• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 – 15 травня

Майже всі області перейшли у «жовту» зону (крім Черкаської); Уряд схвалив зміни до ПКУ, держрегулювання цін на бензин і дизпаливо та створення Бюро економічної безпеки; Гетманцев ініціює спрощення єдиної звітності, а Мінфін змінив порядок функціонування Е-кабінету

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 – 15 травня

Майже вся Україна – в «жовтій» зоні
За даними МОЗ, станом на 16 травня:

  • 23 регіони України та Київ – в «жовтій» зоні;
  • І лише Черкаська область – в «помаранчевій».

Нагадаємо, що ще до травневих свят у «помаранчевій» зоні було 7 областей (Волинська, Донецька, Житомирська, Кіровоградська, Луганська, Тернопільська та Черкаська), решта 17 регіонів та Київ – в «жовтій». У середу, 12 травня, у «помаранчевій» зоні залишилися лише дві області (Миколаївська та Черкаська), а 13 травня й вони перейшли в «жовту» зону. Проте наступного дня, 14 травня, Миколаївську область знову повернули у «помаранчеву» зону, а 16 травня – назад у «жовту». Натомість Черкаську область 16 травня перевели у «помаранчеву». Всі подробиці тут.

Зауважимо, що Кабмін планує продовжити адаптивний карантин до серпня. Про це розповів Д. Шмигаль. Також він зазначив, що Уряд не планує вводити загальнодержавний локдаун: у разі необхідності будуть закриватися окремі області, як це відбувалося у минулу хвилю захворюваності.

 

Увага! Уряд схвалив зміни до ПКУ
12 травня на засіданні Уряду схвалено законопроєкт зі змінами до ПКУ. Текст його поки що не оприлюднено.

Проте за словами Прем’єр-міністра, Уряд не підвищуватиме загальнодержавні податки для людей чи бізнесу. Зміни не торкнуться ФОПів чи загалом малого та середнього бізнесу.

«Зміни дадуть змогу збільшити щорічні надходження в бюджет до 60 млрд грн. Ми закриваємо прогалини, які дозволяли великому бізнесу не платити податки в Україні», – зазначив Шмигаль.

Тим часом бізнес проти нових змін. У Федерації роботодавців зокрема зауважують, що ухвалений законопроєкт не проходив громадського обговорення, не узгоджувався зі сторонами соціального діалогу, а запропоновані терміни його запровадження є спробою вкотре порушити принцип стабільності податкового законодавства України.

 

Які ще рішення прийняв Кабмін минулого тижня?
По-перше, про створення Бюро економічної безпеки. 12 травня затверджено відповідну постанову. Бюро буде центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується КМУ, та на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави.

По-друге, щодо боротьби з відмиванням коштів. 12 травня Уряд ухвалив проєкт розпорядження, яким визначив основні національні вектори розвитку системи запобігання та протидії з ключовими напрямами державної політики у сфері фінансового моніторингу на найближчі три роки.

По-третє, вводиться держрегулювання цін на бензин та дизпаливо. 14 травня КМУ прийняв постанову, згідно з якою на період дії карантину встановлено граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизпалива (не більше 7 грн за літр) та бензину (не більше 5 грн за літр).

 

Гетманцев ініціює спрощення єдиної звітності
Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що до нього надійшли численні звернення з критикою єдиної звітності, складністю в заповненні, відсутності підтвердження отримання ДПС такої звітності (2 квитанції).

Тому він ініціює створення робочої групи за участі представників МФУ, ДПС, Пенсійного фонду, бухгалтерів, експертів для врегулювання питання щодо спрощення форми податкового розрахунку сум ПДФО та ЄСВ, порядку його заповнення.

Тим часом ДПС та ПФУ наразі займаються обробкою єдиної звітності. Станом на 11 травня було прийнято та оброблено понад 634 тисяч документів.

 

Мінфін змінив порядок функціонування Е-кабінету
Мінфін наказом від 18.03.2021 р. №159 затвердив зміни до Порядку функціонування Е-кабінету. Зокрема, введені нові правила листування платника податків з ДПС через Електронний кабінет та обов'язок ДПС повідомляти про помилки у роботі Е-кабінету. Більше читайте у нашому коментарі.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 16 травня його ще не опубліковано.

 

Які ще зміни готує Мінфін?

  1. Оновлення форми та порядку застосування регістрів бухобліку. На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт наказу, яким пропонується внести зміни до регістрів бухобліку: головної книги, бухгалтерської довідки, реєстру депонованої заробітної плати, відомості 8 та журналів 1-7.
  2. Новий порядок оскарження рішень ДПС про сплату недоїмки з ЄСВ. Мінфін пропонує викласти у новій редакції Порядок розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати ЄСВ та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу. Строк розгляду скарги скорочено з 30 до 20 календарних днів, передбачено можливість продовження строку розгляду до 60 днів та визначено, з якої дати скаргу вважають задоволеною на користь платника ЄСВ у зв'язку із закінченням строку її розгляду.
  3. Зміни до П(С)БО. Мінфін опублікував проєкт наказу, який передбачає зміни до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку. Зокрема, йдеться про П(С)БО та Положення №88. Зміни невеликі, та з ними все одно варто ознайомитись.

 

Що нового розповіли в ДПС?

  1. Які штрафи чекають за неподання єдиної звітності? Податківці навели види фінансових штрафів за неподання єдиної звітності. Але на час карантину діє тільки адмінштраф.
  2. Як в декларації з ПДВ зазначати умовний продаж? Операції, пов’язані з визначенням податкових зобов’язань у зв’язку з анулюванням реєстрації платника ПДВ, відображаються у рядках 4.1, 4.2 та/або 4.3 декларації. При цьому, якщо на дату подання декларації в ЄРПН не зареєстровано податкові накладні, складені за такими операціями, відомості них зазначаються у таблиці 1.1 додатка 1. Про це читайте тут.
  3. Коли ДПС не визнає податкову звітність? ДПС у м. Києві навела основні причини невизнання податківцями податкової звітності.

 

Не пропустіть! 20 травня – граничний строк сплати податків за I кв. 2021 року
20 травня (найближчий четвер) є останнім днем для сплати податку на прибуток, екологічного податку, єдиного податку для III групи, туристичного збору. Загалом з десяток податків та зборів. Переглянути їх можна тут.

Зверніть увагу! До кінця червня діє карантин, тому фінансових штрафів за несвоєчасне звітування та несплату податків – не буде. Але це правило не поширюється на ПДВ, рентну плату та акциз. До того ж діють й адмінштрафи за ці порушення.

 

Відпустки батькам: що змінилося з 9 травня?
9 травня 2021 року набрав чинності Закон від 15.04.2021 р. №1401-IX. Ним внесені зміни до КЗпП та Закону про відпустки. Зокрема, стосуються вони скороченого робочого часу та декретних відпусток для чоловіків. Докладніше про них ми розповіли в аналітичній статті.

 

Як платимо аванс працівникам: поради роботодавцям
Відоме всім роботодавцям правило дворазової (як мінімум!) виплати зарплати працівникам іноді буває виконати дуже непросто. В яких випадках цим правилом можна нехтувати і що буде за його порушення? Про це розповіли фахівці редакції у статті.

 

Інші новини

  1. Коли запрацює сервіс Е-лікарняні? За словами М. Степанова, сервіс е-лікарняний розпочне працювати в пілотному форматі у 200 лікарнях вже з 1 червня 2021 року, а в повному обсязі працюватиме з 1 вересня.
  2. ПФУ вже перерахував 1 млрд грн карантинної допомоги ФОПам та працівникам. Станом на 14 травня ПФУ перерахував 1 млрд грн карантинної допомоги ФОПам та працівникам з червоної зони.
  3. Неналежна робота ДПС та ДФС призвела до збільшення схем з ПДВ. За висновками спеціалістів Служби правової допомоги, корупційні факти, які є предметом розслідування ТСК, щодо службових осіб ДПС можуть бути наслідком службової недбалості з боку керівництва Мінфіну України.

24-26 травня: РРО у юр. осіб
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «ТОП-3 помилки в роботі з РРО у юр.осіб 2021», яку проведе Олександра Герасименко (Експерт AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На серії вебінарів Ви отримаєте практичні рекомендації:

  • 24 травня. Розберемо, чи потрібно застосовувати РРО при оплаті через інтернет-банкінг, поштову службу або оплаті на сайті, коли можна працювати без РРО, а також в яких випадках необхідно видавати фіскальний чек, накладну або акт покупцеві.
  • 25 травня. Ви дізнаєтеся в чому головна різниця між РРО та програмним РРО, а також які помилки найчастіше допускаються при роботі з ПРРО у 2021 році.
  • 26 травня. Поговоримо про процедуру реєстрації РРО та ПРРО, як заповнити 20-ОПП для реєстрації РРО, а також, чи потрібно реєструвати КОРО або РК.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 3 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»