• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 – 25 грудня

Зміни до порядку блокування ПН/РК та продовження карантину до 30 квітня 2023 р.; нові форми декларацій для «єдинників»; податкові зміни – 2023 (чи будуть та які); плани перевірок ФСС на І квартал 2023 року та нові правила подання статзвітності з 1 січня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 – 25 грудня

Уряд нарешті змінив порядок блокування ПН
23 грудня КМУ затвердив постанову про внесення змін до Порядку №1165. Поки що її текст не оприлюднений. Але у фінальній версії проєкту постанови було передбачено, зокрема:

  • запровадження разової автоматичної реєстрації ПН/РК, що були зупинені у період з 14.10.2022 р. до дати набрання чинності запропонованими змінами;
  • розширити ознаки безумовної реєстрації ПН/РК, зокрема, виключити з моніторингу: ПН, в яких обсяг постачання не перевищує 5 тис. грн., та РК, в яких абсолютне значення суми коригування на зменшення/збільшення суми компенсації не перевищує 5 тис. грн;
  • встановити, що у разі виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, на підставі рішення комісії регіонального рівня або рішення суду автоматично виключати з переліку ризикових його контрагентів з урахуванням встановлених умов;
  • пом’якшити критерії ризиковості здійснення операцій тощо.

Проте ці зміни запрацюють не одразу, а лише через 15 днів після опублікування постанови.

 

Ще три свіжі урядові рішення

  1. Продовжено дію карантину через COVID-19 до 30 квітня 2023 року. 23 грудня КМУ через COVID-19 продовжив на всій території України для єдиної державної системи цивільного захисту режим надзвичайної ситуації, а також карантин до 30.04.2023 року.
  2. Змінено критерії оцінки ступеня ризику у сфері техногенної та пожежної безпеки. Уряд вніс зміни до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки ДСНС.
  3. Затверджено порядок проведення незалежної оцінки БЕБ. Кабмін визначив порядок формування Комісії, вимоги та обмеження до осіб, які можуть бути членами Комісії, права та обов’язки членів Комісії; об’єкти та критерії проведення оцінки, а також порядок проведення Комісією оцінювання за кожним з таких об’єктів.

 

Податкові зміни – 2023: готуємося разом і вже зараз!
Новорічного закону зі змінами до ПКУ для наповнення бюджету та його виконання у 2023 році не буде. Але є норми ПКУ, які запрацюють з 1 січня, та ті, які навпаки втрачають чинність з цієї дати.

Що готує нам прийдешній рік в оподаткуванні? Які пільги буде збережено, а які скасовано? Читайте в аналітиці від редакції.

 

До уваги «єдинників»! Оновлено форми декларацій
Мінфін наказом від 24.11.2022 р. №394 виклав у новій редакції форми:

  • декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця;
  • декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи);
  • декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Їх оновлено з урахуванням Закону №1914-IX, яким, зокрема, доповнено ПКУ ст. 297-1 щодо визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників єдиного податку.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ нові форми декларацій набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Тобто, якщо набрання чинності відбудеться у грудні 2022 року, то оновлені форми декларацій для фізосіб та юросіб-«єдинників» ІІІ груп слід буде подавати за періоди, починаючи з І кварталу 2023 року. А фізособам-«єдинникам» ІІ групи та платникам IV групи вперше звітувати слід буде за 2023 рік.

 

Якими будуть граничні суми доходів для фізосіб-«єдинників» у 2023 році?
Податківці наголосили, що ліміт доходів ФОП на спрощеній системі оподаткування є граничною межею заробітку, при перевищенні якої необхідно перейти на загальну систему оподаткування. Показник прив'язаний до мінімальної зарплати, тож у 2023 році ліміти будуть такими:

  • 1 група ФОП – 1118900 грн або 167 розмірів мінімальної зарплати;
  • 2 група – 5587800 грн або 834 мінімальні зарплати;
  • 3 група (однаково для платників та неплатників ПДВ) – 7818900 грн або 1167 мінімалок.

 

Що ще нового розповіла ДПС?

  1. З 25 грудня можна підтвердити неможливість вивезення первинки з території бойових дій та ТОТ. ДПС зауважила, що у платників податків з’явилася можливість скористатися спецправилами для підтвердження неможливості вивезення первинки у зв'язку з її знаходженням на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на ТОТ.
  2. З’явилися е-формати оновленої декларації з податку на прибуток. У реєстрі електронних документів ДПС датою застосування нових форматів декларації з прибутку встановлено 1 січня 2023 року. Тож виходить, що звітувати за підсумками 2022 року слід буде за новими форматами. Але дуже чекаємо на появу роз’яснення від ДПС.
  3. Чи зупиняється перебіг строку включення ПДВ до ПК на підставі ПН на час війни? На думку ДПС, якщо 1095 календарний день з дати складення ПН припадає на період війни, то перебіг строку для включення ПДВ до ПК зупиняється.
  4. Особливості провадження волонтерської діяльності фізособами: новий інформаційний лист від ДПС. У ньому йдеться про провадження волонтерської діяльності фізособами, а саме оподаткування ПДФО та ВЗ коштів, які надходять на розрахунковий рахунок волонтера, витрати та їх документальне підтвердження, звітність.
  5. Нюанси підтвердження статусу «єдинника» 4 групи на 2023 рік. Для підтвердження статусу «єдинника» четвертої групи у 2023 році з часткою власного сільгосптоваровиробництва за 2022 рік меншою ніж 75%, необхідно разом з декларацією подати копію рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили в регіоні.
  6. Роботодавець після 19 липня продовжує сплачувати середній заробіток мобілізованому працівнику: що з ЄСВ? ДПС у Чернівецькій області зазначила: якщо роботодавці після 19.07.2022 р. приймають рішення на строк збереження місця роботи і посади нараховувати та виплачувати середній заробіток, то сплачувати ЄСВ вони зобов’язані.

 

Як українці-біженці мають сплачувати податки: позиція Мінфіну
Проблемі сплати податків у країні перебування «штатними» працівниками, які вимушено стали біженцями через війну, останнім часом приділяється багато уваги, проте недостатньо для її вирішення. Ми спробували розібратись у цій проблемі разом з Мінфіном (на основі його листа від 18.11.2022 р. №44010-13/2284).

 

За неподання звітності через відключення світла штрафів не буде, – Гетманцев
Платники податків звільняються від фінвідповідальності за неподання податкової звітності у граничні терміни, що спричинено відключенням електроенергії у зв’язку з ракетними ударами держави-агресора. На цьому наголосив Д. Гетманцев.

Він підкреслив, що відключення електроенергії для платника податків та контролюючого органу є непередбачуваною обставиною та має ознаки непереборної сили. Тому за таких умов платники податків звільняються від фінансової відповідальності.

Головне, щоби така ж думка була у ДПС. Але вона наразі мовчить...

 

З 2023 року запрацюють нові правила подання статзвітності
Держстат повідомив, що з 1 січня 2023 року статистична та фінансова звітність подається респондентами виключно в електронній формі. Подати її можна за допомогою безкоштовного онлайн-сервісу «Кабінет респондента». Доступ в систему буде цілодобовим і не потребує інсталяції будь-яких програм.

Також доповнено перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2023 році. Тепер він налічує 85 форм (було 70).

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у січні під час війни?
Завдяки Новому року та Різдву (за юліанським календарем) українці мали б мати подовжені вихідні з 31 грудня по 2 січня та з 7 по 9 січня. Але через війну працівники працюватимуть у понеділки 2 та 9 січня з оплатою праці як у звичайний робочий день.

За повідомленням НБУ, банки не працюватимуть 31 грудня, 1, 7 й 8 січня включно. А вже з 2 по 6 й з 9 січня 2023 року СЕП та банківська система України будуть працювати у звичайному режимі.

 

Лікарняні та декретні від ПФУ: як це буде у 2023 році?
2023 рік буде роком страхової реформи. Адже головним фондом державного страхування стане ПФУ. Тобто роботодавці, готуйтеся: заявки на фінансування треба буде подавати вже до ПФУ (і саме він має затвердити новий порядок подання та форму).

Як розповіли у ПФУ, заява-розрахунок з 1 січня 2023 року подаватиметься через відповідний інтерфейс в особистому е-кабінеті страхувальника на сайті е-послуг ПФУ.  А про те, як фінансуватимуться заявки на початку  року, ми розповідали тут.

З 1 січня також набере чинності Постанова КМУ від 02.12.2022 р. №1350. Вона вносить зміни до постанов КМУ щодо забезпечення реалізації окремих функцій ПФУ. Чи багато зміниться у порядку виплати лікарняних та декретних? Читайте тут.

Що зміниться у розрахунку лікарняних та декретних з 2023 року? Чи зміниться підхід та алгоритм розрахунку лікарняних? Читайте у цій статті від редакції (для передплатників).

Зауважимо також, що оприлюднено проєкт Наказу МОЗ, яким пропонується на час війни (та три місяці після) дозволити видавати паперові лікарняні.

 

Затверджено плани перевірок ФСС на І квартал 2023 року
Попри реформування ФСС та ПФУ в одну структуру,  яка почне діяти з 1 січня 2023 року, регіональні підрозділи ФСС почали розміщувати у себе на сайтах плани перевірок на І квартал 2023 року.

Станом на 24.12.2022 р.  плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників оприлюднили майже всі регіональні управління Фонду соцстраху.

 

Що потрібно зробити бухгалтеру наприкінці 2022 - на початку 2023 року?
Передсвятковий новорічно-різдвяний період в роботі бухгалтерів є гарячим і без війни. Що вже говорити зараз... Щоби допомогти вам подолати його, зібрали добірку актуальних матеріалів з порадами, що слід зробити наприкінці цього - на початку наступного року.

 

Інші новини

  1. КМУ ініціює скасування з 1 липня 2023 мораторію на перевірки ДПС, спецгрупи ЄП та поновлення штрафів з РРО. За меморандумом МВФ, КМУ має подати до ВРУ законопроєкт про скасування мораторію на перевірки ДПС, скасування спецгрупи ЄП зі ставкою 2% та відновлення довоєнного режиму застосування РРО.
  2. З 23 грудня для отримання ЕЦП від ІДД ДПС слід використовувати нові форми. 23.12.2022 р. будуть внесені відповідні зміни до Довірчого списку кваліфікованих надавачів ЕЦП, внаслідок чого НАДАВАЧ ІДД ДПС буде замінений на ДПС. Але всі видані раніше ЕЦП працюватимуть й далі.
  3. Які пільги готує влада для промисловості на час війни? У ВРУ зареєстровано законопроєкти №8298 та №8299 (зміни до ПКУ та МКУ) щодо додаткової підтримки вітчизняної промисловості та бізнесу під час воєнного стану. Докладно про пільги, які ними пропонуються,  читайте тут.
  4. Які зарядні пристрої оподатковуються ПДВ, а які ні? Держмитслужба у своєму роз’ясненні зазначила перелік зарядних станцій, які не звільнено від мита та ПДВ.

Даруємо Вам знижку -82%! Встигнете забрати?

Тільки уявіть — передплата на найкращу професійну систему Бухгалтерська Відеоплатформа №1 із такими смаколиками, як 1 000+ відеоматеріалів, 2 000+ шаблонів і зразків документів та унікальним сервісом «Особистий консультант» зараз ну ду-у-уже вигідна — від 119 грн/міс.! Пропустити зимовий розпродаж аж ніяк не можна.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»