• Посилання скопійовано

Перевірка платника податку може бути і «електронною»

Поняття «електронна перевірка» вводиться Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» від 20.11.2012 р. № 5503-V, який набрав чинності 1 січня 2013 року

Перевірка платника податку може бути і «електронною»

«Електронна перевірка» - це документальна невиїзна позапланова перевірка, що проводиться на підставі заяви, поданої платником податків з незначним ступенем ризику (визначеним відповідно до п. 77.2 ПКУ), до органу ДПС, у якому він перебуває на податковому обліку. Заява подається за 10 календарних днів до очікуваного початку проведення електронної перевірки.

Згідно з підрозділом 10 розділу XХ “Перехідні положення” ПКУ електронні перевірки запроваджуватимуть поетапно. Їх проводитимуть стосовно платників податків:

— які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності — з 1 січня 2014 р.;

— суб’єктів господарювання мікро-, малого та середнього бізнесу — з 1 січня 2015 р.;

— інших платників податків — з 1 січня 2016 р.

Згідно законодавства, платник податків повинен подати до відомства документи в електронній формі, пов'язані з обчисленням та сплатою податків і зборів, якщо такі створюються в електронній формі та зберігаються на машинних носіях інформації. При цьому слід дотримуватися умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

За результатами перевірки складається довідка за підписом податківців, які її проводили. Документ вручають платнику податків для ознайомлення та підписання протягом п'яти робочих днів з дня вручення.

У разі незгоди з висновками перевірки чи фактами і даними, викладеними в довідці, платник податків має право подати свої заперечення разом з підписаним примірником довідки.

Заперечення розглядаються протягом п'яти робочих днів з дня їх отримання.

Також у п. 50.3 ПКУ з’явилася додаткова підстава для проведення позапланової перевірки — неподання уточнюючого розрахунку протягом 20 робочих днів після дати складання довідки про проведення електронної перевірки (у разі встановлення порушень податкового законодавства).

Переглянути документ >>

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»