при видачі подарунків, матдопомоги і компенсацій;
  • 23 жовтня. Дізнаєтеся, як відображається в 1ДФ зарплата, ЦПХ, “допблаго”, фіндопомога і які штрафи передбачені за помилки у звіті 1ДФ.

Реєструйтесь на серію вебінарів і за 3 вечори позбудьтеся помилок у цих ділянках своєї бухгалтерії.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»