• Посилання скопійовано

Резерв відпусток: 7 хвилин з Мар’яною Кавин

Резерв відпусток можуть не рахувати мікропідприємства та єдинники 3 групи. Для всіх інших резерв є обов'язком. Розглянемо, як правильно його рахувати



Порахуємо  резерв відпусток на 2018 рік на прикладі 1С.

Для чого нам планова відпустка? Для розрахунку коефіцієнту. Той коефіцієнт, який ми будемо множити на нараховану зарплату помісячно. Коефіцієнт = планова річна відпустка поділити на плановий фонд оплати праці. Ось цей коефіцієнт рахуємо один раз (кожного року, щоправда),  на 1 січня, виходячи з тих даних, які нам доступні саме на 1 січня.

1 січня ми беремо штатний розпис, який є на станом на цю дату, плюс питаємо керівництво «ви плануєте підіймати оклади цього року? Взагалі що у вас з фондом оплати праці? Які плани?». Адже це плановий фонд оплати праці. Нам, наприклад, відповідають, що планується підвищення на 20% порівняно з минулим роком. Тоді можемо взагалі залишити цей штатний розпис і взяти по 1С аналіз рахунку 661 «Фонд оплати праці» і помножити його на 1.2. Ось вам і плановий фонд оплати праці.

Тепер планова відпустка річна. Коли рахуємо відпустку, що ми робимо? Ми ж беремо заробітню плату за останні 12 місяців ділимо їх на 365 – 11. Те саме і тут зробимо. Візьмемо аналіз рахунку 661 за 2017 рік поділимо на 365-11 і знайдемо середнє по підприємству. І ось це середнє помножимо на 24 (те, що згідно з Законом про відпустки, мінімум). Все, так отримаємо планову відпустку річну. І отримаємо коефіцієнт, він буде 0 з чимось. А далі з цього коефіцієнта робимо два:

  • один перемножуємо на 1.22 (всі інші),
  • а другий на 1.0841 (інваліди).

Це, начебто, просто. Але коли почнете робити, то можете стикнутись з одним нюансом. Отримавши цей коефіцієнт, все гарно порахуєте, обов’язково запитуєте про документальне підтвердження, звичайно. Цей розрахунок потрібно зберегти, роздрукувати підписати дату і під бухгалтерську довідку, ось коефіцієнт з посиланням на ПСБО 26 (виплати працівників), ПСБО 11 (зобов’язання) і ви маєте цей коефіцієнт. Далі настав січень, лютий… І от в січні у вас буде нарахована зарплата. Берете кредитовий оборот 661 по аналізу рахунку і множите його на коефіцієнт (звичайний чи для інвалідів). Так у вас вийшла сума наприклад "У". А далі вам потрібно проводку зробити. А проводка буде така - Дт 92 Кт 47 або Дт 91 Кт 47, або Дт 93 Кт 47, або Дт 23 (якщо це виробничники) Кт 47. Це потрібно один раз собі в Exel гарно розписати. Що це означає? Коли ви візьмете кредитовий оборот 661, маєте ту цифру одразу поділити на купки, що в цій сумі кредит 661 а дебет нараховані є зарплата адмінщіків в Екселі у ячейці, адмінщики, збут, виробничники і до кожної з них ви перемножите на коефіцієнт. Тобто мало того, що ви маєте кредитовий оборот взяти, ви його ще й маєте поділити: адмін., збут, виробничники і кожного з них поділити на інвалідів та звичайних. І якщо ви ще по підрозділах це робите, ще буде в розрізі підрозділів. Але це робиться один раз.

 

Важливо❗

1. Резерв відпусток можуть не рахувати мікропідприємства та єдиноподатники 3 групи. Для всіх інших резерв є обов'язком.

2. Незастосування резерву призводить до завищення поточних витрат у періоді нарахування відпускних чи компенсації при звільненні.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»