• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14 – 20 листопада

Як вплине продовження воєнного стану на бізнес; кого зі СПФ звільнять від штрафів з 19 листопада; як пропонують врегулювати проблему з блокуванням ПН/РК; чи мають право «єдинники» 1 та 2 груп під час війни не сплачувати ЄП. Про це і не тільки читайте далі

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14 – 20 листопада

Воєнний стан продовжено до 19 лютого 2023 року: як це вплине на бізнес?
16 листопада ВРУ підтримала президентські законопроєкти №8189 та 8190. Згідно з ними воєнний стан та загальна мобілізація продовжені ще на 90 діб – до 19 лютого 2023 року. 17 листопада закони №2738 та №2739 підписав Президент, а 18 листопада їх опубліковано в «Голосі України».

Що означатиме продовження воєнного стану для бізнесу? Як звітувати, сплачувати податки та реєструвати ПН? Які правила діятимуть у сфері праці та оплати за роботу? Чи будуть перевіряти бізнес в цей період? Про це читайте у статті від редакції.

 

З 19 листопада звільнено від штрафів деяких суб’єктів первинного фінмоніторингу
16 листопада В. Зеленський підписав, а 18 листопада офіційно опубліковано Закон від 04.11.2022 р. №2736-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту фінансової системи України від дій держави, що здійснює збройну агресію проти України, та адаптації законодавства України до окремих стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) і вимог Директиви ЄС 2018/843». Зміни набрали чинності з 19 листопада.

Законом передбачено, зокрема:

  • звільнення від відповідальності СПМФ за порушення вимог у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів у разі їх знаходження на території бойових дій та/або ТОТ;
  • недопущення до керівництва та управління суб’єктами первинного фінансового моніторингу осіб, які є громадянами рф;
  • розширення переліку високоризикових клієнтів громадянами та юридичними особами, які є резидентами рф, та/або діяльність, яких пов’язана з нею;
  • встановлення обов’язку для суб’єктами первинного фінансового моніторингу звітувати в Держфінмоніторинг про порогові операції з суб’єктами, пов’язаними з рф.

 

Ще чотири важливі закони, прийняті минулого тижня

  1. Зміни до КпАП через нові правила подання інформації про бенефіціарів. Прийнятим у ІІ читанні законопроєктом №6321 передбачено адмінвідповідальність керівника юрособи або особи, уповноваженої діяти від імені юрособи (виконавчого органу), у вигляді штрафу від 1000 до 3000 нмдг за неподання або несвоєчасне подання держреєстратору інформації про КБВ юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про КБВ юрособи, передбаченої не лише Законом №755-IV, а й Законом №361-IX. Тобто штрафи не змінилися, але оскільки змінилися правила інформування про бенефіціарів, це потребувало змін до КпАП.
  2. Розмір штрафу за неправдиві відомості у митній декларації зменшать втричі. 16 листопада прийнято в цілому законопроєкт №8062. Згідно з ним, за заявлення у митній декларації неправдивих відомостей пропонується встановити штраф у розмірі від 50% до 100% несплаченої суми митних платежів.
  3. Тимчасово окуповані території визначатиме Уряд. 16 листопада ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №8088. Ним передбачено право Уряду в умовах воєнного стану визначати дату початку і дату завершення тимчасової окупації та змінювати і скасовувати правовий режим тимчасово окупованої території.
  4. Заборона на використання гральним бізнесом єдиного податку. 16 листопада ВРУ підтримала у першому читанні законопроєкт №8079. Ним пропонується заборонити перебування на спрощеній системі оподаткування госпуб’єктам, які здійснюють діяльність з організації, проведення азартних ігор, парі та лотерей (крім їх розповсюдження).

 

Комітет Гетманцева підтримав закон щодо не штрафування за реєстрацію ПН 15 липня
Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував прийняти за основу законопроєкт №7720 зі змінами до ПКУ та інших законів щодо забезпечення адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного стану.

Нагадаємо, що ним, зокрема, пропонують не штрафувати за реєстрацію ПН 15 липня, а також звільнити від подання фінзвітності з аудиторським звітом. Докладніше про запропоновані законопроєктом зміни ми писали тут.

 

ДПС заблоковано понад 2 млн ПН: Спілка підприємців звернулася до Президента
Проблема з блокуванням ПН/РК триває. Вже зараз приблизно 11 тис. платників ПДВ отримали статус ризикових. До того ж заблоковано понад 2 млн ПН.

Через таку критичну ситуацію Спілка Українських Підприємців вирішила звернутися до Президента з проханням доручити КМУ врегулювати проблемні питання. Зокрема, шляхом:

  • повернення презумпції невинуватості платнику податків та запровадження автоматичної реєстрації заблокованих ПН протягом 30 днів;
  • налагодження роботи сервісної функції ДПСУ в частині надання мотивованих пояснень бізнесу щодо причин блокування та відмов у прийнятті таблиць платника податків (наразі у рішеннях про блокування податкова посилається лише на пункти блокування, а не причини);
  • забезпечення цілодобової роботи електронних  сервісів ДПСУ для реєстрації ПН;
  • запровадження відповідальності посадових осіб ДПСУ за прийняття неправомірних рішень щодо блокування ПН, безпричинного неприйняття таблиць платників податків або їх безпідставне скасування;
  • запровадження публічності даних про кількість заблокованих ПН, щомісячного аналізу скарг бізнесу та ефективності роботи ДПСУ в частині адміністрування ПДВ.

 

Усі «єдинники» 1 та 2 груп під час війни мають право не сплачувати ЄП: офіційно від ДПСУ
У листі від 07.11.2022 р. №695/2/99-00-24-01-03-02 ДПС надала роз’яснення щодо необхідності сплати ЄП під час війни, починаючи з квітня 2022 року.

Нарешті маємо чітку відповідь: усі «єдинники» 1 та 2 груп, незалежно від отримання доходу під час війни (починаючи з квітня 2022 року), мають право не сплачувати ЄП.

 

Що ще розповіли податківці?

  1. Податківці нагадують: 21 листопада (тобто сьогодні) – граничний строк звітування за жовтень та сплати податків за III квартал 2022 року. Про це читайте тут і тут.
  2. Чи буде штраф за несвоєчасне подання об'єднаної звітності під час війни? У ДПС зазначили, що платники податків, які мали можливість своєчасно відзвітувати з 24 лютого 2022 року по 27 травня за умови виконання обов’язку до 20 липня 2022 року, могли не платити штраф. Проте зараз вже працюють загальні вимоги.
  3. За невикористання РРО під час війни штрафів не буде. За роз’ясненням ДПСУ, санкції за порушення вимог Закону про РРО не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

 

Як реформуватимуть працевлаштування осіб з інвалідністю?
Минулого тижня міністр соцполітики О. Жолнович презентувала доопрацьований законопроєкт №5344 для створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю.

18 листопада Г. Третьякова зареєструвала його у ВРУ під №5344-д. Ним, зокрема:

  • пропонується запровадження сплати цільового внеску замість адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу працевлаштування. Внесок передбачається у меншому розмірі, порівняно з розміром адміністративно-господарських санкцій, але обов’язок із його сплати встановлюється для усіх категорій роботодавців як приватного, так і публічного сектору;
  • розширюються категорії підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом створення підприємств трудової інтеграції та підприємств захищеного працевлаштування;
  • закріплюється можливість заснування підприємств захищеного працевлаштування, які матимуть на меті не отримання прибутку, а забезпечення працевлаштування осіб із важкими формами обмежень функціонування;
  • встановлюється однакове законодавче зобов’язання з працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців приватного та публічного секторів тощо.

 

Комітет Ради підтримав звільнення з роботи за колабораціонізм
Комітет з соцполітики рекомендує ВРУ прийняти законопроєкт №7731 про звільнення працівників, які працюють на об'єктах держвласності, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки або об’єктах критичної інфраструктури, у разі підтримки країни-агресора.

Працівник без попередження виїхав за кордон під час війни: чи звільнити його?
Держпраці зазначила: якщо працівник залишив робоче місце і не виконує свої трудові обов’язки у зв’язку із воєнними діями, то це не може розглядатися як прогул без поважної причини. Тому рекомендується за відсутності заяви працівника про звільнення не вирішувати питання про звільнення працівника до закінчення бойових дій.

У Табелі обліку робочого часу можна проставляти позначку «інші причини відсутності». Підстави для збереження заробітку за таким працівником відсутні.

За необхідності виконання обов’язків відсутнього працівника можна прийняти на його місце іншого працівника на умовах строкового трудового договору.

 

Три свіжі урядові рішення

  1. Для деяких осіб розширено перелік доходів, з яких вираховуються аліменти. Зміни стосуються військовослужбовців ЗСУ, інших військових формувань, Держспецзв'язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, Національного антикорупційного бюро, Держбюро розслідувань, БЕБ тощо.
  2. Спрощено імпорт генераторів та іншого енергетичного обладнання. Зокрема, передбачається не застосовувати до таких товарів вимоги про наявність декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам.
  3. Змінено правила виїзду під час війни для водіїв. Зокрема, Кабмін збільшив безперервний строк перебування водіїв транспортних засобів суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на міжнародні перевезення.

 

Інші новини

  1. Підвищена грошова допомога від ООН: хто та як може отримати? ООН разом з Благодійним фондом «Право на захист» розпочали грошові виплати для українців. Вони отримуватимуть по 2200 грн протягом шести місяців. Загальна сума допомоги становить 13200 грн.
  2. ВПО перевірятимуть за місцем проживання. Запроваджено вибіркові перевірки територіальними органами Національної соціальної сервісної служби України фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи.
  3. Витяг про місце проживання доступний у застосунку «Дія». Для його отримання потрібно зайти в оновлену «Дію» та натиснути «Послуги», далі відкрити «Довідки та витяги – Витяг про місце проживання». Послуга з червня була доступна на порталі «Дія», а відтепер і в застосунку.
  4. ПФУ зможе відстежувати рух громадян, які виїхали за кордон. Розроблено законопроєкт, яким буде врегульовано питання надання доступу ПФУ до інтегрованої міжвідомчої інформаційно-комунікаційної системи щодо контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон.
  5. Чи мінятимуть фіксований курс долара? У НБУ сподіваються, що суттєвої корекції фіксованого курсу долара не буде потрібно, а наступним кроком стане перехід до плаваючого курсу.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»