• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 14 травня

Перелік працівників, яких не можна бронювати; нові довідники податкових пільг; чергові зміни до Порядку обліку платників податків (проєкт); законопроєкт про перенесення святкування Дня пам’яті та перемоги на 8 травня, а також індекс інфляції за квітень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 14 травня

Яких працівників роботодавці не можуть бронювати від мобілізації?
Генштаб у листі від 20.04.2023 р. №300/1/С/3886 навів перелік дефіцитних військово-облікових спеціальностей, за наявності яких працівники не підлягають бронюванню. Відповідні повноваження Генштабу передбачені п. 7 Порядку №1487. Ознайомитися з переліком можна у новині.

Крім того, Мінекономіки розповіло, чому повертає списки бронювання працівників без погодження. Все через те, що значна кількість поданих на бронювання списків містить типові недоліки. Через них документи повертаються на доопрацювання.

 

З 5 травня – нові довідники податкових пільг
5 травня ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові:

  • Довідник податкових пільг №115/1, що є втратами доходів бюджету,
  • Довідник інших податкових пільг №115/2.

У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг. Ознайомитись з довідниками можна на нашому порталі.

 

Які ще зміни готують податківці?

  1. Оновлення форми акта та порядку оформлення результатів своїх перевірок. ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну про внесення змін до Порядку оформлення результатів документальних перевірок. Це пов’язано з дією нових правил визначення податкового номера платника податків та можливістю використання платниками податків е-гаманців.
  2. Зміни до Порядку обліку платників податків. Запропоновано переглянути окремі положення Порядку обліку та ще деяких наказів Мінфіну з метою визначення особливостей обліку платників з місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованих територіях.
  3. Нові форми для Єдиного держреєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників. На сайті ДПС оприлюднено проєкт Порядку заповнення електронних документів для наповнення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі.

 

Як застосовуються штрафи за невикористання РРО?
ДПС нагадує, що у разі виявлення під час перевірки СГ підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень застосування РРО (ПРРО) до СГ застосовується штраф у такому порядку:

  • за першу з операцій – штраф як за перше порушення,
  • а за кожну наступну – як за наступне.

 

Ще три свіжі податкові роз’яснення

  1. Під час проведення документальної перевірки ДПС встановлено заниження ПДФО: чи зазначати у додатку 4ДФ? Якщо під час проведення документальної перевірки ДПС встановлено заниження ПДФО за минулий період та вручено ППР, то результати такої перевірки відображаються у додатку 4ДФ до Розрахунку у тому місяці звітного кварталу, в якому узгоджено ПЗ з ПДФО.
  2. Нюанси подання копій документів платником ПДВ з додатком 7 до декларації. Копії документів, що додаються до Заяви за вибором платника ПДВ, подаються до ДПС за місцем обліку у термін, визначений для подання декларації з ПДВ, до якої подано Заяву, особисто або уповноваженою на це особою, або надсилаються поштою або в е-формі.
  3. Як правильно зазначати у чеку назви при продажу вживаних технічно складних побутових товарів? За роз’ясненням ДПС, назва товару у фіскальному чеку РРО/ПРРО повинна зазначатися так, щоб виконувались одночасно дві умови: назва має відображати споживчі ознаки товару та однозначно ідентифікувати товар чи послугу в документообігу СГ.

 

Коли ВРУ прийме закон щодо скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС?
З тексту Меморандуму з МВФ прийняття ВРУ законопроєкту №8401 щодо повернення податкових правил довоєнного часу заплановано на кінець червня 2023 року. Тож до вирішення цього питання залишилося не так багато часу.

Про зміни, передбачені цим законопроєктом, ми раніше розповідали тут.

 

Нюанси виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю
Держпраці наголошує, що Закон №2682 не скасував обов’язку виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця, та створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації.

Як і раніше, виконувати норматив повинні всі роботодавці, а саме: підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю. Причому незалежно від їх форми власності та системи оподаткування.

Норматив встановлено у розмірі: одне робоче місце — якщо у роботодавця працює від 8 по 25 осіб; 4% середньооблікової кількості штатних працівників — якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (тобто 26 і більше). А от як порахувати цю кількість, особливо під час війни, читайте тут.

 

Ще три роз’яснення для роботодавців

  1. Чи зараховується період мобілізації до стажу для щорічної відпустки? Держпраці підкреслила, що з 19 липня 2022 року середній заробіток за мобілізованими працівниками не зберігається і вказаний період до стажу, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується.
  2. Чи можна в умовах війни розірвати трудовий договір з ініціативи роботодавця в період хвороби працівника? Звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності під час війни допускається. При цьому дата звільнення є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності.
  3. У працівника (директора) настав пенсійний вік. Які дії підприємства? Які документи подавати до ПФУ працівнику та підприємству? Що робити, якщо працівник хоче працювати й надалі? Читайте тут.

 

Жінкам хочуть дозволити самостійно визначати дату початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами
Законопроєктом №9271 пропонується надати право працюючим жінкам, у разі відсутності медичних протипоказань, за власним бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів. При цьому загальна тривалість такої відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься.

Якщо жінка не бажатиме розпочати таку відпустку пізніше або ж наявні медичні протипоказання, діятиме «стандартний» розподіл днів відпустки до та після пологів.

 

Затверджено форму припису про скасування наказу роботодавця про призупинення трудового договору
Мінекономіки оновило форми документів, що складаються при здійсненні перевірок Держпраці. Також затвердило форми припису про скасування наказу роботодавця або усунення порушень законодавства про працю щодо призупинення дії трудового договору та попередження.

 

8 травня відзначатимемо День пам'яті та перемоги у Другій світовій війні, а 9 травня - День Європи
В. Зеленський зареєстрував у ВРУ законопроєкт №9278, яким пропонується встановити 8 травня День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років. У зв'язку з цим вносяться зміни до статті 73 КЗпП.

Крім того, 8 травня Президент підписав Указ №266/2023 про святкування 9 травня Дня Європи спільно з державами Європейського Союзу (раніше відзначався у третю суботу травня).

 

Держстат оновив дев'ять форм статзвітності
Держстат продовжує щорічне традиційне оновлення форм державних статистичних спостережень. Цього разу оновлено дев'ять звітів. Серед них - форми №1-П (місячна) та № 1-відходи (річна).

Крім того, окремим листом Держстат розповів, як у формах №1-ПВ відобразити оплату за час вимушеного прогулу. Про це тут.

 

Арешт рахунків фізосіб виконавчою службою: «воєнний» мораторій закінчився!
6 травня 2023 року набрав чинності Закон №3048. Він змінив порядок арешту рахунків фізосіб на виконання судових рішень.

Зокрема, дозволено фізособам з арештами користуватися сумою на рахунках у розмірі двох МПЗ, але за умови звернення фізособи до виконавця. Докладніше новації закону розглянула юрист редакції у цій статті.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за квітень - 100,2%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у квітні 2023 р. порівняно з березнем 2023 р. становила 0,2%, з початку року – 3,2%. Зокрема, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,4%.
  2. МОЗ планує скасувати карантин через коронавірус. За словами Ляшка, влада вже почала переглядати постанову Кабміну, згідно з якою в Україні діє карантин. Але миттєво скасувати її не можна через економічні чинники.
  3. З 10 травня для зниження ризиків шахрайства надавачі платіжних послуг застосуватимуть посилену автентифікацію. Якщо раніше під час онлайн-розрахунків було достатньо інформації про платіжну картку і одноразового пароля, то тепер необхідно буде використовувати як мінімум два елементи захисту.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»