• Посилання скопійовано

Понаднормові добові в формі №1ДФ - під ознакою «118»

Податківці розповіли, чи є об’єктом оподаткування ПДФО сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми та яким чином це відображається у формі №1ДФ

Понаднормові добові в формі №1ДФ - під ознакою «118»

ДФС у підкатегорії 103.02 ресурсу "ЗІР" нагадує, що до оподатковуваного ПДФО доходу не включаються добові витрати, понесені у зв’язку з відрядженням: 

- у межах території України у розмірі 0,1  мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження (у 2017 році - 320 грн); 

- для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день. 

Податківці також зауважили, що Кабміном окремо визначаються граничні норми добових для відрядження членів екіпажів суден/інших транспортних засобів або суми, що спрямовуються на харчування таких членів екіпажів замість добових, якщо такі судна (інші транспортні засоби): 

- провадять комерційну, промислову, науково-пошукову чи риболовецьку діяльність за межами територіальних вод України; 

- виконують міжнародні рейси для провадження навігаційної діяльності чи перевезення пасажирів або вантажів за плату за межами повітряного або митного кордону України; 

- використовуються для проведення аварійно-рятувальних та пошуково-рятувальних робіт за межами митного кордону або територіальних вод України. 

Тож якщо роботодавець не відноситься до бюджетних підприємств та встановив розміри добових у розмірі більше ніж за пп. 170.9.1 ПКУ, то сума перевищення є надміру витраченими коштами для працівника й відповідно є його додатковим благом. Згідно з Довідником ознак доходів такий дохід відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «118».

Враховуючи викладене вище, податківці підсумовують: сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника та відображається в формі №1ДФ під ознакою «118».

***

Читайте також:

Витрати на відрядження: чим підтверджуються та коли не оподатковуються ПДФО? 

Особливості оплати праці працівників за відрядними розцінками у 2017 р. - коментує Держпраці 

Неоподатковані добові - 2017: розмір змінено 

Усі новини на тему>>

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»