• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 – 23 липня

Доля платників ЄП за ставкою 2%, що буде з перевірками з 1 серпня, чи стануть е-ТТН обов’язковими, як змінилися критерії визначення критично важливих підприємств, форма податкового розрахунку надходжень «єдинників» 3 групи та нові довідники податкових пільг

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 – 23 липня

Доля платників ЄП за ставкою 2% після 1 серпня 2023 року
Нагадуємо, що 30 червня ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №8401. Наразі він перебуває на підписі у Президента. Тож маємо час, щоби підготуватися до нововведень, які вже відбудуться зовсім швидко, з 1 серпня.

Зокрема, закон додає новий п. 9-1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, яким врегульовано порядок переходу на стандартні правила:

  • особлива ставка ЄП 2% та особливий порядок справляння ЄП діють з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не довше ніж до 1 серпня 2023 року. Оскільки воєнний стан у липні ще триватиме, то фактично ЄП за ставкою 2% справлятиметься з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року включно;
  • передбачено автоматичне повернення платників на попередню систему оподаткування з 1 серпня 2023 року – без подання будь-яких заяв;
  • для платників, які з дати держреєстрації одразу обрали ставку ЄП 2%, передбачено автоматичний перехід на стандартну ІІІ групу ЄП за ставкою 5% без ПДВ. Більше про ПДВ-наслідки для тих платників, які після перебування у спецгрупі 2% автоматично або за заявою переходять на ЄП за ставкою 3% з ПДВ або на загальну систему з ПДВ, читайте тут;
  • дозволено повторне повернення на спрощену систему протягом 2023 року. Для цього потрібно буде подати заяву у серпні, і можна буде стати стандартним платником ЄП заднім числом з 1 серпня.

Докладніше читайте у статті від редакції.

 

Перевірки після 01.08.2023 р. – частковий мораторій по-новому!
Ще 27 березня 2023 року податкові органи на офіційному сайті оприлюднили план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік (а у червні оновили його). Тоді це здавалося дивним, адже за ПКУ діяв мораторій на проведення планових перевірок платників податків. Але податкові органи до таких перевірок ретельно готувались.

Тепер все стає зрозумілим – законопроєкт №8401 частково скасовує мораторії на перевірки.

Фактично вимоги пп. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ поділено на два періоди:

  • пп. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, – який стосується мораторію до 01.08.2023 р.,
  • новий пп. 69.2-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, – який стосується продовження мораторію на перевірки після 01.08.2023 р.

Кого і як перевірятимуть - читайте у статті від редакції.

 

Затверджено форму податкового розрахунку надходжень на рахунки у банках для «єдинників» 3 групи
Згідно з п. 296.11 ПКУ податкові агенти платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів) зобов'язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум надходжень платника третьої групи єдиного податку на рахунки у банках і сум утриманого з них податку до контролюючого органу за основним місцем обліку.

З огляду на це, наказом від 19.06.2023 р. №331 Мінфін затвердив форму такого Податкового розрахунку. Він подається лише у разі зарахування коштів на рахунок платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента).

При цьому податкові агенти платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів) окремо відображають обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 5% від суми зарахованих коштів, та обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 15% від суми зарахованих коштів (у разі перевищення відповідного ліміту).

 

Реєстрація та заповнення ПН/РК: що потрібно знати?
Насамперед звертаємо увагу, що ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» до версії 1.31.10.0 станом на 13.07.2023 р. Додано нові форми документів на виконання постанови КМУ №574, якою внесено зміни до порядку зупинення реєстрації ПН/РК, а також до порядку розгляду скарг на такі рішення.

Крім того, минулого тижня податківці розповіли:

  • Хто повинен надати пояснення та/або копії документів у разі зупинення реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, який передбачає зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг: покупець чи продавець? Про це читайте тут.
  • Чи буде штраф за порушення нумерації податкової накладної/розрахунку коригування? Зазвичай номер податкової накладної або розрахунку коригування до неї встановлюється у хронологічному порядку. Але подекуди постачальники порушують цей порядок. Наскільки велике це порушення і які його наслідки? Про це у цій новині.
  • Реєстрація ПН/РК після розблокування: коли реєструються в ЄРПН податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних, реєстрацію яких було зупинено, після настання події, за якою вони мають бути зареєстровані в ЄРПН? Про це тут.
  • Як скласти ПН на операцію, частину якої оплачено бюджетними коштами? Датою ПЗ у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на рахунок платника податку. Отже, на ту частину вартості, яка оплачена бюджетними коштами, ПН складається на дату їх отримання.

І ще з цікавого на тему: міністр фінансів Сергій Марченко пояснив велику кількість заблокованих ПН/РК у чесних платників податків «інтелектуальним потенціалом податкової» і «шкідництвом». Бо «не прийде розумний на зарплати, які зараз отримують податківці».

 

З 21 липня – нові довідники податкових пільг
ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові (станом на 21.07.2023 р.):

  • Довідник податкових пільг №118/1, що є втратами доходів бюджету,
  • Довідник інших податкових пільг №118/2.

Стандартно у довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.

Ознайомитись з довідниками можна на нашому порталі у розділі «Довідники».

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. Камеральна перевірка під час війни: протягом якого терміну проводиться перевірка своєчасної сплати узгодженої суми податкового (грошового) зобов’язання, у тому числі в період дії воєнного стану? Відповідь ДПС читайте тут.
  2. Якщо ДПС позбавила статусу платника єдиного податку: як вона має про це повідомити? Податківці наголошують, що за ПКУ не існує певної форми рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку. Але таке рішення надається платнику податків у письмовій формі, з обов’язковим зазначенням підстав для анулювання статусу «єдинника».
  3. Що робити зі зміною в РРО, якщо оголосили повітряну тривогу? Ризикувати собою працівникам у такій ситуації не можна – життя дорожче фіскальних правил. У такому випадку треба терміново йти до сховища або дотримуватися правил «двох стін». А щодо РРО, то скористайтесь порадами ДПС.
  4. ФОП отримав лікарняні від ПФУ: чи сплачувати з них ПДФО та ВЗ? Допомога з тимчасової непрацездатності, нарахована (виплачена) фізичній особі – підприємцю ПФУ, є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором, а ПФУ є податковим агентом щодо такого доходу.
  5. ФОП продав або подарував касовий апарат: які податкові наслідки? Податкові наслідки від продажу або дарування РРО залежать від того, чи веде такий ФОП облік основних засобів. Якщо ні, то до оподаткованого доходу потрапляє сума виручки від продажу РРО (а в разі дарування - нічого не потрапляє). А якщо облік ОЗ ведеться? Про це у цій новині.
  6. Внаслідок обстрілу вимкнули електроенергію: чи буде штраф за несвоєчасно подану звітність? ДПСУ роз'яснює, що ні, штрафу не буде. Але тільки якщо платник податків зможе документально (!) підтвердити неможливість подання податкової звітності внаслідок таких форс-мажорних обставин.

 

Електронні ТТН з 1 серпня – бути чи не бути?
На початку 2023 року Мінінфраструктури було анонсовано дві події: початок тестування е-ТТН, яке триватиме півроку, і запуск обов’язкових е-ТТН з 1 серпня. А що зараз?

Поки що е-ТТН знаходиться на стадії тестування. На цей час використання е-ТТН є добровільним. Поки що, навіть за умови використання електронних форм ТТН всіма трьома учасниками вантажоперевезення, бізнес все одно повинен мати одну паперову копію з усіма підписами. Саме її вимагають для перевірки інспектори Державної служби з безпеки на транспорті.

Після того як використання е-ТТН стане обов’язковим, її не потрібно буде дублювати в паперовій формі. Проте з якої дати це відбудеться, нам наразі невідомо. Хоча на сайті проєкту і повідомляється, що «використання е-ТТН стане обов’язковим для всіх вантажних перевезень автомобільним транспортом на всій території України з 1 серпня 2023 року (у випадку якщо вантажоотримувачем є юрособа)», але Закон наразі цього не вимагає. Про це ми розповідали тут.

 

До уваги роботодавців!

  1. Змінилися критерії визначення критично важливих підприємств для бронювання працівників. Мінекономіки наказом від 14.06.2023 р. №5496 внесло зміни до Критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки. А саме додано новий, дев'ятий критерій: здійснення протимінної діяльності (надання послуг та/або виконання робіт з гуманітарного розмінування території України). Крім того, два критерії викладено у новій редакції.
  2. Відповідальність роботодавців за затримку виплати зарплати пропонують посилити. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9510 щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця.
  3. Чи можна не платити працівникам зарплату під час війни? У Держпраці наголосили: як і у мирний час, відсутність коштів на виплату зарплати під час війни не звільняє роботодавця від обов'язку платити зарплату вчасно та не позбавляє від відповідальності за порушення цього обов'язку.

 

Інші новини

  1. В обіг вводиться нова 1000-гривнева банкнота. З 20 липня 2023 року в обіг надійдуть банкноти номіналом 1000 гривень зразка 2019 року – з підписом Голови НБУ Андрія Пишного та відображенням на них року випуску.
  2. 21 липня запрацював Закон про обов’язок реєстрування в Єдиній судовій системі для юросіб. Закон №3200 щодо обов’язкової реєстрації та використання е-кабінетів в Єдиній судовій системі представниками правничих професій та юрособами опубліковано 20 липня, а 21 липня він набрав чинності. Відповідно обов'язок ЮО мати електронні кабінети в Єдиній судовій системі вводиться в дію з 20 лютого 2024 року.
  3. ДПС виявляє імітовані фіскальні чеки та не фіскалізовані РРО. ДПСУ відзвітувала про наслідки перевірок касової дисципліни у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг у червні - липні. Результати не втішають: бізнес часто маніпулює із загальним обсягом проведених розрахункових операцій.
  4. НБУ вивів з ринку Сенс Банк і пропонує його націоналізувати. 20 липня НБУ прийняв рішення про виведення з ринку АТ «Сенс Банк» (до грудня 2022 року – «Альфа-Банк Україна»). Власники банку позбавлені права розпоряджатися активами. З 21 липня запроваджена тимчасова адміністрація банку.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»