• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7 – 13 серпня

ДПС оновила план-графік перевірок на 2023 рік; Мінфін змінив порядок прийняття рішень щодо заблокованих ПН/РК; НБУ пом'якшив вимоги до готівкових платежів через термінали, а Держстат оголосив дефляцію у липні. Про це (і не тільки) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7 – 13 серпня

Кого із платників податків перевірить ДПС у 2023 році?
Через скасування з 1 серпня мораторію на окремі перевірки ДПС податківці вже оновили свій план-графік та включили до нього платників, до кого точно завітають у 2023 році. Загалом за оновленим станом на 07.08.2023 р. планом-графіком цього року податківці планують провести 1277 планових перевірок.

Окремо податківці наголосили, що документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, розпочаті до 24 лютого 2022 року та незавершені, з 1 серпня проводитимуться в окремих платників ЄСВ. Більше про це тут.

Тим часом у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9590 про внесення змін до КпАП щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення податкового контролю. Зокрема, до кожного податківця-порушника застосовуватиметься адмінштраф у розмірі від 8500 до 17000 грн.

 

Повернення перевірок та штрафів за роботу без РРО
З 1 жовтня будуть впроваджені великі штрафи за невстановлення підприємствами торгівлі касових апаратів. На цьому наголосив Д. Гетманцев.

Здійснювати перевірки використання підприємцями РРО або ПРРО та штрафувати у разі виявлення порушень закон уповноважує ДПС. Штраф накладатимуть на кожну транзакцію без фіскалізації. Сума штрафу залежатиме від суми чека і кількості виявлених порушень:

  • перше порушення: 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями;
  • друге та наступні порушення: 150% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями.

Кому із СГ слід потурбуватися про встановлення та застосування РРО? Читайте у цьому роз’ясненні податківців.

 

Скасування спецгрупи ЄП та деякі тонкощі переходу
1 серпня набрав чинності Закон від 30.06.2023 р. №3219-IX, яким скасовано спецгрупу ЄП. Тож податківці продовжують надавати роз’яснення на цю тему. Минулого тижня вони розповіли:

  • До 1 вересня фізособи-«єдинники» після скасування спецгрупи мають вирішити питання щодо кількості працівників. Умови для відповідної групи платників єдиного податку щодо кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах, мають бути виконані до 1 вересня.
  • Скільки часу надається платникам ПДВ після скасування спецгрупи ЄП на нарахування компенсуючого ПДВ? Після скасування спецгрупи компенсуючі ПЗ з ПДВ мають бути відображені в декларації за серпень/вересень/жовтень 2023 року - залежно від того, у якому з цих періодів платник нарахував ПЗ та склав відповідну ПН.
  • Як визначати річний обсяг доходу за 2023 рік платникам податку на прибуток при перебуванні на спецгрупі? Обсяг доходу для податкових різниць обчислюється за весь 2023 рік, у тому числі з урахуванням доходів, отриманих за періоди такого року, в яких такий платник податку перебував на спецгрупі ЄП.

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. Встановлено одну з найпоширеніших помилок, яку допускають платники податків під час складання декларації з плати за землю – некоректне декларування площі земельної ділянки.
  2. Хто з СГ може зазначати назви товарів у фіскальних чеках у спрощеному вигляді? Спрощене зазначення назви товарів у фіскальних чеках стосується тільки фізосіб-«єдинників» І, II та III групи за ставкою 5%. Проте є товари, назву яких потрібно детально зазначати у фіскальному чеку незалежно від групи єдиного податку.
  3. ДПС має списати технічний борг «єдинників» 1 та 2 груп. Нараховані суми авансів з ЄП для ФОПів 1 та 2 груп, суми штрафів та пені підлягають скасуванню (анулюванню) за відповідні періоди з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року. Але поки що у ДПС так і не з’явилося технічної можливості виконати цей обов’язок.
  4. Чи підлягають амортизації у податковому обліку безоплатно отримані ОЗ? У податковому обліку не передбачено обмежень щодо нарахування амортизації на безоплатно отримані основні засоби. Тому такі основні засоби, які призначені для використання в госпдіяльності, підлягають податковій амортизації.

 

До уваги «єдинників» ІІІ групи! З 10 серпня діє форма податкового розрахунку надходжень на рахунки у банках
Ми вже розповідали раніше, що Мінфін затвердив форму Податкового розрахунку сум надходжень платника третьої групи єдиного податку на рахунки у банках і сум утриманого з них податку. Його подають податкові агенти платників єдиного податку III групи - електронних резидентів (е-резидентів). При цьому вони окремо відображають обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 5% від суми зарахованих коштів, та обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 15% від суми зарахованих коштів (у разі перевищення відповідного ліміту).

Наказ набрав чинності 10 серпня (з дня його офіційного опублікування в «Офіційному віснику»).

 

Ще три зміни від Мінфіну
По-перше, змінився порядок прийняття рішень комісією ДПС щодо заблокованих ПН/РК. Мінфін вніс зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН та РК в ЄРПН. Передбачено, що рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН надсилатимуть в е-формі.

По-друге, нас очікує чергове оновлення форм декларації з місцевих податків та зборів. Оприлюднено проєкти наказів Мінфіну, якими пропонується внести зміни до форм декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів, з податку на нерухоме майно, плати за землю, транспортного податку та туристичного збору.

По-третє, для бюджетників змінено форму виписки з рахунку. Мінфін вніс зміни до Порядку казначейського обслуговування доходів та інших надходжень державного бюджету. Зокрема, у новій редакції викладено Додаток 1 до Порядку «Виписка з рахунку».

 

З 2024 року адміністрування ЄСВ планують передати ПФУ
7 серпня 2023 року Г. Третьякова та ін. нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкти №9569 та №9570. Ними пропонується з 1 січня 2024 року об’єднати адміністративні структури та покласти адміністрування єдиного внеску на Пенсійний фонд України.

Відповідно сплата ЄСВ здійснюватиметься страхувальниками на рахунки територіальних органів ПФУ, а подання звітності про нарахування ЄСВ – через вебпортал е-послуг ПФУ. До того ж перевірками з ЄСВ також займатиметься ПФУ.

 

З 10 серпня змінилися критерії визначення критично важливих підприємств для бронювання працівників
10 серпня набрав чинності наказ Мінекономіки від 14.06.2023 р. №5496, яким внесено  зміни до Критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки. А саме додано новий, дев'ятий критерій: здійснення протимінної діяльності (надання послуг та/або виконання робіт з гуманітарного розмінування території України). Крім того, два критерії викладено у новій редакції.

 

До уваги роботодавців!

  1. Чи є різниця у кадрових документах, які необхідно вести роботодавцю у мирний час і під час воєнного стану? Трудовим законодавством регламентовано певні правила використання та оформлення роботодавцем найманої праці. Більшість таких документів є обов’язковими і повинні відповідати певним стандартам. Докладніше про це у новині.
  2. Е-трудова книжка: як занести інформацію на сайт ПФУ? Знайти е-трудову книжку можна в особистому кабінеті на порталі е-послуг ПФУ. Відомості про трудову діяльність може вносити як працівник, так і роботодавець. Для їх внесення слід мати кольорові скановані копії усіх сторінок трудової книжки.
  3. Чи можна надати щорічну відпустку мобілізованому працівнику? У Держпраці наголосили, що стаття 119 КЗпП не містить норми щодо збереження в період військової служби щорічної основної відпустки. Тож тільки після демобілізації і повернення до виконання своїх повноважень працівник матиме право на щорічну відпустку.
  4. Чи може роботодавець звільняти працівника під час війни у період його хвороби? Фахівці Держпраці у своєму роз’ясненні підкреслили, що у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності.
  5. Якої тривалості має бути основна щорічна відпустка для осіб з інвалідністю? Держпраці підкреслила, що тривалість щорічної основної відпустки для працівників з інвалідністю становить: для I і II груп – 30 календарних днів, для III групи – 26 календарних днів.

 

Дві новації від Нацбанку
По-перше, оновлено низку «воєнних» валютних обмежень. За Постановою НБУ №96 з 12 серпня банки не можуть завершувати валютний нагляд за операцією з імпорту товарів, якщо відбувається повне або часткове повернення коштів імпортеру з рахунку нерезидента, відкритого в українському банку.

По-друге, пом'якшено вимоги до готівкових платежів через термінали. НБУ змінив вимоги виконання операцій із внесення готівки через програмно-технічний комплекс самообслуговування. Зокрема, дозволено не підтверджувати за допомогою мобільного телефона здійснення платіжної операції з готівкою, але є умови.

 

Інші новини

  1. Дефляція у липні – 0,6%. За даними Держстату, споживчі ціни в липні 2023 р. порівняно з червнем 2023 р. знизилися на 0,6%, з початку року зросли на 4,0%. Зокрема, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,9%, на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,0%.
  2. Як треба з 11 серпня зазначати країну походження товару? 9 серпня В. Зеленський підписав Закон №3261, який передбачає приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність до Митного кодексу Європейського Союзу. 11 серпня почали діяти нові правила.
  3. Оновлення нормативки через завершення дії карантину. ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №9405 про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку із завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України COVID-19.
  4. Як навчатимуться школярі з 1 вересня? Незабаром почнеться новий навчальний рік, і це вже другий рік поспіль школярі будуть змушені навчатися під час війни. За словами заступника міністра, у Міносвіти очікують, що 80 - 85% шкіл розпочнуть новий навчальний рік очно або у змішаному форматі.
  5. В Україні запрацюють електронні архіви. Мін'юст та Державна архівна служба реалізували пілотний проєкт щодо запровадження е-архіву та створення належних умов для постійного зберігання е-документів Національного архівного фонду і державних е-ресурсів.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»