• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 - 8 жовтня

Кого з юросіб та ФОПів перевірять у 2023 році (оновлено план перевірок); кому потрібно подавати нові списки допризовників до ТЦК; що чекає ФОПів у разі неведення обліку товарних запасів; як нарахувати компенсацію за відпустки без наявності зарплати у 2023 році

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 - 8 жовтня

Кого з юросіб та ФОП перевірить ДПС у 2023 році?

ДПСУ знову оновила план-графік перевірок на 2023 рік. Зміни торкнулися:

  • розділу I «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та розділу II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (станом на 05.10.2023). За ними у 2023 році планують провести 1061 перевірку (у вересневому оновленні було 1080 перевірок, у первинному - 2225 перевірок);
  • розділу ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (станом на 03.10.2023). За ним у 2023 році планують провести 261 перевірку (у первинному була 1461 податкова перевірка).

Зауважимо, що Комітет ВРУ з податкової політики провів зустріч із місією МВФ. За словами Д. Гетманцева, вони майже дійшли компромісу щодо залишення часткового мораторію на перевірки ДПС. Натомість у МВФ інше бачення щодо відновлення перевірок ДПС, ніж у Гетманцева. Про це читайте тут.

 

ДПС нагадує: за ІІІ квартал слід подавати оновлену єдину звітність

Оновлену єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ слід подавати до ДПС з урахуванням змін за Наказом №113 (у т. ч. враховуючи зміни до Довідника ознак) починаючи з III кварталу 2023 року. Докладний аналіз змін ми наводили тут.

Зверніть увагу, що нові формати звітності вже є в «Єдиному вікні» (оновлення від 29.09.2023).

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Податківці зайнялися активним виявленням незареєстрованих ФОПів. Територіальними органами ДПС протягом вересня 2023 року встановлено непоодинокі випадки провадження господарської діяльності без держреєстрації як суб'єкта господарювання.
  2. Оновлено декларацію з туристичного збору. Зокрема, усунено необхідність самостійного нарахування пені платником турзбору. Більше подробиць – у новині;
  3. ДПС планує врегулювати перереєстрацію платників податків з ТОТ. Оприлюднено проєкт наказу Мінфіну, яким знову підкоригують Порядок обліку платників податків і зборів. Зміни стосуватимуться перереєстрації платників податків з ТОТ.

 

Що чекає ФОПів у разі неведення обліку товарних запасів?

ДПС у Львівській області наголосила, що у разі виявлення під час перевірки ФОПів факту реалізації товарів, які не обліковані у формі, визначеній додатком до Порядку №496, до нього застосовується фінансова санкція, – у розмірі вартості таких товарів, за цінами реалізації, але не менше 10 н.м.д.г.

 

Три цікаві роз’яснення щодо роботи з РРО (ПРРО)

  1. Чому РРО необхідно з’єднувати з платіжним терміналом? РРО необхідно з’єднувати з платіжним терміналом, щоби забезпечити відображення у фіскальних чеках реквізитів рядків 11 - 18 під час здійснення безготівкових розрахунків. Податківці за незʼєднання штрафують, як за незастосування РРО.
  2. Як сплачувати до бюджету штрафи за порушення в роботі з РРО? Податківці зауважили, що сплачувати штрафні (фінансові) санкції за порушення норм регулювання обігу готівки та застосування РРО та/або ПРРО слід за кодом бюджетної класифікації 21080900.
  3. Які дії слід виконати для успішної реєстрації ПРРО? До початку реєстрації ПРРО СГ повинен подати повідомлення про об'єкти оподаткування за ф. № 20-ОПП до органу ДПС за основним місцем обліку, а потім подати до ДПС ф. №1-ПРРО.

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. На кого не поширюється мораторій на перевірки ДПС з питань ЄСВ? Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, розпочаті до 24 лютого 2022 року та не завершені, з 1 серпня проводяться в окремих платників ЄСВ. А саме: торговців підакцизними товарами, сфері азартних ігор та фінустанов.
  2. Нюанси подання підтвердних документів за запитом ДПС. Датою подання підтвердних документів разом із супровідним листом є дата реєстрації супровідного листа в органі ДПС. Цю інформацію можна переглянути у вкладці Е-кабінету - «Вхідні документи».
  3. В які строки слід здавати готівку до банків? Строки здавання готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках встановлено Положенням №148. Так, для підприємств, розташованих у населених пунктах, де є банки – щодня.

 

Бізнес не підтримує плани влади перевести «єдинників» на польську модель оподаткування

Бізнес висловив стурбованість тим фактом, що останнім часом розпочалося обговорення трансформації української спрощеної системи оподаткування виключно Мінфіном та МВФ, у закритому режимі.

Учасники зустрічі зауважили, що було б добре, якби Мінфін вже зараз попрацював із аналітичними центрами та бізнес-асоціаціями – тому що так звана «польська модель» не вирішує проблем, які постають в Україні.

«Коли ми говоримо про польську чи будь-яку іншу модель, треба брати не існуючу модель, а ту, яка була використана на шляху до вступу до ЄС. Нам необхідно створити перехідний період. Я пропоную взагалі окремо попрацювати з Міністерством фінансів та напрацювати наші власні пропозиції», – наголосив президент Асоціації платників податків України.

 

Які граничні строки подання статзвітності у 2024 році?

Держстат опублікував проєкт календаря подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності на 2024 рік. У ньому зазначено помісячно граничні терміни подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2024 році.

Нагадаємо, що раніше були також оприлюднені проєкти альбому та загального табелю форм державних статистичних спостережень на 2024 рік.

 

До уваги роботодавців!

  1. За 2023-й потрібно подавати нові списки допризовників до ТЦК. Про допризивників (юнаків до 17 років) роботодавці повинні подавати списки до ТЦК до 1 грудня. Чи на всіх роботодавців поширюється обов'язок? За якою формою потрібно подавати список у 2023 році? Читайте у цій статті.
  2. Як нарахувати компенсацію за відпустки без наявності зарплати у 2023 році? Згідно з роз’ясненням Мінекономіки, у разі звільнення працівника з 12.09.2023 за відсутності зарплати в розрахунковому періоді розрахунок середньої зарплати для оплати компенсації відпусток, на які працівник набув право до 31.12.2023, здійснюється з посадового окладу.
  3. На підприємстві запроваджено неповний робочий тиждень: що з виплатою лікарняних? Фахівці Держпраці вказали, що допомога з тимчасової непрацездатності призначається навіть у разі запровадження на підприємстві режиму неповного робочого тижня.

 

З 3 жовтня діє Методологія визначення бенефіціарів: що потрібно врахувати юрособам?

Нагадаємо, що юрособи повинні збирати інформацію про власних кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) та про структуру власності.
Відповідно до Закону №2571, строк подання інформації про КБВ та структуру власності прив’язаний до нормативних документів, якими має бути затверджено два документи:

  • положення про форму та зміст структури власності;
  • методологію визначення юридичною особою КБВ.

Методологію визначення юридичною особою КБВ уже встановлено свіжою постановою КМУ і НБУ від 19.09.2023 №1011. Вона спрямована на виконання юрособами дій щодо засновників/учасників/акціонерів для подання інформації про них до ЄДР та підтримання її в актуальному стані. Докладніше ми її проаналізували у цій статті.

 

Інші новини

  1. Е-реєстр військовозобов'язаних: коли запустять та чи будуть онлайн-повістки? Про запуск реєстру на початку вересня говорив новий міністр оборони Рустем Умєров. За його словами, сенс - у повній цифровізації процесів, щоб перевести всю інформацію до digital: від електронного квитка до документів військово-лікарських комісій.
  2. З 3 жовтня Нацбанк впроваджує керований гнучкий курс інвалюти. З огляду на стійкий прогрес у зниженні інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів, збільшення привабливості гривневих депозитів та ОВДП Нацбанк переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Чим керована гнучкість курсу відрізняється від вільного плавання? Які валютні обмеження НБУ може пом'якшити до кінця року? Чи буде НБУ посилювати нагляд за банками та небанківськими установами, щоб уникнути спекуляцій? Читайте тут.
  3. Безробітним збільшили мінімальний розмір допомоги. Фонд безробіття встановив мінімальний розмір допомоги по безробіттю - 1500 грн (для осіб, зазначених в абзаці другому частини другої статті 6 та абзаці першому частини третьої статті 23 Закону №1533-III).
  4. Профспілки вважають запланований розмір мінзарплати на 2024 рік заниженим. Вони наполягають на підвищенні розміру МЗП на 2024 рік до фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням прогнозного рівня інфляції (за попередніми розрахунками – 9257 грн).

Разом — можемо більше!

Компанія Kadroland долучилася до збору коштів UNITED24 на формування першого у світі флоту морських дронів. А тому тепер 10% від кожної передплати Кадрової Відеоплатформи №1 йде на потреби ЗСУ до цього фонду.

Як отримати більше від передплати? Обирайте пакет «Професіонал» на 12 місяців, і отримаєте топовий курс «Професія. Сертифікований спеціаліст з військового обліку на підприємстві» безкоштовно. Тож оцініть усі переваги платформи — відкрийте доступ вже зараз!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»