• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 – 8 січня

Нові рахунки для сплати податків (для всіх областей та Києва); ставки місцевих податків та зборів на 2023 рік; оновлений військовий облік на підприємствах; нові довідники податкових пільг; скасування податкових пільг, яке готує Мінфін, та інші важливі новини

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 – 8 січня

Нові рахунки для сплати податків – вже для всіх областей та Києва
2 січня Держказначейство повідомило про повне завантаження нових рахунків для сплати податків та зборів з 1 січня 2023 року. Переглянути їх у розрізі областей можна тут.

Щоправда, у повідомленні не згадувалося про рахунки з ЄСВ. Але згодом, 4 січня, податківці розповіли, що:

  • оновлення рахунків було проведено через введення окремих кодів класифікації доходів бюджету 14030601 «Сигарили» та 11021700 «Авансовий внесок з податку на прибуток підприємств, що сплачується платниками податку, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі». Вони почали діяти з 01.01.2023 р.;
  • рахунки з ЄСВ не змінилися, а діють минулорічні.

Також про те, що змінилося у рахунках, читайте у цьому роз’ясненні ДПС.

 

Які ставки місцевих податків та зборів на 2023 рік?
Розпочалася пора декларування юрособами місцевих податків та зборів за 2023 рік. За якими ставками слід сплачувати ці податки у 2023 році? Ця інформація вже опублікована на сайті ДПС у рубриці «Ставки місцевих податків та зборів» за посиланням.

Зауважимо, що відсутність оприлюднення нових ставок і пільг на сайті ДПСУ ніяк не впливає на їх чинність. Тому, якщо ви бачите, що інформація щодо ставок та пільг у вашому регіоні у 2023 році не змінилася, це може означати, що місцева рада їх просто не переглядала і помилки тут немає. Та, звісно, краще уточнити у представників місцевої ради.

 

З 5 січня діє оновлений військовий облік на підприємствах
Постановою від 30.12.2022 р. №1487 Уряд затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Що зміниться? Чи всі жінки в обов’язковому порядку мають стати на військовий облік? Чи й надалі буде застосовуватися особова картка форми №П-2 для ведення військового обліку? Читайте в аналітиці від редакції.

Також Кабмін затвердив постанову, якою передбачено можливість продовження ще на три місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час війни.

 

Три важливі новини щодо податкової звітності
По-перше, з 30 грудня діють нові форми декларацій з єдиного податку. Цього дня офіційно опублікований та набрав чинності Наказ Мінфіну від 24.11.2022 р. №394, яким викладено у новій редакції декларації платників єдиного податку ФОП, третьої групи (юридичної особи) та четвертої групи. Відповідно до п. 46.6 ПКУ нові форми декларацій набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Тобто, оскільки  набрання чинності відбулося у грудні 2022 року, то оновлені форми декларацій для фізосіб та юросіб-«єдинників» ІІІ груп слід буде подавати за періоди, починаючи з І кварталу 2023 року. А фізособам-«єдинникам» ІІ групи та платникам IV групи вперше звітувати слід буде за 2023 рік. Проте чекаємо ще роз’яснення ДПС.

По-друге, за IV квартал подаємо оновлену єдину звітність з ЄСВ, ПДФО, ВЗ. За інформацією дніпропетровських податківців, вперше звітувати за оновленою формою єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО, ВЗ слід за ІV квартал 2022 року.

По-третє, на 2023 рік слід подавати нову декларацію з податку на нерухомість. ДПС зауважила, що основні зміни, що містяться у новій формі декларації – код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (у додатках 1 та 2). Сама форма починає діяти з 1 січня 2023 року.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Нові довідники податкових пільг. Податківці оприлюднили нові довідники податкових пільг — №112/1 та №112/2 (станом на 01.01.2023 р.). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.
  2. Змінилися розміри єдиного податку на 2023 рік. ДПС розповіла, що максимальний місячний розмір ЄП у 2023 році для ФОП – платників єдиного податку І групи становить 268,40 грн, для платників ЄП ІІ групи – 1340,0 грн. Але поки через війну можна їх не сплачувати.
  3. Коли у фіскальних чеках слід зазначати нові коди УКТ ЗЕД? Як відомо, з 1 січня 2023 року почали діяти нові коди згідно з УКТ ЗЕД, запроваджені Законом №2697-IX. З огляду на це, податківці роз’яснили, що СГ при програмуванні найменування кожного підакцизного товару зі зазначенням коду УКТ ЗЕД слід враховувати інформацію, яка вказана у ПН постачальника при придбанні такого товару. Також про те, які нові коди тепер діють замість старих і що робити з ПН/РК, дізнайтеся з цієї статті від редакції.
  4. Затверджено Реєстр великих платників податків на 2023 рік. У Реєстр включено 1560 ВПП. При цьому е-договір, чинний за попереднім місцем податкового обліку, не потребує поновлення чи переукладання.
  5. Нюанси сплати податку на прибуток обмінниками з 1 січня. Податківці розповіли, що розмір авансового внеску у січні 2023 року залежатиме від чисельності населення станом на 1 січня 2022 року у населеному пункті, в якому розташовано обмінник. Для цього необхідно ідентифікувати такий населений пункт з урахуванням КАТОТТГ.

 

Наближається останній день сплати ЄСВ ФОПами за ІV квартал 2022 року
19 січня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІV квартал. Як ми зазначали вище, рахунки для сплати ЄСВ не змінилися. А от мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ у ІV кварталі становить1474 грн. А за сам ІV квартал 2022 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОП, незалежно від системи оподаткування і групи, становить 4422 грн (1474*3).

Зауважимо, що через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Чинні правила нагадуємо у цій новині.

 

Які податкові зміни готує Мінфін у 2023 році?
Мінфін оприлюднив для обговорення текст законопроєкту щодо скасування з 1 липня низки податкових пільг. Зокрема, з цієї дати планують відмінити:

  • спецгрупу ЄП,
  • можливість несплати єдиного податку для І та ІІ груп,
  • мораторій на штрафи та перевірки ДПС.

Крім того, оприлюднено проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку».  Ним пропонується підвищити розміри ставок акцизного податку.

 

Індексація зарплати у 2023 році – бути чи не бути?
Чи дійсно скасували індексацію у 2023 році? Чи можна й надалі платити індексацію за домовленістю між роботодавцем та працівниками? Чи можна не платити індексацію, яку заборгували у 2022 році? Відповіді на ці та інші питання читайте у статті від редакції.

 

Який розмір ПСП застосовувати до зарплати працівника у 2023 році?
Будь-який платник ПДФО має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді зарплати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як зарплата (інші прирівняні до неї виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

У 2023 році податкова соціальна пільга дорівнює 1342,00 грн при граничному доході 3760,00 гривень. Більше про це тут.

 

Лікарняні – 2023: як подавати заяви-розрахунки з 1 січня?
З 1 січня органом, який відповідає за прийняття заяв-розрахунків і фінансування лікарняних і декретних, є ПФУ. Тож усі заяви-розрахунки незалежно від виду допомог, які вони містять, відтепер необхідно подавати саме туди.

Заяви, які містять у собі листки непрацездатності, сформовані до 1 січня 2023 року, також подаються до Пенсійного фонду.

Форма заяви-розрахунку наразі не змінилась. Подати її можна двома способами:

  • в електронному вигляді через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Для цього роботодавцям не потрібно укладати з ПФУ договір про визнання КЕП;
  • на паперових носіях до будь-якого сервісного центру ПФУ.

Також про те, як отримати лікарняні у 2023 році, читайте тут.

 

Статистична звітність-2023: з'явилися календар, табель та альбом форм
На сайті Держстату оприлюднено:

  • Альбом форм державних статистичних спостережень на 2023 рік. У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2023 рік за розділами по галузям економіки.
  • Календар подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2023 році. У ньому зазначено помісячно граничні терміни подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2023 році.
  • Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2023 рік. Традиційно перелік містить назви форм статзвітності, які потрібно подавати наступного року, реквізити наказів, якими вони затверджені, строк та періодичність подання, а також хто повинен подавати кожен з цих звітів.

 

З 2023 року слід подавати нові форми деяких статзвітів
З 2023 року слід подавати до Держстату оновлені форми:

  • звітів з праці №1-ПВ: вперше за січень 2023 року (до 7 лютого) та за І квартал 2023 року (до 7 квітня). Деталі тут;
  • №1-підприємництво та №2-підприємництво. Вводяться в дію вони, починаючи зі звіту за 2022 рік. Граничний термін подання – 28 лютого. Як їх заповнити – читайте у новині;
  • звіт про заборгованість з оплати праці №3-борг. Вперше зі звіту за січень 2023 року (граничний термін –7 лютого).  Хто подає його та як заповнювати – читайте тут.

Та це не єдині форми статзвітів, які змінюються. За якими звітами змінено термін та періодичність подання? Які звіти скасовано, а до яких внесено зміни? За якими формами не будуть проводитися державні статспостереження? Ми розповідали раніше тут.

 

Інші новини

  1. В Україні стартував запуск системи е-ТТН (поки в тестовому режимі). Мінінфраструктури повідомило про завершення розробки Системи електронної товарно-транспортної накладної (е-ТТН). Для того, щоб підготуватися до використання е-ТТН, бізнесу достатньо укласти договір з одним із провайдерів, залучених до проекту.
  2. Уряд створив механізм уникнення відключень світла для бізнесу. За постановою КМУ, промисловим споживачам, що імпортують електроенергію з ЄС, забезпечать безперервне електропостачання. Зокрема, графіки погодинних відключень не будуть застосовуватись, якщо імпортується обсяг не менше, ніж власне споживання у вересні 2022 р.
  3. Фонд безробіття пропонують ліквідувати, а його функції передати ПФУ. Законопроєктом №8331 пропонується завершити об’єднання органів управління чотирма видами соціального страхування в одній установі – Пенсійному фонді шляхом покладання на нього функцій виплати допомоги по безробіттю.
  4. Коли Держгеокадастр повідомить про коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2022 рік? Коефіцієнт індексації буде розрахований Держгеокадастром після отримання офіційної інформації від Державної служби статистики про індекс споживчих цін за 2022 рік. Поки таких даних немає.
  5. З 1 січня 2023 року Держпраці видає дозволи тільки в е-формі. Відтепер для отримання дозволу достатньо заповнити онлайн-заяву, до якої додати електронний висновок експертизи. Крім видачі дозволу, онлайн доступні також анулювання, переоформлення та продовження строку дії дозволів, які було отримано в е-формі.

Найвигідніша пропозиція, яку Ви могли сьогодні зустріти!

Оформивши річну передплату на Бухгалтерську Відеоплатформу №1, отримаєте +3 місяці у подарунок. А це означає, що сервісом Ви зможете користуватися цілих 15 місяців, замість 12!

Або ж оформлюйте передплату на півроку та отримайте +1 місяць у подарунок.

Ну хіба, буває вигідніше?


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»