• Посилання скопійовано

Як визначається рівень податку на прибуток та ПДВ для перевірок ДПС у 2024 році?

Южаніна поділилася порадами для платників податків, щоб зрозуміти, чи може податкова прийти з плановою документальною перевіркою у 2024 році. Докладніше про правила визначення рівня сплати ПДВ та податку на прибуток – далі

Як визначається рівень податку на прибуток та ПДВ для перевірок ДПС у 2024 році?

Нагадаємо, що за Законом №3453 планові перевірки ДПС з 8 грудня можуть проводитися у т.ч. у платників податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників єдиного податку;
  • рівень сплати податку на додану вартість на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше відсотків загального обсягу постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток становить не менше 50 відсотків рівня сплати податку на прибуток у відповідній галузі;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж удвічі; 
  • загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75 або більше відсотків суми загального річного доходу, задекларованого у такій декларації, за умови що сума загального річного доходу, отриманого від провадження підприємницької діяльності, становить 10 мільйонів гривень і більше;
  • нарахування та/або виплата податковим агентом – юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати в розмірі менше середньої заробітної плати у відповідній галузі у відповідному регіоні (за основним місцем обліку в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику).

При цьому до ПКУ включено норму, за якою рівні сплати відповідного податку по галузях та показники середньої заробітної плати у відповідній галузі за регіонами, сформовані на основі показників за підсумками 2021 календарного року, мали бути опубліковані на сайті ДПС протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності Законом №3453. Для цілей цього підпункту галузь визначається за видами економічної діяльності на рівні класу згідно з КВЕД 009:2010.

15 грудня 2023 року на сайті ДПС було опубліковано показники рівнів сплати податку на прибуток та податку на додану вартість відповідно до класів КВЕД за 2021 рік, а також середньої заробітної плати. Про це ми писали тут.

А 5 січня Южаніна у своєму Телеграм-каналі поділилася порадами для платників податків,  щоб зрозуміти, чи може податкова прийти з плановою документальною перевіркою у 2024 році.

 

Як визначити власний рівень сплати ПДВ та податку на прибуток?

За інформацією, яку нардеп отримала від ДПС, алгоритм такий.

Рівень сплати податків кожного платника визначається згідно з поданими ним декларацією з податку на прибуток (одна річна за 2021 рік) та деклараціями з ПДВ (12 місячних за 2021 рік).

Рівень сплати ПДВ (у %) розраховується як співвідношення задекларованого до сплати позитивного значення ПДВ до задекларованого обсягу постачання (без ПДВ) по всіх операціях (за ставками 20%, 14% та 7%), помноженого на 100.

Рівень сплати податку на прибуток (у %) розраховується як співвідношення задекларованої до сплати суми податку на прибуток (за всіма об'єктами оподаткування) до задекларованої суми доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), помноженого на 100.

Якщо розрахований показник відповідного платника на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі, такий платник податків або вже включений до плану перевірок, або може бути включений протягом 2024 року.

З показниками можна ознайомитися за посиланнями далі:

***

Читайте також:

 

УВАГА! З'явився план-графік перевірок ДПСУ на 2024 рік

 

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»