• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 липня – 1 серпня

Нові правила роботи з РРО з 1 серпня; нові обмеження через продовження карантину (аналіз постанови КМУ №461 для юр- та фізосіб); несподіваний адмінштраф за несвоєчасну сплату та звітування з ЄСВ під час карантину (ДПС змінила думку); нюанси індексації зарплати у серпні та ще з десяток змін та події, які чекають нас цього місяця

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 липня – 1 серпня

Карантин продовжено – що і для кого змінюється?
З 1 по 31 серпня в Україні буде діяти новий адаптивний карантин. Постанова КМУ №641, якою це передбачено, була офіційно опублікована 25 липня, а набрала чинності 1 серпня. Докладно її ми розглянули тут.

Зокрема, Уряд прописав критерії, за якими буде оцінюватися рівень епідемічної ситуації в Україні та в інших країнах. Де дізнатись «колір» вашого регіону, як це вплине на здійснення окремих видів господарської діяльності та що Уряд рекомендує місцевій владі та суб’єктам господарювання – читайте у аналітиці від редакції.

Зверніть увагу! 31 липня МОЗ поділив Україну на чотири зони карантину. До червоної зони увійшли міста Луцьк, Тернопіль, а також Кіцманський район Чернівецької області; до помаранчевої – Івано-Франківськ, Львів, Бережани та ще 7 районів Західної України (повний перелік дивіться у новині). Це рішення чинне з сьогоднішнього дня, 3 серпня. А перегляд епідеміологічної ситуації буде проводитися щоп'ятниці.

Також у постанові №641 Кабмін визначив обмеження для фізосіб, які діятимуть протягом серпня. Вони досить цікаві, тому ми їм присвятили окрему статтю.

Нові правила роботи з РРО з 1 серпня
У суботу, 1 серпня, набрали чинності нові правила роботи з РРО, запроваджені Законом №128 та Законом №129. Того ж дня набрали чинності накази Мінфіну №306, №317 та зміни до Положення №148. Усі вони спричинені введенням в обіг програмних РРО (хоча дещо змінюють і правила роботи з апаратними РРО).

Нагадаємо, що нові правила мали запрацювати ще у квітні. Проте Закон №533 у зв’язку з карантином переніс дату набрання чинності законів на серпень. За цей час у нас на порталі з’явилося більше сотні новин та аналітик на цю тему. З усіма ними можна ознайомитися за посиланням.

Для вашої зручності про усі новації, які запрацювали з 1 серпня, ми розповіли в окремій аналітичній статті. А це не лише запровадження ПРРО, а й нові фіскальні чеки, реєстрація та ведення РК, КОРО по-новому; нові штрафи щодо роботи з РРО тощо.

Про усе це читайте тут.


Індексація зарплати у cерпні

Якщо коротко: індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у червні 2020 року становив 100,2%, але він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у серпні 2020 року. Тобто всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами для липня.

Докладніше (і на прикладах) читайте про серпневу індексацію у традиційному щомісячному роз’ясненні від редакції.

Що ще нас чекає у серпні?
Як завжди, на початку місяця редакція розповідає про те, що нас чекає протягом найближчих 30 днів. У серпні, крім вже зазначеного вище (карантин, ООР, індексація), це:

  • новий режим операційного дня 23/7 для сплати податків (з 3 серпня);
  • набрання чинності всіма «карантинними» судовими рішеннями (7 серпня);
  • подання звітності та сплата податків за II кв. 2020 року (10 та 19 серпня відповідно);
  • зупинка роботи та подальше оновлення ЄДР (з 16 серпня);
  • початок щомісячного звітування з ПДВ «єдинниками» (починаючи зі звіту за липень, 20 серпня);
  • …і навіть додаткові вихідні (понеділок, 24 серпня).

Про ці та інші зміни та події, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів липня – ось тут.

За несвоєчасну сплату та звітування з ЄСВ під час карантину буде адмінштраф: нова позиція ДПС
Ще тиждень тому ДПС наголошувала про відсутність підстав для застосування адміністративних штрафів за несвоєчасне подання звіту з ЄСВ та його сплати.

Проте зараз у підкатегорії 201.09 «ЗІР» міститься інше роз'яснення. За ним, відсутня норма щодо звільнення від адміністративної відповідальності за несвоєчасне подання звіту з ЄСВ та його сплати на час карантину. Тобто штраф доведеться заплатити.

Що ще нового у податківців?

  1. Черговий скандал: «скрутки», списки, хабарі. Нардеп Дубінський передав ДФС перелік платників ПДВ-«скрутників», звинувачує ДПС у махінаціях, вимагає звільнення Любченка та відставки Марченко (голова ДПС і очільник Мінфіну відповідно). Натомість ДПС повідомляє, що в цьому переліку є як підприємства, які протягом червня офіційно визначені комісіями ДПС як ризикові, так і сумлінні платники ПДВ;
  2. Робота в режимі єдиної юрособи – як це буде? За словами голови ДПС, в структурі податкової служби в режимі єдиної юрособи функціонуватимуть 532 структурних одиниць – Державних податкових інспекцій. Вони діятимуть виключно як центри обслуговування платників податків;
  3. Оновлення довідника типів об’єктів оподаткування для складання форми №20-ОПП. Перелік доповнено двома об’єктами оподаткування – 715 «ПТКС» та 716 «ВАГОН». Переглянути його можна тут;
  4. Збільшення податкових боржників. ДПСУ оприлюднила оновлений перелік суб’єктів господарювання, які мають податковий борг (станом на 01.07.2020 р.). За ним, в Україні налічується 1 057 328 підприємств та підприємців, які мають податковий борг перед державним або місцевим бюджетом (у червні їх було 1 048 001). Тобто за червень кількість податкових боржників зросла на 9 327 осіб.

Інформування про бенефіціарів все ближче: Мінфін майже розробив проект структури власності
Юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності Законом №361, повинні подати державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності наказу щодо форми та змісту структури власності.

Форма відомостей почала діяти ще 1 червня 2020 року, а структури Мінфін дотепер не затвердив. Відповідно старт строку у три місяці для оновлення даних так і не розпочався.

І ось 27 липня Мінфін нарешті повідомив, що проект наказу щодо структури власності буде оприлюднено найближчим часом, після узгодження остаточної версії.

Далі він має пройти всі стадії від реєстрації до офіційного опублікування, після цього набере чинності, а потім нарешті розпочнеться тримісячний термін для оновлення даних щодо кінцевих бенефіціарів в ЄДР.

Допомогу по частковому безробіттю пропонують виплачувати лише до 31 серпня
Профспілки оприлюднили законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до статті 47-1 Закону України «Про зайнятість населення». Ним пропонується скоротити строк надання держдопомоги по частковому безробіттю на період карантину.

А саме: надавати її роботодавцям, у тому числі ФОП, які є застрахованими особами, із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності до 31 серпня 2020 року (зараз – протягом 30 календарних днів після завершення карантину).

Стався витік даних з сервісу Cloudflare. Ним користуються держоргани та об’єкти критичної інфраструктури
За даними РНБО, виявлено витік даних з сервісу Cloudflare, який несе загрозу для безпеки державних та приватних ресурсів. Злитий у DarkNet перелік містить реальні IP-адреси сайтів, що створює загрози спрямованих на них атак.

Серед оприлюднених адрес – 45 записів з доменом «gov.ua» та понад 6,5 тисячі з доменом «ua» (зокрема, ресурси, що належать об’єктам критичної інфраструктури).

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. ФОПів планують звільнити від сплати ЄСВ до кінця карантину. У Раді зареєстровано альтернативний законопроект №3824-1, яким передбачається звільнення ФОП від сплати ЄСВ до кінця карантину. І не лише за себе, а й за найманих працівників;
  2. Пільги для ІТ-сфери – нова версія. Законопроектом №3933 передбачається, що суб’єкт індустрії інформаційних технологій: застосовує стандартну ставку податку на прибуток з коефіцієнтом 0,5 (9%); оподатковує доходи у вигляді заробітної плати, які нараховуються фізособам у зв’язку з трудовими відносинами на умовах трудового договору (контракту), ПДФО за ставкою 5% зі звільненням від оподаткування ВЗ; сплачує ЄСВ за найманих працівників у розмірі 5% від заробітної плати;
  3. Для Держпраці оновлять 16 форм документів, які складаються під час перевірок. 29 липня Держпраці оприлюднила проект наказу Мінекономіки. Завантажити його можна тут.

Інші новини

  1. Як зростатиме мінімальна зарплата наступні три роки? Уряд схвалив прогноз розвитку економіки на наступні три роки. За ним, у 2021 році МЗП буде підвищуватися двічі: з 1 січня до 6000 грн та з 1 липня до 6500 грн; у 2022 році вона зросте до 6700 грн, а у 2023 році – до 7176 грн. У 2020 році Уряд планує підняти мінімальну зарплату до 5000 грн вже з вересня;
  2. Київрада зменшила ставки податку на нерухоме майно – з 1,5% до 1%. Але це стосується тільки промислових підприємств;
  3. Які послуги ЄДР працюватимуть під час його оновлення? З 7 по 16 серпня програмне забезпечення ЄДР буде на оновленні. Але на сайті ЄДР навіть в ці дні будуть доступні 2 послуги. Це сервісна послуга у формі прикладного програмного інтерфейсу ЄДР та послуга безоплатного доступу до відомостей ЄДР;
  4. Незабаром державних свят може стати набагато більше. Зеленський доручив Уряду опрацювати питання надання державного статусу окремим релігійним святам. Зокрема, таким: Рамазан-Байрам, Курбан-Байрам, Песах, Рош-Гашана, Ханука, Великдень християн західного обряду.

РРО у ФОП: зміни з 1 серпня 2020 

[РРО у ФОП: зміни з 1 серпня 2020]
10-11-12 серпня три БЕЗКОШТОВНІ Вебінари “РРО у ФОП: зміни з 1 серпня 2020” від Олександри Герасименко (Онлайн-школа бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо найпоширеніші помилки, які виникають у ФОП при роботі з РРО. За 3 зустрічі Ви дізнаєтесь:

  • 10 серпня. Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті через інтернет-банкінг, поштову службу або на сайті підприємця. Для кого і з якого періоду РРО стає обов'язковим та штрафи за роботу без РРО;
  • 11 серпня. Кому підійде програмний РРО, а також яка буде процедура реєстрації програмних РРО;
  • 12 серпня. Облік товарів при використанні РРО. Нові форми фіскальних чеків та інші нововведення з 1 серпня 2020.

Реєструйтесь на вебінари від Олександри Герасименко та Школи бухгалтерії AVS, щоб працювати з РРО правильно та без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»