• Посилання скопійовано

Підприємець може знизити відрахування до ПФУ за рахунок нарахування на себе зарплат працівникам

Як легально знизити відрахування до Пенсійного фонду

Анонсоване керівництвом Податкової служби (ДПС) зниження ставки збору до Пенсійного фонду, якщо його буде прийнято парламентом, набере чинності не раніше 1 січня 2014 р. Теоретично таке зниження повинно позитивно відобразитися на відрахуваннях до фонду внаслідок «вибілювання» зарплат. Водночас вже сьогодні є цілком легальні способи істотно зменшити навантаження щодо відрахувань до ПФ до такого рівня, до якого податкова ніколи не знизить ставку збору.
Наприклад, виплата всім працівникам мінімального або трохи вищого за мінімальний розміру зарплати, а одному працівникові (наприклад, директору) — великої зарплати. Враховуючи, що збір сплачується тільки з 19, 2 тис. грн (у 2012 р.), то решта не підлягає обкладенню збором і видається працівникам готівкою. При цьому витрати на відрахування до Пенсійного фонду становлять близько 6 ? 7 тисяч гривень, а розмір сум, які може бути виплачено директору, а потім персоналу у конвертах, — не обмежено. Водночас у цьому випадку відбувається неістотне збільшення податку на доходи фізосіб — з 15% до 17% з усіх сум понад 10730 грн. Отже, якщо, наприклад, взяти фонд зарплати у 100 тис. грн, то за наявності 10 працівників з однаковою зарплатою витрати з відрахування до ПФ становитимуть 36, 7 — 49,7 тис. грн (36,76% ? 49,70%).
Якщо ж скористатися зазначеною можливістю, то витрати становитимуть 7,2 — 10 тисяч при зарплаті по 2 тисячі для 10 осіб, тобто загальному фонді у 20 тисяч. Відрахування з решти суми у 80 тисяч також становитимуть 7,2 — 10 тисяч (36,76% — до 49,7% з 19,2 тис. грн). Таким чином, у разі такої системи витрати на пенсійний фонд становитимуть 14,5 — 21 тис. грн. Економія ? приблизно 2,5 разу.
Або інший приклад. Протягом року працівники отримують, наприклад, 30% від обумовленої зарплати (але не нижчої за мінімальну у грошовому виразі), а останні 70% — наприкінці року, у вигляді премії. У цьому випадку підприємство також економить на відрахуваннях, використовуючи ту саму можливість, що і в першому прикладі.
Перебуваючи на єдиному податку, підприємство (ПП або ТОВ) може витратити 10 ? 11% від обігу, щоб отримати готівку для виплати зарплат. Таким чином, зі 100 тисяч безготівкових гривень власник отримає близько 90 тисяч готівки. І видасть їх як зарплату у конверті. Якщо він розподілить їх невеликими частками (наприклад, по 10 тисяч), то його витрати становитимуть близько 35 тис. (понад ці 90000) на відрахування до Пенсійного фонду. Отже, власник може витратити грошей утричі менше.
У всіх наведених випадках власник зменшує відрахування значною мірою — ДПАУ не піде на зменшення ставки у два-три рази. Це означає, що потрібні не такі поверхневі заходи, як зниження ставок відрахувань до ПФ, а глобальна реформа пенсійного законодавства.
Володимир Губенко, керуючий партнер ЮФ «Губенко і Партнери»

Джерело: «Гильдия Работодателей»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»