• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23 – 29 січня

Нові форми податкової накладної та звітності з ПДВ; скасування податкових пільг та мораторію на перевірки з 1 липня (КМУ підтримав законопроєкт); затвердження порядку бронювання працівників та зміни у компенсації роботодавцям за працевлаштування ВПО

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23 – 29 січня

Уряд підтримав скасування з 1 липня податкових пільг на час війни
27 січня на черговому засіданні КМУ ухвалено законопроєкт зі змінами до ПКУ, Закону про ЄСВ та Закону про РРО. Ним передбачено скасування з 1 липня 2023 року:

  • можливості для ФОПів та юросіб бути платниками єдиного податку III групи зі застосуванням ставки ЄП у розмірі 2% від суми доходу;
  • можливості несплати єдиного податку для ФОПів-«єдинників» I та IІ груп;
  • зупинення проведення документальних перевірок;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства тощо.

Тепер очікуємо реєстрацію законопроєкту на сайті ВРУ (про це повідомимо додатково) та розгляд його у Комітетах ВРУ.

 

Затверджено порядок бронювання працівників
Ще 4 грудня 2022 року набрав чинності Закон №2732 щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на війни. При цьому порядок та критерії бронювання військовозобов’язаних мали бути прийняті окремою Постановою КМУ.

І ось у п’ятницю, 27 січня, на черговому засіданні КМУ нарешті затверджено:

  • порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану;
  • порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Наразі текст постанови не оприлюднений. Але, як зауважив Т. Мельничук, за нею відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, надані військовозобов’язаним рішеннями Мінекономіки, будуть чинними протягом строку, на який вони надані.

 

З 27 січня оновлено порядок компенсації роботодавцям за працевлаштування ВПО
Зміни затверджені Постановою КМУ від 24.01.2023 р. №67. Згідно з ними, роботодавець отримує компенсацію витрат на:

  • оплату праці (але не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом) за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО на умовах строкових трудових договорів тривалістю не більше шести календарних місяців, за умови збереження гарантій зайнятості такої особи протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у два рази;
  • перепідготовку та підвищення кваліфікації осіб з числа безробітних ВПО, яких працевлаштовано строком не менше ніж на 12 календарних місяців. Розмір компенсації визначається КМУ в межах вартості навчання з перепідготовки та підвищення кваліфікації.

 

Ще три важливі урядові рішення

  1. Затверджено порядок отримання дозволу на працю іноземців. Постановою від 24.01.2023 р. №68, яка набрала чинності 28 січня, КМУ затвердив технічний опис, зразок бланка, форм заяв для отримання, внесення змін та продовження строку дії дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні. Передбачено, що під час воєнного стану резиденти Дія.Сіті можуть отримувати роботи (послуги), які виконуються (надаються) гіг-спеціалістами з числа іноземців та осіб без громадянства за гіг-контрактами, без отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні.
  2. Визначено окремий порядок розслідування нещасних випадків під час війни. 26 січня набрала чинності Постанова КМУ від 20.01.2023 р. №59.  Нею внесено зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві. Зокрема, його доповнено новим розділом «Процедура розслідування нещасних випадків у період дії правового режиму воєнного (надзвичайного) стану в Україні або окремих її місцевостях».
  3. Посадовцям і держслужбовцям обмежили виїзд за кордон. Президент увів в дію рішення РНБО про деякі питання щодо перетину державного кордону України в умовах воєнного стану. За ним депутатам, чиновникам та деяким заброньованим працівникам дозволено виїжджати за кордон лише у відрядження. Це рішення підтримав й Уряд. 28 січня Постанова КМУ №69 набрала чинності.

 

Зустрічайте! Нові форми податкової накладної та звітності з ПДВ
Наказом від 28.12.2022 р. №463 Мінфін виклав у новій редакції форми:

  • податкової накладної та РК. Докладно зміни розглянули в окремій аналітиці. Зауважимо, що заповнювати документи не буде складніше: нових граф у ПН та РК не вводиться. З них навпаки прибрано застарілу графу щодо дотаційних ПН сільгосптоваровиробників;
  • декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок,
  • спрощеної податкової декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ до неї у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Також підкриговано порядки їх заповнення.

Наказ №463 набере чинності з 1 числа місяця, що настає за другим місяцем його офіційного опублікування. Наразі не опублікований.

 

Що незабаром зміниться у реєстрації ПН та РК?
Закон від 12.01.2023 р. №2876 (законопроєкт №8079) вже підписаний Головою ВРУ та очікує на підпис Президента. Ним, зокрема, продовжено граничні терміни реєстрації ПН, зменшено штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію та зроблено цілодобовим граничний строк реєстрації ПН/РК. Докладніше про ці зміни читайте в аналітиці від редакції.

Тим часом бізнесу продовжують блокувати ПН навіть після змін до Порядку. Про це читайте тут.

 

Нові рахунки з ЄСВ запроваджуються тільки для Києва
Ми раніше зазначали за інформацією київських податківців, що з 1 лютого 2023 року починають діяти нові рахунки з ЄСВ. Але ні тоді, ні досі від ДПСУ не має загальної інформації.

Проте 23 січня ДПС у м. Києві уточнила, що з 01.02.2023 р. тільки для ГУ ДПС м. Києва змінюються рахунки для сплати єдиного внеску. Рахунки для інших територіальних органів ДПС залишаються без змін.

Чи застосовуються адмінштрафи за порушення сплати з ЄСВ під час війни? Читайте у роз’ясненні податківці ось тут.

 

Наближається граничний термін подання звітності до ДПС за IV квартал та 2022 рік
9 лютого (четвер) є граничним терміном подання податкової звітності за IV квартал та 2022 рік, а також алкогольно-тютюнової звітності за січень 2023 року.  Які саме звіти потрібно подати – дивіться тут.

 

Відзвітувати з ЄП ФОПи 1 та 2 груп мають за новою декларацією, – ДПСУ
Ще нещодавно податківці роз’яснювали, що потрібно звітувати за новою формою тільки тим фізособам-підприємцям, які мають обов'язок відобразити МПЗ. Та 23 січня у «ЗІР» з’явилося нове роз’яснення щодо першого подання оновленої декларації ЄП. У ньому вже йдеться про необхідність застосування нової форми декларації всіма фізособами-«єдинниками» 1 та 2 груп за підсумками 2022 року.

Сподіваємося, що ДПСУ зверне увагу на цю колізію у своїх роз’ясненнях та уточнить, як бути тим, хто вже подав декларації за попередніми рекомендаціями. Та наголосимо: якщо керуватися нормами п. 46.6 ПКУ, всі «єдинники» ще мають право звітувати за старими формами.

 

Що ще нового розповіла ДПС?

  1. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності». Податківці оновили «Єдине вікно подання електронної звітності» до версії 1.31.1.0 станом на 17.01.2023 р. Цей комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 01.01.2023 р. по 17.01.2023 р. включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.31.
  2. За яких умов за несвоєчасне подання єдиної звітності з ПДФО, ЄСВ та ВЗ штрафу не буде? Для платника податків при відновленні можливості виконувати свої податкові обов’язки штрафу не буде у разі подання єдиної звітності протягом 60 к. дн. з першого дня місяця за місяцем відновлення таких можливостей.
  3. В який термін фізособи-«єдинники» подають звітність з ЄСВ? Податківці навели граничні терміни звітування з ЄСВ для фізосіб-«єдинників» у розрізі груп. Зокрема, ФОПи зі спецгрупи мають відзвітувати за підсумками звітності за грудень, а 1 та 2 групи мають це зробити до 1 березня 2023 року включно.
  4. Які нюанси подання довідки-розрахунку щодо ЄСВ? Платник ЄСВ може надіслати до ДПС довідку-розрахунок в е-формі за ідентифікатором форми J1330001 (для юросіб) або F1330001 (для фізосіб). Підтвердженням її прийняття є квитанція №2.
  5. За яких умов можна починати зберігати пальне понад 2000 л для генераторів? Право на зберігання пального, яке використовується для заправлення генераторів в обсязі понад 2000 л на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, набувається з моменту подання декларації до ДПС.
  6. Чи діє карантинний мораторій на податкові штрафи під час війни? Під час війни карантинний мораторій на штрафи за порушення строків нарахування, декларування та сплати податків і зборів не діє. Про це докладніше читайте тут.

 

Складаємо декларацію з плати за землю за 2023 рік
На початку 2023 р., не пізніше ніж 20.02.2023 р., власники та землекористувачі (юрособи), у тому числі орендарі земель державної, комунальної власності (юрособи, ФОПи), подають декларацію з плати за землю за 2023 рік. Про особливості такого декларування читайте в аналітиці від редакції.

 

Скорочена фінзвітність: кому та як складати за 2022 рік?
У 2022 році Порядок подання фінансової звітності був змінений. Але чи змінився перелік тих, хто має подавати фінзвітність за так званими скороченими формами? Про це читайте тут, а про правила складання такої звітності – у цій статті (для передплатників).

 

До уваги роботодавців!

  1. Як подавати повідомлення про виплату лікарняних з 2023 року? У ФСС зазначили, що повідомлення про виплату працівникам коштів, отриманих від фондів (як ФССУ, так і ПФУ), необхідно продовжувати подавати. Але до ФСС вже немає можливості подавати в е-формі, тільки в паперовій.
  2. Нюанси заповнення заяв-розрахунків через сайт послуг ПФУ. Щоби сформувати заяву-розрахунок в е-вигляді, користувачу-страхувальнику потрібно мати доступ до інтернету та ЕЦП. У цій заяві слід заповнити всі рядки, які позначено зірочкою, та потім натиснути на продовжити за даними ЄРЛН. Докладніше – у новині.
  3. Готуються зміни щодо медоглядів працівників. СПО профспілок повторно оприлюднило проєкт Наказу МОЗ, яким вносяться зміни до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій. Що ним передбачено – читайте тут.

 

Змінився перелік територій бойових дій: які це матиме наслідки?
З 27.12.2022 року запрацював Перелік територій №309, який впливає на період застосування пільг зі сплати різних податків. І через два тижні цей Перелік вже зазнав змін. Зокрема, з нього виключено Київ. А це, крім втрати киянами пільги зі сплати окремих податків (податок на нерухомість, земельний), також означає, що виплати ВПО з Києва до інших регіонів, ймовірно, припиняться.

Більше про податкові наслідки зміни Переліку територій бойових дій читайте у статті від редакції.

 

Інші новини

  1. Облікову ставку збережено на рівні 25% річних. У 2023 році НБУ знову вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25% річних, яка почала діяти ще з 3 червня 2022 року. На думку центробанку, це сприятиме подальшому зростанню привабливості гривневих активів, підтриманню курсової стабільності та поступовому зниженню інфляції.
  2. Більшість дозволів планують скасувати. В Україні буде запроваджена так звана «регуляторна гільйотина», завдяки чому скасують механізми надання більшості дозволів. За словами Д. Гетманцева, залишаться лише ті, що є необхідними для збереження життя людей.
  3. До Положення про реєстрацію фізосіб внесуть зміни. ДПСУ оприлюднила відповідний проєкт. Зокрема, передбачена можливість застосування відображення в електронній формі інформації, що міститься у посвідці на постійне проживання (е-посвідка на постійне проживання), посвідці на тимчасове проживання (е-посвідка на тимчасове проживання).
  4. Мінфін підкоригував два НП(С)БО, які стосуються оренди. У новій редакції викладено НП(С)БО 14 «Оренда» та внесено зміни до НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи» щодо оренди приміщень.

Найнижча ціна відходить у минуле... але з 1 лютого! Сьогодні вона ще діє
Саме так! Ціни від 119 грн/міс. на Бухгалтерську Відеоплатформу №1 ще доступні! Ви ж не пропустите можливість отримати величезний функціонал професійної системи для бухгалтера?

На всі пакети діють знижки до 82%! Переходьте за посиланням та відкрийте універсальне рішення усіх робочих проблем. Ще є трохи часу.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»