• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9 – 15 травня

Відновлення обов'язкової реєстрації ПН, звітування та перевірок; продовження реформи трудового законодавства; дерадянізація КЗпП; поява е-форми декларації для спецгрупи ЄП за ставкою 2% та новий індекс інфляції. Про це (і не тільки) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9 – 15 травня

Відновлення обов'язкової реєстрації ПН, звітування та камеральних перевірок
10 травня Д. Гетманцев та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7360, а вже 12 травня його прийнято в цілому.

Три основні зміни, які вносяться до ПКУ:

  • відновлення податкового обов’язку платників податків (у яких є можливість їх виконувати) в частині дотримання термінів реєстрації ПН/РК в ЄРПН, подання податкової звітності, сплати податків;
  • відновлення камеральних та документальних перевірок податкової звітності;
  • відновлення відшкодування сум ПДВ з бюджету.

Докладніше про зміни читайте у статті від редакції.

Закон вже відправлено на підпис Президенту. Він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до ПКУ в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, які наберуть чинності з 2 червня 2022 року.

 

Декларація для спецгрупи ЄП за ставкою 2%: як складати та подавати?
Нагадаємо, що Мінфін наказом від 26.04.2022 р. №124 затвердив форму щомісячної декларації для «єдинників» 3-ї групи зі ставкою 2%. Вона діє з 6 травня, про що ми повідомляли тут.

Граничний термін подання за квітень – вже цього тижня, 20 травня (п’ятниця). Тож поспішіть ознайомитися, як складати та подавати цю декларацію, в аналітиці від редакції.

Зауважимо також, що форма декларація платника ЄП третьої групи за ставкою 2% вже доступна в «Єдиному вікні» (F/J 0103201).

 

Реформа трудового законодавства продовжується: прийнято три закони
По-перше, попередньо затверджено додаткові трудові правила під час війни. У І читанні прийнято законопроєкт №7251, яким впроваджено додаткову підставу для звільнення працівника – неможливість забезпечувати умови праці внаслідок знищення підприємства під час війни. Але це не все. Зокрема, відпускні треба буде виплачувати за день до початку відпустки.

По-друге, посилено захист працівників. Прийнято в цілому урядовий законопроєкт №5266, яким встановлюються нові правила масового вивільнення працівників, введення колективних договорів для ФОП, обов'язкове тлумачення причини відмови у працевлаштуванні.

По-третє, вже незабаром буде спрощено регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва. Нардепи прийняли в І читанні законопроєкт №5371 зі змінами до КЗпП та інших законів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність.

 

Дерадянізація КЗпП: що змінив Закон №2215?
Плани переписати трудове законодавство, зробити його більш орієнтованим на потреби приватного бізнесу, були в депутатів давно (достатньо згадати амбіційний проєкт Трудового кодексу). Але наразі вони все ж таки вирішили не скасовувати КЗпП, а модернізувати.

Так, 7 травня набрав чинності Закон від 21.04.2022 р. №2215-ІХ «Про дерадянізацію законодавства України», якими внесено зміни до КЗпП. Вони не стали кардинальними щодо прав та обов’язків сторін трудових відносин, проте є важливими для нашої країни.

Що саме змінилося – читайте у статті від редакції.

 

Ще дві нові законодавчі ініціативи

  1. За порушення світломаскування та комендантської години пропонують штрафувати. Законопроєктом №7356 пропонується запровадити адмінштрафи за порушення комендантської години, спеціального режиму світломаскування, обмежень щодо торгівлі алкогольними напоями та лікарськими засобами під час дії воєнного стану.
  2. Чергові зміни до ПКУ для зменшення навантаження на бізнес під час війни. Я. Железняк та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7374. Ним, зокрема, пропонується дозволити не сплачувати ЄСВ усім роботодавцям за найманих працівників, призваних до ЗСУ.

 

Що нового розповіли податківці?

  1. Чи вважається податковим боргом несплата податків під час війни? За роз’ясненням ДПС, у період війни перебіг строків сплати податків та подання звітності зупинено. Тому починаючи з 24.02.2022 і до припинення війни підстави для виникнення податкового боргу немає, а такі грошові зобов'язання вважаються не сплаченими.
  2. За яких умов можна включити до витрат шкоду від псування майна під час війни? Податківці зазначили, що врахування у складі витрат втрат від псування чи знищення майна внаслідок бойових дій має здійснюватися на підставі первинних документів, за умови проведення обов’язкової інвентаризації і за наявності сертифіката про форс-мажорні обставини.
  3. Які особливості звітування з прибутку у разі переходу на спецгрупу ЄП? Усі платники податку на прибуток у разі обрання спецгрупи ЄП мають відзвітувати з податку на прибуток. Як відзвітувати вперше зі спецгрупи ЄП? Як подати декларацію з прибутку у разі переходу на ЄП та після відмови від ставки 2%? Як бути зі збитком минулих років? Як розрахувати річний дохід через застосування протягом 2022 року спецгрупи? Про це все читайте тут і тут.

 

До уваги роботодавців! Нові роз’яснення щодо роботи в час війни

  1. В яких випадках роботодавець звільняється від обов’язку виплати зарплати? Роботодавець не звільняється від обов'язку виплати зарплати, проте звільняється від відповідальності за порушення строків її виплати за умови, що це сталось внаслідок бойових дій. В інших випадках керівник несе повну відповідальність за таке порушення. Більше читайте тут.
  2. Чи платити лікарняні при призупиненні діяльності підприємства? Держпраці роз’яснила, що при призупиненні трудового договору припиняється виплата зарплати, та відповідно втрачається право працівника на матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує її втрату.
  3. Хто з роботодавців та як може отримати компенсацію за працевлаштування переселенців? Мінцифри навело відповіді на найпоширеніші питання щодо отримання компенсації роботодавцями у розмірі 6500 грн за працевлаштування ВПО. Зокрема, для отримання суми компенсації за другий місяць потрібно буде подати окрему заяву.
  4. Що чекає роботодавця у разі невиплати середнього заробітку мобілізованому? Працівник, який працює на основному місці роботи, мобілізований. Яка відповідальність роботодавця за невиплату середнього заробітку мобілізованому працівнику та за яких умов, враховуючи, що штрафні санкції у період дії воєнного стану скасовано? Про це читайте у роз’ясненні від редакції.

 

Як змінилися правила виплати допомоги з безробіття та часткового безробіття?
З 7 травня почав діяти Закон №2220 щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану.

Закон передбачає введення нових правил отримання допомоги з безробіття через війну, а також розширення підстав для отримання допомоги з часткового безробіття  під час війни. Зокрема, очікується новий порядок отримання разової допомоги для відкриття ФОП, нові правила отримання дозволу на працю іноземців і можливість розірвання трудових договорів ВПО через Центр зайнятості. Більше подробиць – у статті від редакції.

Також зверніть увагу: з 5 травня через «Дію» особам, які після початку війни працювали на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту або цивільно-правового договору, можна подати заяву на отримання статусу безробітного.

 

Нова допомога для переселенців: подробиці від Мінсоцполітики
12 травня міністр соцполітики М. Лазебна та голова Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Ан Нгуєн провели зустріч, результатом якої стало підписання Додаткового протоколу до Угоди про співробітництво між Мінсоцполітики та МОМ. Завдяки цьому запрацює Програма багатоцільової грошової допомоги МОМ, яка є додатковою до будь-якої державної допомоги і становить 2220 грн на місяць на особу і буде надаватися принаймні протягом трьох місяців.

Хто матиме право на такі виплати – читайте тут.

 

Змінилася назва вулиці: які документи доведеться переоформити?
Перейменування вулиці місцезнаходження юрособи є зміною місцезнаходження юрособи, що передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи.

Для ФОПів перейменування вулиць призведе до змін відомостей про нього в ЄДР. Про це читайте тут.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за квітень – 103,1%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у квітні 2022 року порівняно з березнем 2022 року становила 3,1%, з початку року – 10,9%.
  2. НБУ послабив та уточнив низку валютних обмежень. Нове рішення направлено мінімізувати можливості непродуктивного відпливу капіталу з країни та дати змогу громадянам задовольняти власні потреби. Зокрема, НБУ дозволив здійснювати перекази за кордон з метою виплати аліментів.
  3. Бізнес просить владу відтермінувати обов'язковий перехід на токени. На даний момент дедлайн переходу на токени прив’язаний до терміну дії карантину від COVID-19 та не враховує реалій роботи підприємств та установ в умовах воєнного стану. Бізнес просить перенести строки переходу на 31 грудня.
  4. ПФУ затвердив форму витягу з Е-реєстру листків непрацездатності. Інформацію з Е-реєстру лікарняних листків надають територіальні органи ПФУ в паперовій формі як витяг з Реєстру. Відомості формують за допомогою ПЗ його ведення з присвоєнням номера, дати і часу їх формування у вигляді витягу.
  5. Уряд передбачив цільову мобілізацію для відновлення України. Передбачається, що така мобілізація дасть змогу підвищити ефективність проведення заходів з ліквідації̈ наслідків збройної агресії̈ РФ на території України. Крім того, Д. Шмигаль розповів, чи будуть випускати чоловіків за кордон під час війни. За його словами, не планують цього робити, поки триває війна, але все залежить від рішення військових.

Чинне трудове законодавство встановило нові, простіші правила на час війни. В новому спецвипуску редакції «Робота у воєнний час» ми розповіли про найголовніші з них.

Зокрема, чи знаєте ви?

  • Які додаткові права з'явилися у роботодавців на час воєнного стану?
  • Як надаються відпустки (зокрема, і неоплачувані) та оплачується праця під час війни?

Докладні відповіді на ці та ще понад 20 запитань, ми виклали у новому спецвипуску «Дебету-Кредиту».

Замовляйте, він обов'язково стане вам в нагоді!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»