• Посилання скопійовано

Новий Звіт про осіб з інвалідністю за формою №10-ПОІ: поради щодо заповнення

Оновлена форма №10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю» та Інструкція щодо її заповнення почали діяти з 12 лютого. Що саме в ній змінилося та зразок заповнення форми дивіться в нашій статті

Новий Звіт про осіб з інвалідністю за формою №10-ПОІ: поради щодо заповнення

Нагадаємо, що Мінсоцполітики наказом від 18.12.2020 р. №821 внесло зміни до форми Звіту №10-ПОІ та Інструкції щодо її заповнення.

Як повідомив сам Фонд інвалідів, з 12 лютого (дата набрання чинності наказу №821) звіти за старою формою більше не приймаються. Це стосується як тих звітів, що подаватимуться особисто, так і тих, які надсилатимуться поштою.

Отже, у роботодавців, які не встигли відзвітувати за 2020 рік і збираються зробити це в останній момент, небагато часу на вивчення нової форми звіту та його подання. За роз’ясненнями Фонду інвалідів, відзвітувати треба до 1 березня 2021 року.

 

Що змінюється у формі №10-ПОІ?

Насправді змін не так і багато.

1. Слова "Місцезнаходження/Місце проживання" замінено словом "Місцезнаходження", а слова "підпис керівника (власника) та/або осіб, відповідальних за заповнення форми звітності" - словами "підпис керівника (власника)".

2. У розділі "Кількість працівників та фонд оплати праці":

  • слова "Місце проживання" замінено словами "Фактично проживають";
  • у рядку 1 "Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу, осіб" не потрібно тепер працівників розділяти за статевою ознакою, віком та місцем фактичного проживання;
  • у рядках 05, 06 слова "тис. грн (з одним десятковим знаком)" замінено словом "грн".

3. У додатку до форми слова "підпис керівника (власника) та/або осіб, відповідальних за заповнення форми звітності" замінено словами "підпис керівника (власника)".

Отже, найцікавіша зміна це скасування обов’язку розподілити середньооблікову кількість штатних працівників за статтю, віком і місцем проживання. Проте щодо аналогічного розподілу середньооблікової кількості інвалідів у штаті юрособи такого скасування не відбулося! Отже, в розділі «Кількість працівників та фонд оплати праці» в рядку 1 розподілу не робимо, а в рядку 2 – робимо.

 

Кому потрібно подати звіт?

Для початку розберемося, чи усі роботодавці подають звіт до Фонду інвалідів. Обов’язок створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю передбачено ст. 18 Закону №875.

За ст. 19 Закону №875 для підприємств та фізосіб-роботодавців установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. А саме:

  • у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік;
  • у кількості одного робочого місця – якщо працює від 8 до 25 осіб.

Роботодавці самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу і забезпечують працевлаштування осіб з інвалідністю. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Виконанням нормативу робочих місць у відповідній кількості вважається працевлаштування осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним. Тобто особи з інвалідністю мають бути працевлаштовані саме на основне місце, зовнішні сумісники не будуть рахуватися для виконання нормативу.

Отже, якщо у вас у середньому за рік працює від 8 осіб, ви за цей рік маєте звітувати. Проте посередині між визначенням середньооблікової кількості працівників і поданням річного Звіту є ще одна процедура – це реєстрація в Фонді інвалідів.

 

Алгоритм звітування

Алгоритм формування та подання цього звіту передбачає такі кроки:

  1. Реєстрація у фонді інвалідів (якщо підприємство не зареєстроване).
  2. Оформлення Звіту 10-ПОІ.
  3. У разі невиконання нормативу - сплата адміністративно-господарських санкцій.

 

КРОК 1. Реєстрація у Фонді інвалідів

За ст. 19 Закону про захист інвалідів і Порядком №70, роботодавці, у яких кількість працівників за основним місцем становить 8 і більше, зобов’язані зареєструватися у відділенні Фонду за місцем державної реєстрації до 1 лютого, що настає за роком створення чи збільшення кількості працівників.

Варто також згадати про лист Фонду від 25.09.2013 р. №1/6-296/09, у якому він роз’яснює: роботодавець зобов'язаний зареєструватися у відділенні Фонду в період з 1 січня по 1 лютого поточного року, якщо у попередньому році кількість основних працівників збільшилася до восьми і більше осіб. Тобто останнім днем для реєстрації є 31 січня. На сьогодні це можна зробити особисто у відділенні Фонду або поштою. Реєстрація провадиться безоплатно. Для цього роботодавцям слід подати такі документи:

  • заяву за формою, затвердженою Наказом №98;
  • виписку або витяг із ЄДР;
  • копію довідки про включення в Реєстр неприбуткових установ, виданої податковим органом (для бюджетних установ).

Роботодавці, які мають відокремлені підрозділи, разом із заявою і копією довідки подають (надсилають) відомості про такі підрозділи за формою, затвердженою Наказом №98.

Оригінали документів надають під час подання заяви. Якщо відбувається подача заяви поштою, копії документів слід завірити нотаріально.

Дата реєстрації у відділенні Фонду – це дата подання документів, у разі надсилання поштою – дата на поштовому штемпелі.

Проте: 

  1. за несвоєчасну реєстрацію у Фонді інвалідів штрафу немає. Але без реєстрації у Фонді інвалідів не можна подати Звіт;
  2.  якщо роботодавець не зареєстрований у відповідному відділенні Фонду, але надає Звіт, то він може перед подачею звіту (до 1 березня) зареєструватися. Тобто можна зробити це одночасно. 

 

КРОК 2 . Формування Звіту №10-ПОІ

Як порахувати середньоблікову кількість?

Як зазначено у новій Інструкції зі складання Звіту, у рядку 01 його табличної частини відображається середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу за звітний рік, яка визначається відповідно до пункту 3.2 глави 3 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. №286, з розподілом за статтю, віком та місцем проживання.

Застосування для обрахунку середньооблікової кількості штатних працівників Інструкції №286 - це не новація. Це діяло й раніше і на цю особливість вказували фахівці Мінсоцполітики у листі від 04.05.2016 р. №108/19/71-16. У ньому ж наведено приклади розрахунку середньооблікової чисельності працівників. 

Відповідно до пп. 3.2.1 Інструкції №286 середньооблікова кількість штатних працівників за місяць обчислюється шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 30 або 31 число (для лютого – по 28 або 29), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділення одержаної суми на число календарних днів звітного місяця.

Не враховуються до облікової кількості штатних працівників такі категорії:

  • працівники інших підприємств, прийняті на роботу за сумісництвом (зовнішні сумісники);
  • особи, залучені до виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру (п. 2.6 Інструкції № 286).

Відповідно до пп. 3.2.2 Інструкції №286 для обчислення показника середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховуються усі категорії працівників, крім працівників, які перебувають у відпустках:

  • у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, включаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку.

А от штатних працівників, включно й інвалідів, які працюють на умовах неповного робочого часу (на 0,5, 0,25 ставки) до розрахунку включають як цілу одиницю.

Також, якщо на підприємстві є працівники, які працюють за внутрішнім сумісництвом, їх слід враховувати в обліковій кількості як одну фізичну особу.

Середньооблікова кількість працівників за рік розраховується шляхом підсумовування середньооблікової кількості в кожному місяці роботи підприємства протягом року й ділення отриманої суми на відповідне число місяців.

У рядку 02 таблиці наводиться аналогічна інформація, але тільки щодо інвалідів. 

Але тут треба звернути увагу: якщо фізичній особі, яка використовує працю найманих працівників, відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність, вона збільшує показник рядка 02 на одиницю!

І ще, на відміну від загального показника середньооблікової кількості штатних працівників, щодо інвалідів таку інформацію треба буде навести і в цілому за рік, і з розподілом таких інвалідів на чоловіків і жінок, за віком і місцем їх фактичного проживання.

 

Як порахувати норматив інвалідів і перевірити його виконання?

Ця процедура проводиться при заповненні рядка 03 Звіту.

У рядку 03 відображається кількість осіб з інвалідністю – штатних працівників, які відповідно до нормативу повинні працювати на робочих місцях, створених роботодавцем.

Показник рядка 03 для роботодавців, у яких працює від 25 осіб, визначається шляхом множення показника рядка 01 на 4%; для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб, дорівнює 1.

А далі треба порівняти загальний річний показник (графа 1) працевлаштованих інвалідів (рядок 02) і норматив по їх працевлаштуванню (рядок 03). Якщо значення в рядку 03 більше, то різниця покаже, скількох інвалідів ви мали працевлаштувати, але не зробили цього.

 

А далі рахуємо штраф…

Штраф за невиконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю за звітний рік потрібно перерахувати Фонду соціального захисту інвалідів до 15 квітня наступного за звітним року.

Розмір стягнення залежить від кількості працівників на підприємстві й становить для роботодавців із середньообліковою чисельністю штатних працівників:

  • від 8 до 14 осіб – половину середньорічної заробітної плати на підприємстві;
  • 15 і більше осіб – середньорічну заробітну плату на підприємстві за кожне місце, не зайняте особою з інвалідністю (ч. 1 ст. 20 Закону №875).

Адміністративно-господарські санкції розраховуються та сплачуються роботодавцями самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу. 

У разі несплати адміністративно-господарських санкцій або пені чи неможливості їх сплати за рішенням суду їх стягнення в примусовому порядку може бути звернено на майно підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичної особи, яка використовує найману працю, в порядку, передбаченому законом.

Рядок 04 – прописуємо суму фактичних нарахувань зі заробітної плати штатних працівників облікового складу, зазначених у рядку 01, за звітний рік.

Рядок 05 – відображаємо середньорічну заробітну плату штатного працівника, яка розраховується за формулою: рядок 05 = рядок 04 Х 1000 / рядок 01

Рядок 06 – зазначаємо суму штрафу, яку повинен сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу.

Для роботодавців, у яких працює 25 осіб і більше, сума коштів адміністративно-господарських санкцій дорівнює: рядок 06 = (рядок 03 – рядок 02) Х рядок 05. Тобто такі роботодавці за кожного не найнятого в рахунок виконання нормативу інваліда платять по одній середньорічній зарплаті штатного працівника!

Для роботодавців, у яких працює від 15 до 25 осіб, сума коштів адміністративно-господарських санкцій дорівнює: рядок 06 = 1 Х рядок 05.

Для роботодавців, у яких працює від 8 до 15 осіб, сума коштів адміністративно-господарських санкцій дорівнює: рядок 06 = 1 Х рядок 05/2. Отже, такі роботодавці платять штраф у розмірі в 2 рази меншому.

 

Зразок заповнення Звіту 

Приклад. За розрахунками середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу становила за 2020 рік 239 осіб. На підприємстві працює 7 осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним. Фонд оплати праці за 2020 рік становив 50 680,00 тис. грн.

Порахуємо норматив інвалідів: 239 осіб *4% = 9,56, за рахунок округлення – 10, показуємо його в рядку 03.

Перевіримо виконання нормативу: рядок 02 – рядок 03.

У нашій ситуації очевидно, що значення в рядку 02 менше за значення у рядку 03, на 3 одиниці (10  - 7 = 3). Це означає, що на підприємстві не виконали норматив по працевлаштуванню осіб з інвалідністю на 3 особи.

У рядку 05 відображаємо середньорічну заробітну плату штатного працівника, яка розраховується за формулою:

50 680,00 х 1000 / 239 = 212 050,20 грн.

Для заповнення рядка 06 визначаємо суму штрафу, яку повинен сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу. Оскільки в нашому прикладі не вистачає для виконання нормативу 3 особи, а на підприємстві працює 239 осіб (що більше, ніж 25), розмір адміністративно–господарських санкцій буде становити:

Рядок 06 = 212 050,20 х 3 особи = 636 150,60 грн

За усним роз'ясненням Фонду рядки 05 та  06 заповнюються з двома знаками після коми, тобто з копійками.

Все це ви можете побачити на Зразку звіту.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»