• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 - 10 квітня

Що змінилося з 5 квітня для спецгрупи ЄП (і не лише для них)? Як і скільки ФОПам сплачувати ЄСВ за І квартал через війну? Коли роботодавець звітує з ПДФО, ВЗ та ЄСВ у 2022 році? Чи переносити робочі дні через свята та як це вплине на відпускні? А ще – новий індекс інфляції та відтермінування е-лікарняних

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 - 10 квітня

З 5 квітня – зміни для спецгрупи ЄП, митна реформа та звільнення від податку на нерухомість
5 квітня підписано Президентом та офіційно опубліковано Закон №2142-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану». Ним, зокрема, передбачено:

  • зміни до правил застосування групи ЄП за ставкою 2%. Тепер у разі подання заяви СГ будуть зареєстровані платниками ЄП за ставкою 2% з наступного робочого дня після подання заяви. Про це вже розповіли податківці. А докладніше про всі зміни читайте в аналітиці від редакції;
  • вдосконалення положення щодо оподаткування ПДФО власно вирощеної с/г продукції. Докладніше – у цій статті;
  • подовження з трьох до шести місяців періоду, протягом якого платники, які не мали змоги подати податкову звітність, повинні виконати обов’язок щодо повної подачі звітності після закінчення особливого періоду. Більше тут;
  • звільнення від сплати податку на нерухомість та зміни щодо пільг з екоподатку, про що детальніше у цій статті;
  • повністю звільнення від оподаткування ввезення транспортних засобів громадянами. Про це тут.

 

Що ще потрібно знати «єдинникам» зі ставкою 2%?
Податківці продовжують надавати роз’яснення платникам ЄП про роботу на спецгрупі зі ставкою 2%. Цього тижня вони розповіли:

  • як дізнатися, що покупець обрав ставку ЄП 2%? Чи можна складати ПН та РК у разі обрання спецгрупи? Чи буде податковий кредит за придбаними товарами під час війни після переходу на загальну систему? Як звітувати з ПДВ у разі обрання ставки ЄП 2%? Що з умовним нарахуванням ПДВ? Про це читайте тут;
  • чи можуть «єдинники» зі ставкою 2% проводити негрошові розрахунки? (на думку тенопільських податківців, ні, не мають права здійснювати розрахунки у негрошовій формі, у тому числі залік зустрічних однорідних вимог, бартерні операції тощо);
  • як нараховувати ПДВ на перехідні операції при обранні ЄП за ставкою 2%? (якщо за товари отримано аванс ще на загальній системі, то така операція оподатковується ПДВ. Якщо ж аванс буде отримано вже під час перебування на ЄП за ставкою 2%, але відвантаження відбудеться вже на загальній системі – ПДВ не буде. Більше тут).

 

Як і скільки ФОПам сплачувати ЄСВ за І квартал через війну?
Наближається 19 квітня – граничний термін для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал.

У 2022 році реквізити рахунків для сплати ЄСВ не змінилися. 
Через збільшення МЗП треба було б сплатити, як мінімум, 4290 грн за І кв. 2022 року. Але через війну всі ФОПи мають сплачувати ЄСВ тільки за січень-лютий у сумі 2860 грн.

Докладніше читайте у статті від редакції.

 

Коли роботодавець звітує з ПДФО, ВЗ та ЄСВ у 2022 році?
Правила складання єдиної звітності роботодавця щодо доходів, нарахованих (виплачених) фізособам, та ПДФО, ВЗ та ЄСВ з таких доходів, дуже цікавлять наших читачів. І одне з найпопулярніших питань – коли звітуємо у 2022 році?

Наразі маємо прийнятий у першому читанні законопроєкт №7233, який змінює період подання звітності про суми доходу, нарахованого на користь фізичних осіб із кварталу на місяць. Оскільки він містить важливі під час війни податкові зміни, скоріш за все, його проголосують в ВРУ досить швидко.

Проте на сьогодні можна чітко сказати лише одне: за 1 квартал 2022 року роботодавець подає все ще квартальний звіт! Про це пишемо тут.

 

ПДФО-зміни через війну: що ще готує влада?
По-перше, запропоновано зменшити ставку ПДФО для зарплати до 9%, а для нових робочих місць - до 5%. Законопроєктом №7262 такі ставки хочуть встановити з 1 квітня 2022 року і по 31 грудня року, наступного за роком, у якому буде припинено або скасовано воєнний стан. Вони стосуватимуться і трудових відносин, і виплат за цивільно-правовими договорами.

По-друге, бійцям з тероборони пропонують повертати суму сплаченого ПДФО з їхньої зарплати. Законопроєктом №7254 пропонується за результатами 2022 року до податкової знижки платника податку у звітному податковому році включати загальну суму заробітної плати, виплаченої співробітникам-учасникам добровольчих формувань територіальної оборони.

 

Що нового у ДПСУ?

  1. Двічі оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 29 березня та 7 квітня). У першому випадку додано форму заяви для переходу ІТ-компаній до складу Дія.Сіті, а також 10 форм статзвітності. А в другому випадку – ще 2 форми статзвітів.
  2. З 5 квітня запрацювала ЦОП ГУ ДПС у м. Києві. Наразі надання послуг буде можливе лише в одному ЦОП м. Києва за адресою вул. Шолуденка 33/19. Однак отримати адміністративні послуги у ЦОП зможуть всі громадяни, незалежно від місця реєстрації.
  3. Податківці почали проводити фактичні перевірки з РРО. Насамперед, перевірки проводяться у тих господарських одиницях, стосовно яких отримано скарги від громадян чи за результатами обстежень яких встановлені факти порушення законодавства з РРО.

 

Трудова реформа №2 під час війни
Г. Третьякова та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7251, який повинен надалі оптимізувати трудові відносини під час воєнного стану. Зокрема:

  • запроваджуються додаткові підстави для звільнення працівника;
  • усі повідомлення та документи з питань трудових відносин тощо можуть здійснюватися та вестися в електронній формі;
  • вводиться додаткова підстава для розірвання трудового договору – відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці.

 

Чи переносити робочі дні через свята та як це вплине на відпускні?
Зовсім скоро будемо мати Великдень, який цьогоріч припадає на неділю, 24 квітня. Раніше, якщо святковий або неробочий день співпадав з суботою або неділею, то за ст. 67 КЗпП вихідний день переносився на наступний після святкового або неробочого. Тобто 25 квітня (понеділок) мав би бути вихідним.

Проте, як наголошує Держпраці, під час війни немає офіційних святкових та робочих днів. Тому працівники мають працювати в понеділок 25 квітня 2022 р. з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день.

Як тепер порахувати стаж, який дає право на щорічну відпустку? А середню зарплату як рахувати? І що робити з тривалістю відпустки? Про це читайте в аналітиці від редакції.

 

Що ще врахувати при організації роботи під час війни: роз’яснює Держпраці

  1. Як повідомляти працівників про майбутнє вивільнення? У разі відсутності фізичних можливостей під час війни вручити повідомлення про вивільнення під підпис, необхідно надіслати його працівникові електронною поштою, через месенджери або зателефонувати й зачитати при свідках та скласти акт про такий спосіб ознайомлення працівника зі вказаним повідомленням.
  2. Який порядок встановлення та обліку часу роботи (відпочинку) під час війни? Збільшення на період воєнного стану нормальної тривалості робочого часу до 60 годин на тиждень є правом, а не обов’язком роботодавця. Також скорочення щотижневого безперервного відпочинку до 24 годин – це право, а не обов’язок.
  3. Як бронювати працівників-військовозобов'язаних? Забронювати працівника-військовозобов’язаного мають право органи державної влади, інші державні органи, ОМС підприємства, яким встановлено мобілізаційні завдання, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування державних органів та виконання мобілізаційних завдань.
  4. Як отримати декретні під час війни? Якщо роботодавець не зміг опрацювати лікарняний листок та подати за ним заяву-розрахунок до ФСС у зв’язку з бойовими діями за місцем їх розташування, працівниця може самостійно звернутись до Фонду.
  5. Чи може ФОП розірвати трудовий договір з працівником під час війни? Якщо ФОП–роботодавець виявить бажання розірвати трудові договори з найманими працівниками, у нього є можливість припинити трудові відносини на підставі пункту 10 статті 40 КЗпП.

 

Повний перехід на е-лікарняні відтерміновано до 1 січня 2023 року
Наказом від 25.03.2022 р. №522 МОЗ внесло зміни до свого наказу від 01.06.2021 р. №1066, якими відтермінувало з 1 травня 2022 року по 1 січня 2023 року повний перехід на електронні лікарняні.

Крім того, паперові лікарняні будуть видавати також у разі зупинення у встановленому порядку в умовах воєнного стану доступу користувачів електронної системи охорони здоров’я до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я.
Докладніше про зміни, передбачені цим наказом, читайте у роз'ясненні ФССУ.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за березень – 104,5%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2022 р. порівняно з лютим 2022 р. становила 4,5%, з початку року – 7,6%.
  2. Як проводяться операції з інвалютою під час воєнного стану? НБУ навів відповіді на всі можливі питання щодо розрахунків у іноземній валюті та її зняття як в Україні, так і за її межами під час воєнного стану. Крім того, скорочено граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями з 365 до 90 календарних днів.
  3. За порушення заборони торгівлі алкоголем під час війни – штраф до 51000 грн. Раді пропонують запровадити штрафи за незаконне виготовлення, зберігання та збут підакцизних товарів та порушення заборони торгівлі алкоголем в умовах воєнного або надзвичайного стану. Це передбачено новим законопроєктом №7261.
    Як війна впливає на фінзвітність? За роз'ясненням Аудиторської палати, під час складання фінансової звітності слід розглянути вплив війни на безперервність діяльності та за можливості провести аналіз чутливості кількох можливих сценаріїв. Це потрібно, щоби з'ясувати, чи існує суттєва невизначеність щодо здатності компанії продовжувати діяльність на безперервній основі.
  4. Багатодітні сім'ї отримають допомогу від ЮНІСЕФ. В Україні спільно з ЮНІСЕФ запустили програму грошової допомоги для родин з дітьми, які постраждали внаслідок війни з Росією. Допомога надаватиметься одноразово на три місяці з розрахунку по 2 200 гривень на кожного члена родини. Проте сума не перебільшить виплати як на п’ять осіб. Тобто родина з п’яти членів одноразово може отримати 33 тисячі гривень.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»