• Посилання скопійовано

Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки

13 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у серпні 2020 року

Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати – нюанси у cерпні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у червні 2020 року становив 100,2%, але він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у серпні 2020 року. Тобто всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами для липня. Докладніше про це читайте тут.

 

2) З 1 по 31 серпня буде діяти новий адаптивний карантин

Постановою від 22.07.2020 р. №641 Уряд продовжив карантин в Україні ще на місяць, до 31 серпня. Докладно цю постанову ми розглядали тут та тут. Залежно від епідемічної ситуації регіони України будуть відносити до зеленої, жовтої, помаранчевої та червоної зони. У кожній з цих зон діятимуть свої обмеження, вже з 1 серпня. Які саме – читайте у цій статті.

 

3) РРО-новації з 1 серпня

1 серпня наберуть чинності закони про нові правила роботи з РРО – Закон №128 та Закон №129  Очікувалося, що вони запрацюють ще у квітні. Проте Закон №533 у зв’язку з карантином переніс дату набрання чинності на серпень. За цей час на порталі з’явилося більше сотні новин та аналітик на цю тему. З усіма ними можна ознайомитися за посиланням. Найважливіших з них:

  • Програмні РРО (ПРРО). 1 серпня завершується тестовий період та розпочинається перший етап змін з метою детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг. Фіскальний додаток для програмного РРО можна буде завантажити безкоштовно. Тож бізнес за власним бажанням зможе встановити його на смартфон, комп’ютер і використовувати як касовоий апарат. Як зареєструвати/перереєструвати ПРРО в ДПС? В яких випадках податківці можуть відмовити в реєстрації? Як працювати з ПРРО в офлайн-режимі? Читайте у наших статтях тут і тут. 
  • Нові форми фіскальних чеків. Мінфін наказом №306 вніс зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів. Серед іншого, ним затверджено нові форми фіскальних чеків.Про них розповідаємо у статті.
  • Код УКТ ЗЕД підакцизного товару стане обов'язковим реквізитом фіскального чеку. Докладніше тут.
  • Запрацює частина змін до Положення про касові операції щодо ПРРО. Більше подробиць – у новині.
  • Як ПРРО буде здійснювати фіскальні функції? Програмний РРО, як і апаратний РРО, має виконувати фіскальну функцію. Вимоги того, як це повинен робити ПРРО, нещодавно встановив КМУ у постанові №629. Докладніше тут.
  • Реєстрація та ведення РК, КОРО по-новому. Наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. №317 внесено зміни до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій. Що саме змінюється – читайте в редакційній статті.
  • Почнуть діяти нові штрафи щодо роботи з РРО: 10% (за перше порушення) і 50% (за кожне наступне порушення). Про це у новині.
  • Зміняться правила застосування ФОП-«єдинниками» та обслуговування РРО. Постановою КМУ №631 внесено зміни до трьох чинних постанов КМУ у сфері застосування РРО. Зміни переважно косметичні, але спричинені вони застосуванням ПРРО з 1 серпня.
  • Зміниться перелік ФОП, які мають відповідно до Закону про РРО вести товарний облік та зберігати первинні документи щодо походження товару, зміниться. Як саме – читайте у статті.

 

4) З 3 серпня платники податків зможуть сплачувати податки в будь-яку годину доби

З цієї дати учасник системи електронних платежів НБУ Казначейство ЕАП (код банку 899998) буде працювати в режимі 23/7. Роз’яснення щодо цього читайте тут.

 

5) 5 по 16 серпня  не буде працювати ЄДР

Мін'юст повідомив, що з 5 по 16 серпня відбуватиметься впровадження в промислову експлуатацію оновленого програмного забезпечення ЄДР. У зв’язку з цим, документи на реєстрацію не прийматимуться з 00 годин 5 серпня, а документи, подані до цього часу, повинні бути опрацьовані до 18 години 7 серпня. Крім того, як інформує АЦСК ІДД ДПС, що з 7 по 16 серпня буде надавати ЕЦП тільки тим фізособам, ФОП та юрособам, які нададуть паперові оригінали (або нотаріально засвідчені копії) установчих документів.

 

6) 7 серпня наберуть чинності всі карантинні судові рішення

Всі судові рішення, прийняті з 12 березня 2020 року (з початку введення карантину згідно з постановою КМУ від 11 березня 2020 р.) під час дії карантину, наберуть законної сили 7 серпня 2020 року.

 

7) Не пропустіть! 10 серпня- граничний термін подання звітності за II квартал 2020 року

А це декларація з ПДВ, декларація з податку на прибуток, форма №1ДФ, декларація платника ЄП III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут>>

 

8) 19 серпня - граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІI квартал 2020 р. Яких саме, - дивіться  тут.

 

9) 20 серпня - останній день першого щомісячного звітування з ПДВ «єдинниками»

Податківці наголосили, що останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде ІІ-й квартал 2020 року. Починаючи зі звітності за липень всі без винятку платники ПДВ  (в т. ч. і ті, що перебувають на спрощеній системі), мають подавати декларацію щомісячно. Останнім днем для звітування з ПДВ за липень є 20 серпня.

 

10) 20 серпня - останній день для подання декларації з плати за землю для «єдинників»-орендодавців

«Єдинники», які з 1 липня 2020 року є платниками податку за землю, подають звітну податкову декларацію з плати за землю або проводять уточнення декларації поданої на початку року, не пізніше 20 серпня.

 

11) З 24 серпня імпорт продуктів тваринного походження відбуватиметься за новими міжнародними сертифікатами 

Наказом Мінекономіки від 14 липня 2020 року №1329 затверджено 72 форми міжнародних сертифікатів. Вони призначені для супроводження продуктів тваринного походження при їх ввезенні (пересиланні) на митну територію України і засвідчують їх безпечність. Наявність і зміст міжнародних сертифікатів контролюватиме Держпродспоживслужба.

 

12) 31 серпня – останній день подання заяви на списання боргу з ЄСВ для «сплячих» ФОПів

Для списання недоїмки з ЄСВ «сплячі» ФОПи мають подати заяву до 31 серпня включно. На цьому наголосила ДПС у Чернівецькій області. Зразок заяви дивіться тут.

 

13) І про приємне... додаткові вихідні дні у серпні

У серпні будемо мати міні канікули на 3 дні - з 22 по 24 серпня. Це пов'язано зі святкуванням Дня незалежності України 24 серпня.  Таким чином, загалом у серпні матимемо 20 робочих днів та 11 вихідних. Детальніше>>

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»