• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 травня – 5 червня

Відновлення виплат 6500 грн; актуалізовано перелік окупованих територій для виплат переселенцям; оновлено форму повідомлення про вакансії №3-ПН та 25 статзвітів; ставку НБУ підвищено до 25%, а також прийнято закон про запровадження ще одного свята в Україні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 травня – 5 червня

Новації червня: що і для кого зміниться?
На початку місяця «Дебет-Кредит» традиційно розповідає про те, які зміни та події чекають бухгалтерів у найближчі чотири тижні.
У червні це, зокрема:

  • індексація зарплати та її нюанси;
  • суттєве підвищення облікової ставки НБУ – до 25%;
  • відновлення камеральних та документальних перевірок декларацій з ПДВ;
  • пільги для орендарів державного та комунального майна;
  • підвищення пенсій (але не для всіх) тощо.

Про усе це і не тільки читайте у статті від редакції.

А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найкорисніших матеріалів травня (третього місяця війни) – ось тут.

 

Хто ще не отримав 6500 грн через війну? Прийнято зміни до Держбюджету-2022
31 травня у ВРУ прийнято в цілому законопроєкт №7413 «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік». Наразі він перебуває на підписанні в Президента.

Законопроєктом передбачено збільшення видатків загального фонду державного бюджету на 287 092,7 млн грн за рахунок здійснення додаткових зовнішніх запозичень. Зокрема, збільшуються видатки на:

  • національну безпеку та оборону – 247769,9 млн грн;
  • поповнення резервного фонду – 1500 млн грн;
  • надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка» для громадян, які через війну втратили роботу (йдеться про 6500 грн для тих, хто подав відповідну заявку) – 5824,5 млн грн;
  • фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за різними пенсійними програмами, та дефіциту коштів ПФУ – 20063,1 млн грн;
  • надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житловокомунальних послуг - 12536,7 млн грн.

Звертаємо увагу! На соціальній платформі «єДопомога» реалізовано можливість подати заявку на отримання додаткової грошової допомоги від міжнародних організацій. Подробиці – за посиланням.

 

Актуалізовано  перелік окупованих територій для виплат переселенцям (станом на 27.05.2022 р.)
Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Загалом перелік оновлювався вже п'ять разів.

І ось Наказом Мінреінтеграції від 31.05.2022 р. №104 знову затверджено оновлений перелік (станом на 27.05.2022 року). До нього додалася одна громада у Дніпропетровській та три у Запорізькій областях.

Загалом до переліку ввійшли 8 областей. Це територіальні громади Дніпропетровської (7 громад), Донецької (66 громад), Запорізької (64 громади), Луганської (37 громад), Миколаївської (22 громади), Харківської (51 громада), Херсонської (49 громад) та Сумської (8 громад) областей.

 

Реєстрація ПН, сплата податків та звітування під час війни: відео від ДПС
Податківці провели вебінар на тему новацій за Законом №2260.
У відео наголошено, що зареєструвати ПН та РК, за якими настав обов’язок з 24 лютого по 26 травня, слід до 15 липня. Але інших подробиць, на жаль, поки немає. Тож чекаємо на появу докладного роз’яснення щодо цього.

Територіальні податківці зауважили, що податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН у порядку, встановленому КМУ, та за формою, чинною на день такої реєстрації, незалежно від дати їх складання. Тобто всі ПН  та РК мають реєструватися за новими форматами.

 

Що ще нового розповіли податківці?

  1. В який строк «єдинникам» зі спецгрупи слід зареєструвати ПН та РК за час війни? За новаціями Закону №2260 зареєструвати ПН та РК з 24 лютого 2022 року до дня їх переходу на спецгрупу, слід протягом 60 к.дн. із дня переходу на систему оподаткування, на якій платники податків перебували до обрання групи ЄП за ставкою 2%.
  2. За яких умов не буде штрафів за самостійне виправлення помилок у деклараціях під час війни? У разі самостійного виправлення у податкових періодах до 25 липня 2022 року помилок, що призвели до заниження ПЗ під час дії воєнного стану, платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій та пені.
  3. Немає можливості відзвітувати та сплатити податки через війну: чи будуть штрафи? У разі відсутності можливості своєчасно виконати податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків, звітування та реєстрації ПН та РК платники податків звільняються від фінштрафів при виконанні обов’язків протягом 6 місяців після війни.

 

Мораторій на податкові перевірки – є чи вже немає?
На сьогодні ПКУ має дві норми щодо податкових перевірок – карантинну та воєнну. На думку ДПСУ, одна з них зупинена, а інша починає свою дію, але має певні обмеження.

Втім, є ще й третій документ, який ми не можемо не врахувати – Постанова ВС від 22.02.2022 р. у справі №420/12859/21, яка напряму вплинула на внесені зміни щодо порядку та підстав проведення податкових перевірок (йдеться про мораторій та його обмеження Кабміном). Коментар юриста до неї читайте тут.

 

Зустрічайте! Нова форма повідомлення про вакансії №3-ПН
Мінекономіки наказом від 12.04.2022 р. №827-22 (зареєстрований в Мін'юсті 25.05.2022 р. за №565/37901) затвердило нові:

  • форму звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)»;
  • Порядок подання форми звітності №3-ПН.

Зокрема, Порядком передбачено подання форми №3-ПН в електронній формі (з накладенням чи без накладення електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів).

Змін зазнала і сама форма. Докладніше – у новині.

 

Держстат оновив 25 форм статзвітності
Держстат продовжує оновлювати форми державних статистичних спостережень, за якими слід буде звітувати з 2023 року.

Цього разу оновлено 25 форм. Серед них – №1-послуги (квартальна), №1-торг (місячна) і №3-торг (квартальна), №1-опт (місячна) та №1-опт (квартальна), №51-авто (місячна), №9-ЗЕЗ (квартальна) тощо.

Весь перелік дивіться тут і тут.

 

Трудові відносини під час війни: що нового?

  1. Працівник отримав тимчасовий захист в ЄС через війну: які наслідки для роботодавця? Отримання статусу тимчасового захисту у країні ЄС у зв’язку з війною в Україні є поважною причиною відсутності на робочому місці в Україні. Якщо у працівника є можливість працювати дистанційно, то він може продовжувати це робити з відповідною оплатою. Про це читайте тут.
  2. Допомогу за е-лікарняним тепер можна отримати на підставі витягу. Якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок до ФССУ через бойові дії, то працівник може звернутися до будь-якого ФСС для отримання виплат напряму на підставі витягу його е-лікарняного.
  3. Витяг з Електронного реєстру листків непрацездатності: як отримуємо і застосовуємо? ПФУ на початку травня затвердив форму витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності. Яку інформацію містить ця форма, як її отримати і для чого вона потрібна роботодавцю та працівнику? Читайте у статті від редакції.
  4. Чи можна під час війни надати відпустку за особливий характер праці? Держпраці зазначила, що норми спеціального закону щодо трудових відносин під час війни не обмежують права працівника на одержання щорічних додаткових та інших відпусток, передбачених законодавством.
  5. Як працюватимуть СЕП та банки 13 червня? Цього тижня будемо мати святковий день – 12 червня (Трійця), що припадає на неділю. У період дії воєнного стану вихідний день не переноситься на наступний після святкового, якщо той припадає на суботу чи неділю. Тож, як повідомив НБУ, понеділок 13 червня буде робочим днем для банківської системи.

 

28 липня стане ще одним святковим днем в Україні
31 травня ВРУ підтримала в цілому проєкт Закону №5864. Ним внесено зміну до ст. 73 КЗпП. А саме доповнено її нормою щодо встановлення 28 липня Дня Української Державності як святкового дня.

Тож вже цим літом 28 липня будемо святкувати нове свято – День Української Державності. Щоправда, ще раз зауважимо: воєнний стан в Україні наразі продовжено до 23 серпня. На цей час не застосовуються, зокрема, й норми статей 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

 

За дискримінацію у вакансіях – штраф 10 МЗП: розроблено проєкт порядку сплати
Згідно ст. 24-1 Закону «Про рекламу» забороняється в рекламі про вакансії (прийом на роботу) висувати вимоги за ознаками раси, кольору шкіри, віку, статі, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сексуальної орієнтації, політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших громадських об’єднаннях, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання.

У разі порушення цих вимог рекламодавець сплачує до держбюджету штраф у 10-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент вчинення порушення, у встановленому КМУ порядку.

Власне проєкт Порядку сплати цього штрафу й розробило Мінекономіки. Ознайомитися з ним можна у новині.

 

Інші новини

  1. Уряд пропонує скасувати безмитне ввезення авто з 1 липня. Законопроєктом №7418 пропонується відновити оподаткування для ТЗ, що ввозяться громадянами; для підприємств, що не сплачують ввізне мито, а також для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку I, II та III групи. Крім того, за словами Шмигаля, найближчим часом буде впроваджено полегшену процедуру розмитнення автомобілів через «Дію».
  2. Бізнес проти запровадження прогресивної шкали оподаткування зарплати. Бізнес-спільнота звернулася до Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики з проханням не підтримувати проєкт Закону №7406 як такий, що містить суттєві ризики для сумлінного бізнесу та економіки країни загалом.
  3. Голова НБУ закликав змінити економічну політику: є загроза девальвації та інфляції. Кирило Шевченко попередив про посилення дисбалансів в економіці та підвищення ризиків виникнення девальваційно-інфляційної спіралі. Він назвав п'ять проблем, що накопичилися за три місяці війни та потребують негайного вирішення.
  4. НБУ змінив умови обов’язкового страхування власників авто. Національний банк збільшив розміри страхових сум за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників авто.
  5. Уряд схвалив зміни до МКУ для пришвидшення митного оформлення товарів. Зокрема, ухваленим законопроєктом передбачена можливість застосування українськими підприємствами транзитних декларацій з використанням NCTS без необхідності оформляти будь-які додаткові транзитні документи.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»