• Посилання скопійовано

Коли перевірки Держпраці на підставі листів ПФУ є незаконними?

Верховний Суд вказав на незаконність проведення позапланових перевірок Держпраці з інших питань, які не зазначено в листі від ПФУ

Коли перевірки Держпраці на підставі листів ПФУ є незаконними?

Бухгалтер.ua розповідає, що в переліку підстав для позапланової перевірки Держпраці відсутня така підстава як звернення юридичних осіб, державних органів щодо порушення трудового законодавства – йдеться в постанові ВС/КАС від 27.10.2020 р. у справі №804/3566/17. Підстави для позапланових перевірок контролюючих органів визначені ч. 1 ст. 6 Закону №877-V.

В розглянутій Верховним Судом справі сперечалися підприємство та територіальний орган Держпраці, який провів перевірку та наклав штрафні санкції.

Підставою для позапланової перевірки стали листи управління ПФУ, в яких міститься інформація щодо страхувальників-роботодавців, у яких наймані працівники (застраховані особи) у грудні 2016 року (січень 2017 року) мали нараховану зарплату на рівні або менше мінімальної. Проте позапланова перевірка проходила не лише з питань нарахування зарплати найманим працівникам на рівні або менше мінімальної.

Суди першої та апеляційної інстанції задовольнили позовні вимоги підприємства. Адже інспектори праці провели позапланову перевірку не лише з питання, викладеного у листах ПФУ, а й з інших питань, в результаті яких встановлені інші порушення вимог законодавства про працю. Тому позапланову перевірку провели з порушенням ст. 6 Закону № 877-V, а значить, відсутні правові наслідки такої перевірки.

Верховний Суд погоджується із цим, а тому приймаючи рішення про позапланову перевірку на підставі листа управління ПФУ щодо встановлення нарахування зарплати на рівні або менше мінімальної зарплати, Держпраці діяла поза межами наданих повноважень та в порушення вимог діючого законодавства. Тому суд вказує, що рішення прийнятті за результатами такої перевірки не можуть породжувати для позивача правових наслідків.

Джерело: Бухгалтер.ua

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»