• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 – 23 квітня

Санкції проти «1С» та «Парус» ще на 10 років; військовий облік по-новому (у запитаннях та відповідях); автоматичний обмін фінінформацією та збільшення строку зберігання первинки; а ще - новий порядок компенсації за працевлаштування зареєстрованих безробітних

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 – 23 квітня

В Україні на 10 років запроваджено санкції проти «1С» та «Парус»
В. Зеленський підписав Указ від 15.04.2023 р. №227/2023, за яким Україна офіційно запровадила санкції проти низки російських IT-компаній. Він діє з 18 квітня 2023 року.

До списку потрапила «1С», під санкціями також Програмні продукти «Парус» і АТ «Ситроникс», які спеціалізуються на автоматизації. Більше подробиць – у новині.

 

Автоматичний обмін фінінформацією та збільшення строку зберігання первинки: підписано закон
21 квітня Президент підписав Закон №2970-IX «Про внесення змін до ПКУ щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки». Поки що текст не оприлюднений.

З 1 липня 2023 року законопроєкт вимагав від підзвітних фінансових установ України застосовувати заходи належної перевірки до фінансових рахунків для встановлення того, чи підлягають рахунки автоматичному обміну (чи є рахунки підзвітними).

Цим же законом заплановано збільшення з 3-х до 5-ти років строку обов’язкового зберігання всіх первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності та документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків.

 

Три свіжі урядові рішення

  1. Компенсація роботодавцям за працевлаштування зареєстрованих безробітних. Уряд постановою від 18.04.2023 р. №338 затвердив порядки компенсації роботодавцям та суб’єктам малого підприємництва частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою ЄСВ, за створення нових робочих місць та за прийняття на роботу офіційно зареєстрованих безробітних. Докладніше про них читайте тут. Постанова почала діяти з 21 квітня.
  2. Нові критерії держдопомоги ФОП і малим підприємствам. Кабмін постановою від 18.04.2023 р. №348 затвердив нові критерії оцінки допустимості держдопомоги суб’єктам господарювання для забезпечення розвитку регіонів і для підтримки середнього та малого підприємництва. Зауважимо, що до категорій отримувачів держдопомоги належать суб’єкти господарювання, що провадять госпдіяльність у будь-якій галузі.
  3. Порядок складання звіту про викиди та перенесення забруднювачів і відходів. Постановою КМУ від 18.04.2023 р. №352 затверджено Порядок складення і оприлюднення звіту уповноваженого органу про викиди та перенесення забруднювачів і відходів. З 8 жовтня суб’єкти господарювання мають реєструвати свої установки та надавати дані про викиди та перенесення забруднювачів і відходів щодо кожного об’єкта, який вони експлуатують.

 

Зверніть увагу! З 1 травня – звітність з ПДВ за новою формою
Податківці нагадують, що застосування нової форми декларації з ПДВ, уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ починається з 1 травня 2023 року. Для декларації з ПДВ, яка подається за новою формою, - починаючи зі звітного періоду за квітень 2023 року.

 

Розблокування реєстрації ПН: як оформити пояснення та надати копії підтвердних документів?
ДПС надала рекомендації до оформлення пояснення та надання копій підтвердних документів для відновлення реєстрації зупиненої податкової накладної/розрахунку коригування. Переглянути їх можна за посиланням.

 

Що ще нового розповіла ДПС?

  1. Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО зміниться. ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків».
  2. Коли витрати зі списання пального можуть визнати неправомірними? ДПСУ розповіла про рішення ВС, за яким фіскальні чеки не можуть вважатися беззаперечним доказом підтвердження придбання та використання дизпалива у господарській діяльності. Вони лише доводять факт придбання такого палива, а не його використання.
  3. Пересувна торгівля та РРО - коли застосовувати? Податківці зазначили: не застосовують РРО/ПРРО, а використовують РК та КОРО при здійсненні роздрібної торгівлі через засоби пересувної торговельної мережі, що розташовані за межами стаціонарних приміщень, але з обмеженням у граничних розмірах річного обсягу розрахункових операцій.

 

Новації у податку на нерухомість, землю та екоподатку: аналіз Закону №3050
На підписі у Президента перебуває Закон №3050 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Що саме ним передбачено, ми розглянули в аналітиці від редакції. Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Військовий облік по-новому: 20 відповідей на найпоширеніші запитання
З 5 січня 2023 року діє новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений Постановою КМУ від 30.12.2022 р. №1487.

Раніше ми вже наводили правила організації ведення військового обліку. А тепер зупинимося на найпоширеніших запитаннях кадровиків щодо такого обліку. Зокрема:

  • Чи вести військовий облік на сумісників?
  • Що робити, якщо працівник - не громадянин України?
  • Як діяти, якщо працівник прийшов на сезонну роботу?
  • Чи ведуть військовий облік ФОПи?

Про це читайте у статті від редакції.

 

Затверджено Критерії визначення ІТ-компаній важливими для бронювання працівників
Мінцифри наказом від 23.03.2023 р. №30 (зареєстрований у Мін'юсті 13.04.2023 р. за №612/39668) затвердило Критерії, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки в сфері цифровізації. Усього їх шість, переглянути можна тут.

 

Проведення атестації робочих місць за умовами праці планують скасувати на час війни
Під час воєнного стану на деяких підприємствах неможливо своєчасно провести атестацію робочих місць за умовами праці, що позбавляє працівників права на отримання пільг та компенсацій, а також зарахування стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

З огляду на це, Мінекономіки розробило проєкт постанови, яким пропонується надати можливість перенесення чергової атестації, строк проведення якої настав під час війни. За рішенням роботодавця, погодженим із профспілкою, вона може бути проведена протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану. Результати атестації, проведеної до запровадження воєнного стану, діятимуть та використовуватимуться у період дії воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування.

 

Яка доля законопроєкту про обов'язковий перехід на е-ТТН?
13 квітня Підкомітет з питань автомобільного транспорту Комітету з питань транспорту та інфраструктури ВРУ рекомендував доопрацювати законопроєкт №6534 «Про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт» щодо запровадження товарно-транспортної накладної в електронній формі».

Тим часом, як розповіли в Мінінфраструктури, Україна успішно пройшла відбір для участі у пілотному проєкті EU4Digital. Він передбачає приєднання до єдиної системи електронної товарно-транспортної накладної Європейського Союзу – е-CMR.

 

Які ще зміни готує влада?

  1. Накопичувальна пенсія. У Раді зареєстровано новий законопроєкт №9212. Ним, зокрема, передбачено сплату роботодавцями відсотка (1% у 2023, 1,5 % у 2024, 2 % у 2025 роках) від зарплати найманого працівника як пенсійного внеску, який включається до ЄСВ.
  2. Відновлення перевірок на митницях з 1 липня. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9224, яким із 1 липня 2023 року пропонується скасувати особливий режим митного контролю, запроваджений на період дії воєнного стану, і повернути документальні перевірки.
  3. Податкові пільги для власників авто, викрадених чи знищених через війну. Законопроєктом №9209 пропонується власників авто, викрадених чи знищених через війну, звільнити від ПДВ, акцизу та ввізного мита з операцій ввезення на митну територію України транспортних засобів у митному режимі імпорту.
  4. Реформування Держпраці. Законопроєкт №9219 від Уряду дозволить здійснити перерозподіл функцій Держпраці між центральними органами виконавчої влади. Частину повноважень передадуть до МВС, Міненерго, Держгеонагляду, Держспоживслужби.
  5. Захист компаній від неправомірних дій силовиків. Законопроєкт №9211 вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу. Його мета – захистити технологічний сектор від необґрунтованого втручання силовиків з дотриманням балансу інтересів слідства.

 

Інші новини

  • Воєнний стан продовжать. Як розповів Я. Железняк, дію воєнного стану буде продовжено з 19 травня 2023 року і, дуже ймовірно, знову на 90 днів, тобто до середини серпня 2023 року.
  • Нацбанк пом'якшив обмеження на готівковому валютному ринку під час війни. Зокрема, розширено можливості банків продавати готівкову інвалюту населенню. З 21 квітня при розрахунку її обсягу, яку банк може продати на валютному ринку, враховується 120% обсягу купівлі безготівкової валюти в населення, а не 100%, як було раніше.
  • Запрацював моніторинг змін ЄДР в режимі реального часу. Опендатабот спільно з Міністерством юстиції запустив новий сервіс. Він дозволяє отримувати повідомлення про зміни компаній в ЄДР вже за п’ять хвилин від їх внесення.
  • БЕБ викрило схему відшкодування ПДВ у працевлаштуванні осіб з інвалідністю. За результатами розслідування було виявлено низку ТОВ, які тривалий час подавали до органів держвлади завідомо неправдиву інформацію щодо кількості працевлаштованих осіб з інвалідністю та подавали заяву на бюджетне відшкодування з ПДВ. Протягом 2020 - 2021 років цим підприємствам було відшкодовано 182 млн грн.
  • Меморандум з МВФ - що чекає бізнес? Які важливі питання фінкомітет рекомендуватиме ВРУ до розгляду найближчим часом? Чи можуть не прийняти законопроєкт №8401 про скасування воєнних податкових пільг? Про це розповів Д. Гетманцев.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»