• Посилання скопійовано

Що почитати у серпні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

На жаль, війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

Що почитати у серпні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

1)   З 21 липня діє оновлений перелік ТОТ та територій бойових дій

112 тис. переглядів

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Останні зміни набрали чинності 21 липня 2023 року. Вони стосуються, зокрема, Богодухівського району, Балаклійської міської територіальної громади, Куп'янської міської територіальної громади тощо.

 

2) З 13 липня - нова форма авансового звіту та порядок його заповнення

44   тис. переглядів

Наказом від 09.05.2023 р. №239 Мінфін затвердив нову редакцію авансового звіту, а також зміни до порядку його складання. Цей наказ набрав чинності 13 липня (з дня його опублікування в «Офіційному віснику України» №61). Тож з цього часу вже потрібно діяти за новими правилами та використовувати тільки нову форму звіту. Чим спричинені ці зміни і що треба знати бухгалтеру при складанні авансових звітів – читайте в аналітиці від редакції.

 

3) З 1 серпня скасують воєнні податкові пільги

23 тис. переглядів

26 липня  Президент підписав Закон від 30.06.2023 р. №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (раніше це законопроєкт №8401). 28 липня його опубліковано в "Голосі України". Тож з 1 серпня 2023 року буде скасовано воєнні податкові пільги та спецгрупу ЄП. До того ж розпочнуться перевірки ДПС, але не для всіх.

Що чекає платників податків через скасування податкових пільг, уже розповіла ДПСУ в інформаційному листі №4. Крім того, редакція ДК заздалегідь проаналізували окремі найважливіші новації цього закону у статтях, наведених наприкінці цієї новини.

 

4) Як треба заповнювати платіжки для сплати податків та ЄСВ з 1 липня?

22 тис. переглядів

6 липня ми писали, що повний перехід на новий формат платіжок при сплаті податків та ЄСВ перенесено на 1 грудня. Такі рекомендації надав НБУ у своєму розʼясненні. Зокрема, в ньому йшлося, що  регулятор зобов’язує банки забезпечити перехід на використання виключно структурованого призначення платежу під час сплати податків та зборів до 01.12.2023 р. 

Згодом ДПС навела свою позицію щодо поточних правил заповнення платіжок. Так, якщо банк не забезпечив розробку ПЗ у частині використання нового формату реквізиту «Призначення платежу», можна використовувати старі правила для його заповнення.

 

5) Нараховуємо відпусткові у 2023 році: вісім практичних прикладів

16 тис. переглядів

Під час війни змінилися не лише правила надання відпусток. Подекуди іншими стали і правила розрахунку відпусткових. В окремій статті редакція розглянула їх не лише в теорії, а і на прикладах.

 

6)  З 21 липня діє закон про обовʼязок реєстрування в Єдиній судовій системі для юросіб

15 тис. переглядів

Закон №3200 опубліковано та набрав чинності. Ним встановлено для юросіб обов’язок зареєструватися в електронному кабінеті Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Що саме потрібно зробити до 20.02.2024 р. включно? Читайте у статті від юриста редакції ДК.

 

7)  Блокування ПН/РК та розгляд скарг на них: як це з 8 липня?

14 тис. переглядів

8 липня набрала чинності постанова КМУ від 2 червня 2023 р. № 574. Нею внесено зміни до порядку зупинення реєстрації ПН/РК, а також до порядку розгляду скарг на такі рішення. Докладніше про зміни ми розповіли у статті від редакції.

 

8)   Продаж товарів ФОП за допомогою «Нової пошти»: потрібен РРО/ПРРО чи ні?

12 тис. переглядів

Як продати товар по всій Україні, якщо немає власної служби доставки? Можна звернутися до «Нової пошти». Вона ж може виступити й посередником та приймати оплату від покупців. Та чи потрібен продавцю в такому випадку РРО/ПРРО? Читайте у коментарі редакції.

 

9) Черговий сюрприз для платників ПДВ! Затверджено нову форму ПН та зміни до декларації з ПДВ

11 тис. переглядів

Наказом Мінфіну №256 внесено зміни до Порядків складання ПН та РК й заповнення декларації з ПДВ. Самі форми ПН та декларації залишаться незмінними, крім окремої примітки до ПН та рядка 20.2.1 декларації.

 

10) Електронні ТТН з 1 серпня – бути чи не бути?

9 тис. переглядів

Використання е-ТТН мало стати обов’язковим для всіх вантажних перевезень автомобільним транспортом з 1 серпня 2023 року. Але, щоби дати бізнесу більше часу на адаптацію, Мінінфраструктури вирішило продовжити тестування. Тож цього року використання е-ТТН буде на добровільних засадах. Інформація щодо обов’язкового запровадження е-ТТН буде відома після узгодження термінів прийняття проєкту змін №6534 до Закону «Про автомобільний транспорт».

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»