• Посилання скопійовано

Робота у вихідні дні при неповному робочому тижні оплачується в подвійному розмірі

Мінсоцполітики пояснює, що у разi залучення працiвникiв до роботи у визначенi графiком роботи їхнi вихiднi днi (п'ятниця, субота, недiля) компенсацiя за роботу провадиться з урахуванням положень ст. 72 КЗпП

Робота у вихідні дні при неповному робочому тижні оплачується в подвійному розмірі

Ситуація: На пiдприємствi у зв'язку з фiнансово-економiчним станом установлено неповний робочий тиждень: 32-годинний робочий тиждень тривалiстю чотири робочих днi з понедiлка до четверга i для частини працiвникiв - неповний робочий день (4 год на день) з неповним робочим тижнем з понедiлка до четверга. П'ятниця за наказом по пiдприємству є неробочим днем.

За виробничої потреби на роботу у п'ятницю було залучено деяких працiвникiв згiдно з наказом по пiдприємству. Як оплатити роботу у п 'ятницю?

 

Консультує Мінсоцполітики: Робота на умовах неповного робочого часу передбачена ст. 56 КЗпП.

Неповний робочий час - це особливий режим робочого часу, що встановлюється за угодою мiж працiвником i власником або адмiнiстрацiєю пiдприємства (органiзацiї, установи) у виглядi неповного робочого дня або неповного робочого тижня, за яким оплата працi проводиться пропорцiйно до вiдпрацьованого часу або залежно вiд виробiтку.

Неповний робочий час може запроваджуватися власником (адмiнiстрацiею) пiдприємства як на певний перiод, так i без обмеження строку, але з обов'язковим повiдомленням працiвника не пiзнiше нiж за два мiсяцi.

Робота за умов неповного робочого часу не призводить до обмежень трудових прав працiвникiв, зокрема, не обмежує їхнiх прав на щорiчну вiдпустку такої самої тривалостi, як i за роботи з нормальною тривалiстю робочого часу, не змiнює порядку нарахування виробничого стажу, виплат, допомог iз соцiального страхування.

У випадку, зазначеному в листi, для працiвникiв пiдприємства запроваджено (з дотриманням норм законодавства) режим робочого часу - чотири днi на тиждень. Вихiдними днями для працiвникiв цього пiдприємства є п'ятниця, субота та недiля.

У разi залучення працiвникiв до роботи у визначенi графiком роботи їхнi вихiднi днi (п'ятниця, субота, недiля) компенсацiя за роботу провадиться з урахуванням положень ст. 72 КЗпП.

Олена КОЦУРАК, Iнна СКОВЛЮК

"Праця i зарплата" N 43 (1007), 23 листопада 2016 р.

****

Читайте також:

Аналітика від Дт-Кт: встановлення неповного робочого часу на підприємстві;

Як оплачується робота за надурочні години, у святкові та вихідні дні або у нічний час;

Чим загрожує невиплата компенсації за роботу у відрядженні у вихідні дні: аналітика від Дт-Кт;

Відповідальність роботодавця за невиплату компенсації за роботу у вихідний день, - позиція ВСУ

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»