• Посилання скопійовано

Захист прав учасника можливий лише після їх порушення ТОВ

Коли учасник, який виходить з ТОВ, має право отримати належні йому майно/кошти? Чим встановлюються такі строки — статутом чи законом?

Захист прав учасника можливий лише після їх порушення ТОВ

Верховний суд у постанові від 28.02.2018 р. у справі № 910/21160/16, надав цілком чітку та аргументовану відповідь, щоб у майбутньому учасники ТОВ не помилялись у визначенні таких строків.

Наведемо ситуацію, яка розглядалася судом. 

Ситуація: Учасник ТОВ володіє 50% його статутного капіталу. 02.11.2016 р. ним складено та направлено ТОВ (його учасникам) заяву про свій вихід з товариства.  Щодо внеску до статутного капіталу та дивідендів — учасник претензій не пред’являє. А ось щодо частки у майні ТОВ пропорційної частки у статутному капіталу учасника, який вийшов,  тут почались проблеми. 

Учасник виконав всі вимоги статуту ТОВ — ним передбачено подання учасником заяви про вихід за три дні до дати виходу. Відтак, заява ТОВ була отримана 07.11.2016 р., тому учасник, як визнали суди, є таким, що вийшов з ТОВ - 11.11.2016 р. (тобто через 4 дні після отримання заяви про вихід). 

А вже 25.11.2016 р. такий учасник звернувся до суду із позовом про стягнення вартості майна у ТОВ пропорційно його частки у статутному капіталі.

Мотиви такого учасника зрозумілі: маючи інформацію про фінансовий стан підприємства, такий учасник бажав отримати все і відразу, а йдеться про суму у 5 млн грн. 

Чи варто йому було чекати, поки товариство самостійно виконає свій обов’язок? Чи варто  звернутись до суду та спробувати запобігти негативним наслідкам? Для того, щоб відповісти на це питання, слід проаналізувати два моменти.

 

Момент №1. Строки виплати - у статуті чи у законі?

За загальним правилом, порядок і спосіб визначення вартості частини майна, що пропорційна частці учасника у статутному капіталі, а також порядок та строки її виплати встановлюються статутом і законом (ч. 2 ст. 148 ЦКУ).

Відповідно ч. 1 ст. 54 Закону "Про господарські товариства" при виході учасника з ТОВ йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному капіталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, у якому він вийшов з товариства, і у строк до 12 місяців з дня виходу. 

Водночас, Верховний суд звернув увагу на приписи статуту, адже: "... 12.3. Спори, що виникають в зв'язку з виходом учасника із товариства, в тому числі й щодо порядку визначення частки у статутному капіталі, її розміру і строків виплати, вирішуються судом...".

Тому, суд надав перевагу закону: ТОВ зобов'язаний виплатити учаснику вартість частини майна  пропорційно частці учасника у статутному капіталі протягом 12 місяців з дня виходу з товариства. Тоді як ні законом, ні Статутом товариства не передбачено обов'язку ТОВ здійснити розрахунок з учасником, що вийшов, раніше наведеного строку.

А ні на дату звернення учасника, що вийшов з позовом у цій справі до суду, ні на дату вирішення спору у цій справі, дванадцятимісячний строк для виплати ТОВ вартості частини майна товариства, пропорційної його частці у статутному капіталі, не сплинув згідно з поданою учасником, що вийшов, заявою про вихід від 02.11.2016 р. 

Тому, які б не були причини та побоювання не отримати свої кошти через рік, учаснику, що вийшов, таки доведеться дочекатись його спливу.

 

Момент №2. Чи можна стягувати вартість майна через суд до закінчення 12-місячного строку та які наслідки?

Звертаючись до суду з позовом, учасник, який вийшов з ТОВ, просив здійснити захист його права, зокрема, шляхом стягнення у судовому порядку вартості його частки в майні товариства. 

Але обов'язок товариства щодо виплати такому учаснику вартості частини майна встановлено законом протягом 12 місяців з дня його виходу з ТОВ. У Статуті ТОВ іншого порядку не передбачено.

Враховуючи, що правовою підставою для звернення до господарського суду є захист порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів (ст. 1 ГПК України), право на позов у особи виникає після порушення ТОВ його права, тобто захисту підлягає вже порушене право, а не те, яке може бути тільки порушено у майбутньому і щодо якого не відомо, буде воно порушено, чи ні. 

Отже, право звернутись до суду за стягненням майна у ТОВ пропорційно частки учасника у статутному капіталі виникне лише тоді, коли протягом 12 місяців з дня виходу з ТОВ учасник не отримує своїх коштів. І це навіть за умови, що учасник, який вийшов, має всі підстави вважати, що через 12 місяців він може бути позбавлений шансу отримати свої кошти. 

Наслідки: Верховний Суд зазначив: "хоча учасник, який вийшов з ТОВ, і звернувся до господарського суду передчасно, він не позбавлений права звернутися з відповідним позовом до суду після спливу 12-місячного строку у разі невиконання товариством обов'язку щодо виплати належної йому вартості частини майна товариства, пропорційної його частці у статутному капіталі".

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»