• Посилання скопійовано

Листок непрацездатності складено з порушеннями: чи є у працівника прогул?

Помилки при складанні листків непрацездатності для роботодавця призводять до повернення коштів ФСС (які були використані для оплати такого лікарняного) та штрафу. А що з працівником? ВС вважає, що працівника не може бути звільнено за прогул, оскільки він не може відповідати за дії лікувального закладу

Листок непрацездатності складено з порушеннями: чи є у працівника прогул?

Коментар до Постанови ВС від 10.02.2021 р., справа №758/2641/17

Працівник не виходив на роботу через тимчасову непрацездатність, оформлену (як він вважав) так, як належить – листком непрацездатності, який склав лікар і який було надано роботодавцю.

Проте за кілька місяців працівника раптово звільняють. При цьому з наказом про звільнення з роботи його не було ознайомлено, копія наказу в день звільнення йому не видавалася, натомість його копія була надіслана працівнику  поштою.

Звісно, працівник звернувся до суду, адже формулювання звільнення його здивувало найбільше – прогул. Але ж в той період, коли його звинувачують у безпідставній відсутності на робочому місці, він перебував на амбулаторному лікуванні у зв`язку з захворюванням на бронхіт. І це оформлено листком непрацездатності, про який ми згадували вище.

Працівник вирішив, що причини невиходу на роботу є поважними та такими, які в розумінні ст. 40 КЗпП не можуть вважатися прогулом. Але виявилося, що ФСС поданий працівником листок непрацездатності не визнав! 

 

Перевірка обгрунтованості лікарняного та звільнення за прогул

Справді, працівник перебував на амбулаторному лікуванні, про що отримав лікарняний листок. Цей лікарняний листок був пред`явлений роботодавцю, після чого працівник продовжив виконання своїх трудових обов`язків на підприємстві.

Втім, оскільки роботодавець оплатив лікарняний лише частково (за перші 5 днів), решту коштів довелося замовляти у ФСС з ТВП. А Фонд вирішив перевірити правомірність складання таких листків непрацездатності. 

Важливо! Раніше ч. 1 ст. 51 Закону №2240, а зараз ч 1. ст. 31 Закону №1105 передбачено, що підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. А в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Також раніше ч. 1 ст. 28 цього Закону було передбачено, що Фонд має право здійснювати перевірку обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. На сьогодні у Законі №1105 це право прописане у ст. 9 (цьому сприяє й введення електронних лікарняних).

За результатами перевірки Фондом закладу охорони здоров’я, який видав листок непрацездатності, було складено довідку, в якій зазначалося: 

  1. при оформленні лікарняного листа працівник не пред`являв медичну картку,
  2. назвав тимчасову адресу своєї реєстрації,
  3. в журналі реєстрації прийому амбулаторних хворих лікаря працівник в день відкриття та закриття лікарняного листа записаний останнім. 

Це дало Фонду підстави вважати, що ні тимчасової непрацездатності, ні лікування не було і листок непрацездатності було видано безпідставно. Цією ж довідкою Виконавча дирекція міського відділення ФСС з ТВП запропонувала роботодавцю повернути кошти за необґрунтовано виданий лікарняний лист.

Далі (до речі, під час перебування працівника у щорічні відпустці) роботодавець викликав його до відділу кадрів для надання пояснень щодо отримання лікарняного листа та запропонував переоформити лікарняний лист відповідно до вимог законодавства. Про проведену бесіду було складено акт. Але працівник цього не зробив та й не міг зробити з об’єктивних причин.

Том за відсутності належним чином оформленого лікарняного роботодавець період хвороби (фактично період з дати відкриття та до дати закриття лікарняного) визнав як прогул. І розпочав процедуру звільнення працівника за прогул без поважних причин.

 

Чому ФСС не визнав листок непрацездатності? І що на це сказав суд?

Чи свідчить відсутність медичної картки амбулаторного хворого (Форма №025/0) на ім'я працівника про те, що листок непрацездатності було видано необґрунтовано?

Так, форма №025/о є основним первинним медичним документом хворого, який лікується амбулаторно або вдома, і заповнюється на усіх хворих при зверненні у заклад охорони здоров'я, який надає амбулаторно-поліклінічну допомогу. Форма №025/о заповнюється в усіх амбулаторно-поліклінічних закладах, які ведуть амбулаторний прийом. На кожного хворого в поліклініці ведеться одна форма №025/о незалежно від того, лікується він в одного чи декількох лікарів.

Але,  на думку суду, відсутність такої медичної картки амбулаторного хворого на ім'я працівника не може свідчити про те, що листок непрацездатності було видано йому необґрунтовано.

Верховний Суд вкотре підтвердив висновок про те, що неналежне виконання лікарем обов`язків щодо ведення документації не дає підстави для висновку, що виданий уповноваженою особою листок непрацездатності не може підтверджувати тимчасову непрацездатність працівника. Відповідальність за порушення лікарем обов`язків з ведення документації покладається безпосередньо на лікаря та не може впливати на працівника. 

 

Чи вказує видача листка непрацездатності не за місцем постійного проживання чи роботи на необгрунтованість лікарняного? 

Так, листок непрацездатності було видано працівнику не за місцем проживання та реєстраційного обліку, а за тимчасовим місцем проживання. 

Зазначимо, що саме факт видачі значної кількості листків непрацездатності водіям вказаним закладом охорони здоров'я поза місцем прописки став підставою для перевірки обґрунтованості їх видачі Фондом.

Видача документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність здійснюється лікуючим лікарем (фельдшером) при пред'явленні паспорта чи іншого документа, який засвідчує особу непрацездатного (п. 1.6 Інструкції №455).

Особам,  у яких тимчасова непрацездатність настала поза постійним місцем проживання і роботи (під час відрядження, санаторно-курортного  лікування, відпустки тощо), листок непрацездатності (довідка) видається за місцем їх тимчасового перебування з дозволу головного лікаря  лікувально-профілактичного закладу на число днів непрацездатності (п. 1.9 Інструкції №455).

При  стаціонарному  лікуванні  поза  постійним місцем проживання  у тому числі й з інших адміністративних районів міста, листок непрацездатності  видається  з  дозволу  головного  лікаря, засвідчується  його підписом і печаткою лікувально-профілактичного закладу на число днів, необхідних для лікування (п. 1.10 Інструкції №455).

Тому виходить, що насправді працівник, звісно, міг звертатися до закладу охорони здоров’я і поза місцем прописки і нічого кримінального в цьому немає. Єдине, чого треба було дотриматись, це правильної процедури оформлення такого паперового листка непрацездатності! 

І Верховний Суд наголосив, що спірний через необгрунтованість листок непрацездатності не повернутий до закладу охорони здоров’я для належного оформлення ні роботодавцем, ні Фондом. Жоден з них з претензіями щодо його незаконності до закладу охорони здоров’я не зверталися. Не надали вони змоги й самому працівнику –  йому не повернули лікарняний для належного переоформлення, лише поставлена вимога надати новий листок непрацездатності, оформлений правильно. 

Таким чином, ВС вважає, що  у роботодавця були відсутні підстави для звільнення працівника на підставі п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП за прогул без поважних причин

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»