• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 січня – 5 лютого

Знову про зменшення штрафів за незастосування РРО для «єдинників» (ще три законопроєкти); проєкти нових декларацій з єдиного податку; нова форма звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю; зміни до Порядку плану-графіка документальних планових перевірок, а ще – нюанси індексації зарплати та інші зміни у лютому

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 січня – 5 лютого

Які зміни та події чекають на нас у лютому?
На початку місяця «Дебет-Кредит» традиційно розповідає про те, які зміни та події чекають бухгалтерів у найближчі чотири тижні. У лютому це, зокрема:

  • подання звіту про квоти за 2021 рік – до 1 лютого (включно);
  • подання звітності за IV квартал 2021 р. та деяких річних декларацій (9 лютого) та відповідно сплата податків 21 лютого;
  • початок дії мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети (з 1 лютого);
  • подання звіту про борги зі зарплати (до 7 лютого включно);
  • звітування з траспортного податку, плати за землю та нерухомість на 2021 рік (21 лютого) тощо.

Про усе це і не тільки читайте у статті від редакції.

А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів січня – ось тут.

 

Карантин в Україні: що нового за минулий тиждень?
За даними МОЗ, станом на неділю, 5 лютого, більшість регіонів України (19 областей та Київ) – у «помаранчевій» зоні. У «червоній» перебувають лише Івано-Франківська та Рівненська області. (Хоча з наступного тижня прогнозують суттєве розширення цієї зони).

А крім цього:

  1. Суд заборонив перевірки ДПС під час карантину. Окружний адмінсуд Києва визнав протиправною Постанову КМУ №89 про скорочення строку дії мораторію на податкові перевірки.
  2. Уряд розширив перелік товарів та послуг в межах програми єПідтримка. Зокрема, виплату 1000 грн за вакцинацію від COVID-19 поширено на осіб від 14 років, а також розширено перелік товарів та послуг, на які можна витратити кошти.
  3. В «Дії» можна отримати сертифікат на бустерну дозу вакцини проти COVID-19. Тепер в додатку «Дія» доступна бустерна доза вакцини від коронавірусу. Сертифікат генерується за умови будь-якої з дозволених схем поєднання вакцин, визнаних в Україні.

 

Як індексувати зарплату у лютому?
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за грудень 2021 р. становив 100,6%. Він вплинув на коефіцієнти індексації, і, як наслідок, на проценти індексації, на які множиться  нарахована зарплата працівника в межах порогу індексації.

У лютому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за процентами, які з’явилися у грудні, а деякі будуть індексувати зарплату вперше (це стосується роботодавців, які збільшували оклади у травні, червні, липні або серпні 2021 року).

Більше про це (на прикладах) читайте у традиційному щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

Зменшення штрафів за незастосування РРО для «єдинників»: ще три законопроєкти
Нагадаємо, що 27 січня Д. Гетманцев та інші нардепи зареєстрували законопроєкт №6561. Ним пропонувалося скасування штрафів за незастосування РРО до 31 січня (включно), а надалі зменшення їх до кінця 2022 року до 10% від існуючого розміру всім ФОП-«єдинникам», хто до 1 квітня встановить РРО. Про це ми розповідали тут.

У минулий вівторок, 1 лютого, його мали розглянути на засіданні ВРУ. Проте, як повідомив спікер Ради Руслан Стефанчук, законопроєкт був відкликаний через те, що «процес був політизований». «Відповідна правка буде внесена в якийсь законопроект, який буде подаватися до другого читання і це питання буде вирішено. Та обіцянка, яку було дано, всі сумлінні будуть підтримані, просто ми шукаємо форму», – додав він.

Після цього з`явилось ще три альтернативні законопроєкти:

  • №6561-1. Авторами є нардепи з партій «Слуга народу» та «За життя». Ним пропонується тимчасово (до 31.12.2022 р.) відтермінувати застосування фінансових санкцій до платників єдиного податку 2-4 груп (фізичних осіб-підприємців), які були звільненні від застосування РРО, ПРРО до 1 січня 2022 року згідно з п. 61 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, що вчинили правопорушення, визначені  статтею 17 Закону про РРО.
  • №6561-2. Автором є Я. Железняк. Він фактично дублює основний законопроєкт №6561;
  • №6561-3. Авторами є Ю. Тимошенко, В. Івченко та М. Цимбалюк. Ним, зокрема, пропонується тимчасово для платників ЄП, якщо вони встановили РРО, ПРРО до 1 квітня 2022 року, за вчинення РРО-правопорушень у період до 1 квітня 2022 року фінансові санкції не застосовувати, а з 1 квітня по 31 грудня 2022 року застосовувати санкції у розмірі 10% розміру фінансових санкцій, встановлених у статті 17  Закону про РРО за відповідні правопорушення.

Про перші два законопроєкти читайте тут, а про третій – ось тут.

 

Увага! Всі декларації з єдиного податку планують оновити
2 лютого Мінфін опублікував проєкт Наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578». У новій редакції пропонується викласти:

  • декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця;
  • декларацію платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи);
  • декларацію платника єдиного податку четвертої групи.

Усі ці декларації пропонується доповнити новим додатком з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання.

 

Звітувати про працевлаштування осіб з інвалідністю за 2021 рік слід за новою формою
Мінсоцполітики наказом від 13.10.2021 р. №589 затвердило зміни до Наказу №591 щодо форми звіту №10-ПОІ (річна) та Порядку його заповнення.

Зокрема, така потреба виникла з метою приведення назви Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у відповідність до чинного законодавства. При цьому зміст форми №10-ПОІ не змінився.

Наказ набрав чинності з 1 лютого 2022 року – дата офіційного опублікування в «Офіційному віснику» №9/2022. Тож для звітування за 2021 рік роботодавцям треба використовувати саме оновлену форму. (Хоча Фонд поки що не надавав роз'яснення з цього питання).

Зауважимо, що Наказом №589 також внесено зміни до заяви про реєстрацію роботодавця у відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

 

Планові податкові перевірки: Мінфін удосконалив критерії ризиковості!
Мінфін наказом від 10.12.2021 р. №655 вніс зміни до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Ними, зокрема, передбачено:

  • зміну назви територіального органу ДПС «Офіс великих платників податків ДПС» на «міжрегіональні управління ДПС по роботі з великими платниками податків»;
  • нові редакції додатків 1, 2, 3 до Порядку;
  • удосконалення критеріїв ризиковості від провадження господарської діяльності платників податків.

Зміни наберуть чинності з дня офіційного опублікування наказу. Станом на 04.02.2022 р. він ще не був опублікований.

 

Зміни в перевірках, адмініструванні податків та в роботі з РРО: інформаційний лист ДПСУ
ДПС оприлюднила новий інформаційний лист №2/2022, який присвячено аналізу Закону №1914-ІХ в межах змін щодо адміністрування податкового боргу та перевірок, а також змін до Закону про РРО.

У листі ви дізнаєтеся про зміни щодо:

  • прав та повноважень учасників податкових правовідносин;
  • процедури стягнення податкового боргу;
  • процедур податкового контролю;
  • процедури судового розгляду податкових спорів;
  • застосування РРО/ПРРО та ведення обліку товарів.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. В Україні стало менше податкових боржників. Згідно з оновленим у січні переліком від ДПСУ, в Україні налічується 742939 підприємств та підприємців, які мають податковий борг перед державним або місцевим бюджетом. З грудня їх кількість зменшилася на 46070.
  2. ДПС перевиконала план за січень 2022 року. За словами Гетманцева, команда податкової служби перевиконала план січня на 4,4 млрд грн чи 111,3%.
  3. Як звітувати з акцизу у 2022 році? Податківці написали листа щодо правил звітування з акцизу у 2022 році через зміни до ПКУ за Законом №1914 для торговців пива, тютюну, електроенергії. А також про те, що робити у випадку встановлення нестач підакцизних товарів.
  4. Заповнення декларації з єдиного податку та ЄСВ фізособами-«єдинниками» І та ІІ груп. ДПС розробила відеоінструкцію про подання декларації фізособами-«єдинниками» 1-2 груп.
  5. ДПС перевірятиме відомості про фізособу під час держреєстрації речових прав на нерухомість. Затверджено Порядок електронної взаємодії інформаційних систем Мін’юсту та ДПСУ щодо підтвердження відомостей про фізособу під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

 

Чи повідомляти ДПС про укладання договору ЦПХ?
Останнім часом багатьох роботодавців турбує питання: чи треба подавати в податкову повідомлення про укладання з фізособою договору ЦПХ? Відповідь на нього спробувало  надати Мінекономіки у листі від 21.01.2022 р. №4711-06/3082-07.

Міністерство вирішило, що повідомлення ДПС та її територіальним органам про укладення цивільно-правових договорів доцільно подавати особам, які використовують працю інших осіб на підставі цих договорів та є платниками ЄСВ.

 

Взяття на військовий облік жінок без відвідування військкомату неможливе
Миколаївський територіальний центр комплектування у листі від 14.01.2022 р. №948/8/2/45 зауважив, що тільки працівники територіального центру комплектування остаточно визначають приналежність до військово-облікової спеціальності за дипломом або записом у трудовій книжці, або досвідом роботи та КВЕДів жінки-ФОПа.

Тим жінкам, хто підпадає під військовий облік, потрібно ще пройти медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби. Тобто без відвідування територіального центру комплектування та соціальної підтримки стати на військовий облік неможливо.

 

З 1 березня запрацює нова структура підрозділів ФСС
Постановою ФСС від 18.11.2021 р. №35 запроваджується нова структура органів ФСС. Такі зміни відбулися у зв’язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України.

Зауважимо, що за цією постановою з 1 березня 2022 року буде припинена робота відокремлених підрозділів робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України (перелік їх тут). Але з цієї ж дати будуть створені нові відокремлені підрозділи робочих органів виконавчої дирекції ФСС. З переліком нових органів ФСС можна ознайомитися тут.

Для роботодавців ці зміни матимуть наслідки щодо правильності:

  • заповнення заяв-розрахунків та подання повідомлень про виплату лікарняних;
  • звітування щодо заборгованості.

 

Інші новини

  1. Пошук у Класифікаторі професій – новий сервіс від Мінекономіки. Мінекономіки розмістило на своєму сайті у відповідній рубриці щодо Класифікатору професій окремий сервіс – пошук по ньому. Зокрема, шукати професію можна за кодом та її назвою.
  2. Затверджено порядок взяття на облік іноземної компанії як платника податку на прибуток. Мінфін затвердив Порядок взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток підприємств зі статусом податкового резидента України.
  3. «Я би їх не чіпав». На думку міністра фінансів Сергія Марченко, наразі не варто боротися з виплатами зарплат на ФОПи через чутливість цього питання.
  4. Відкривати лікарняні можна буде за допомогою телефону або інтернет. МОЗ пропонує у разі наявності у пацієнта симптомів COVID-19, ГРВІ чи грипу дозволити формування медвисновків лікарем, який надає первинну медичну допомогу, на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв'язку або інтернет-телефонії.

Робота ФОП у 2022. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «Робота ФОП у 2022: РРО, 20-ОПП, єдиний податок та фінмоніторинг», яку проведе Анастасія Волевач (Методолог онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 14 лютого. Ліміти, ставки, терміни сплати єдиного податку та ЄСВ у 2022 році для ФОП, чи потрібно ФОП подавати оновлену форму 20-ОПП, як заповнювати та які ризики у разі неподання даної форми.
  • 15 лютого. Які є обмеження на використання готівки підприємцем, як не потрібно використовувати особисту та корпоративну картку ФОП, в яких випадках фін моніторинг банку запитує документи, а також як відповідати на такі запити.
  • 16 лютого. Чи можна не застосовувати (П)РРО, якщо видавати на оплату тільки реквізити IBAN-рахунку і що робити, якщо оплатять через інтернет-банкінг, у яких випадках можна не застосовувати РРО під час надання послуг та при торгівлі на виніс, у селі чи на ринку, а також коли видавати фіскальний чек при надсиланні товару поштою або кур'єром.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»