• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9 - 15 жовтня

Як складається план-графік перевірок ДПС та яким він буде у 2024-му; за якою формою подавати об'єднаний звіт за III квартал; як можуть змінитися Звіт про контрольовані операції та декларація з прибутку; як бути, якщо роботодавець не бажає вручати повістки

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9 - 15 жовтня

План-графік перевірок ДПС: як складається зараз та яким буде у 2024?

Ніна Южаніна розповіла про опрацювання у Комітеті при ВРУ проєкту закону про чергове скасування мораторію на документальні перевірки. Зокрема, на проведення планових перевірок мораторій знімається повністю, але перевірки у так званому спеціальному режимі будуть застосовуватися, починаючи з 1 листопада поточного року до кінця 2024 року з певними особливостями.

Законопроєктом також обумовлено, яких платників податків включатимуть до графіку перевірок з листопада 2023 і увесь 2024 рік. Про це читайте тут.

А як зараз складається план-графік податкових перевірок? Хто насамперед потрапляє до нього? На які показники податківці звертають увагу? Читайте у цій новині.

 

За якою формою подається за III квартал об'єднаний звіт з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Податківці вкотре нагадують: єдиний звіт подається за формою, затвердженою Наказом Мінфіну від 02.03.2023 р. №113, і III квартал - це перший квартал, за який вона подається.

У електронному вигляді звіт подається за ідентифікаторами форм J0500109 (юрособи) та F0500109 (фізособи).

 

Готівковий обіг та РРО: п’ять нових роз’яснень

  1. Перевірки щодо застосування РРО: як їх розпочали проводити податківці? Київські податківці відзвітували про рейд на території торговельного ринку електротехнікою. ДПС наголошує, що використовує ризикоорієнтований підхід при організації фактичних перевірок. Тобто перевіряють лише тих, кого давно підозрюють у РРО-порушеннях.
  2. Подали № 20-ОПП і вам скасували реєстрацію ПРРО: в яких випадках це трапляється? ДПС запроваджено модуль автоматичного скасування реєстрації ПРРО, засобами якого один раз на добу перевіряється наявність певних підстав, та у разі їх встановлення реєстрація ПРРО скасовується автоматично. Що це за підстави, читайте тут. Окремо податківці розповіли про заповнення розділу 3 ф. №20-ОПП.
  3. Таксисти з 1 жовтня зобов’язані видавати касові чеки. ДПС нагадує, що з 1 жовтня водії, які надають послуги перевезення пасажирів та приймають до оплати готівку та/або електронні платіжні засоби, повинні видавати чеки.
  4. Як зазначається назва товару (послуги) в чеку РРО? ФОП, які є платниками єдиного податку І, II та III групи за ставкою єдиного податку 5%, можуть зазначати назву товару (послуги) у спрощеному вигляді. Тобто за назвою групи, до якої належить певний товар або послуга.
  5. Товар відправлено поштою, а покупець не забрав: як провести через РРО? У випадку не отримання або відмови від товару покупцем, треба провести операцію повернення товарів на підставі квитанції від служби доставки про повернення відправлення та чеку РРО/ПРРО, в яких такі товари ідентифіковані.

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. Перевищення доходів, які дають право перебувати у І-ІІІ групах ЄП у 2023 році. Які дії ФОП – платника ЄП, якщо нею перевищено обсяг доходу, розрахований пропорційно до кількості календарних місяців 2023 року, протягом яких не застосовувалися особливості оподаткування? Читайте тут.
  2. Який адмінштраф чекає на фізособу-«загальника» за неведення типової форми обліку доходів та витрат? За неведення обліку доходів і витрат у паперовому та/або електронному вигляді фізособа-«загальник» притягується до адміністративної відповідальності (штраф у розмірі від 85 до 136 грн).
  3. Якщо торгових точок у ФОПа кілька, то і товарний облік ведеться окремо за кожною. ДПС вважає, що ФОП, яка здійснює діяльність у декількох місцях продажу, веде облік товарних запасів за кожним окремим місцем продажу. Внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.
  4. Переплата податків, штрафів або пені. Яким чином платник податків може надіслати через Електронний кабінет заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (в тому числі за кількома платежами) за формою J/F 1302001 та до якого органу ДПС? Читайте тут.
  5. В яких випадках інформація з таблиці даних призведе до блокування ПН? Наприклад, сумнівною є Таблиця даних сільгосптоваровиробника на реалізацію власної с/г продукції, у якого відсутня інформація про земельні ресурси, трудові ресурси, власну або орендовану техніку.

 

Увага! Чергове оновлення деяких форм податкових звітів

По-перше, оновлено форми декларацій з податку на нерухомість та плати за землю. Наказом від 26.09.2023 №519 Мінфін оновив форму декларації з податку на нерухомість. Зміни невеликі, зокрема, прибрали рядки, у яких зазначалася сума пені. Проте з дати опублікування наказу треба буде застосовувати вже цю нову форму. Крім того, Наказом від 26.09.2023 №520 Мінфін оновив форму декларації з плати за землю. Зміни можна назвати косметичними, проте з дати опублікування наказу треба буде застосовувати вже цю нову форму (зокрема, і її уточнюючий варіант).

По-друге, з 1 січня 2024 року можуть змінитися Звіт про контрольовані операції та декларація з прибутку. Оприлюднено проєкт нових форм Звіту про контрольовані операції та додатка ТЦ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Розроблено їх з метою удосконалення контролю за дотриманням умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки».

 

З 11 жовтня змінилися підстави для запитів та терміни надання інформації на запити ДПС

Кабмін постановою від 06.10.2023 р. №1058 вніс зміни до Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом.

Зокрема, до числа суб'єктів, на яких поширюється дія цього Порядку, тепер включено й небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей та НКЦПФР. Також уточнено підстави для надсилання запиту про надання інформації платнику податків або іншому суб’єкту інформаційних відносин.

 

До уваги роботодавців!

  1. Чи може працівник з нефіксованим робочим часом працювати ще й у іншого роботодавця? Держпраці відповідає, що може. Проте не забувайте, що в наказі про встановлення нефіксованого робочого часу все ж таки треба зазначити інтервали, під час яких від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).
  2. Відпустку вагітним переносити дозволили, але зміни до правил і досі не внесли. Держпраці продовжує відповідати на численні запитання роботодавців, як же ж оформити перенесення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Адже наказ можна видати будь-яким числом, та в листку непрацездатності період від цього не зміниться!
  3. Як бути, якщо роботодавець не бажає вручати повістки працівникам? Підприємства повинні вести облік військовозобов’язаних і ТЦК доводить їм розпорядження про їхнє оповіщення. Отже, як вважають ТЦК, роботодавці уповноважені вручати повістки працівникам. Якщо керівник відмовляється, то йому загрожує штраф від 3400 до 8500 грн.

 

ФОП не може отримати бронь від мобілізації для себе або своїх працівників

Фізична особа-підприємець не може отримати бронь від мобілізації, як і не може забронювати своїх працівників. ФОПи не визначені в переліку тих, хто може бронювати військовозобов'язаних.

У Мінекономіки досі шукають можливості для бронювання IT-спеціалістів, які працюють у компаніях як ФОП та за гіг-контрактами. Відомство готує відповідні зміни до законодавства.

 

Вилучення автомобіля під час воєнного стану: які права має власник?

В умовах воєнного стану майно може бути примусово відчужене у власника з наступним повним відшкодуванням його вартості. Якщо після його припинення реквізоване майно зберіглося, власник має право вимагати його повернення. Докладніше читайте в аналітиці від редакції.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за вересень - 100,5%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у вересні 2023 р. порівняно із серпнем 2023 р. становила 0,5%, з початку року – 3,0%. Базова інфляція у вересні 2023 р. порівняно із серпнем 2023 р. становила 0,9%, з початку року – 4,2%.
  2. Експортери вивели з України $8 млрд валютної виручки: як НБУ із цим боротиметься? Цифру у 8 млрд доларів США експортної виручки, яка не надійшла в Україну всупереч встановленим законом строкам, називають і в Уряді, і в НБУ. Для запобігання цим порушенням Нацбанк готує підзаконні акти щодо експортного забезпечення на період воєнного стану.
  3. Як буде ввозитися гуманітарна допомога з 1 грудня? З 1 грудня митне оформлення гуманітарної допомоги, а також товарів військового призначення та подвійного використання, що ввозяться як гуманітарна допомога, здійснюватиметься за новим порядком. Алгоритм від Ніни Южаніної читайте тут.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»