• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15–20 липня

Перевірки ПФУ за новими критеріями; зміни для малих підприємств в П(С)БО 25 та обліку витрат; нові форми акцизних накладних та РК; зниження облікової ставки НБУ, звільнення Власова, а також чергове оновлення порядку обліку платників ЄСВ (поки що в проекті)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15–20 липня

До уваги малих підприємств! Змінено облік витрат та норми П(С)БО 25
Наказом від 31.05.2019 р. №226 Мінфін змінив облік витрат та норми П(С)БО 25.

Зокрема:

  • для складання фінзвтіності за П(С)БО 25 тепер застосовуватиметься визначення категорій підприємств за Законом про бухоблік;
  • у форму фінзвітності малого підприємства додано окремі рядки для НМА;
  • рахунки класу 9 «Витрати діяльності» мають вести усі підприємства;
  • малі підприємства мають право складати фінзвітність за НП(С)БО.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Поки що, станом на 21.07.2019 р., не опублікований.

Нові рахунки для ФСС – вже для 5 областей та 10 відділень
Вкотре нагадуємо, що з 8 липня 2019 року відкрито рахунки 3717 для управлінь та відділень виконавчої дирекції ФСС, регіональних та базових центрів зайнятості.

Станом на 21.07.2019 р. вже оприлюднено рахунки для 5 областей та 10 відділень. Переглянути їх можна тут. А у разі появи рахунків для інших областей інформацію у новині буде оновлено.

Перевірки ПФУ – за новими критеріями (плюс ще дві новини про пенсії)
На засіданні Уряду 17 липня було прийнято три рішення щодо пенсій та перевірок ПФУ:

  • по-перше, затверджено нові критерії, за якими оцінюватиметься ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері пенсійного страхування та визначатиметься періодичність проведення планових заходів держнагляду (контролю) органами ПФУ. Щоправда, текст постанови КМУ ще досі не оприлюднений; про проект цих критеріїв ми писали раніше тут;
  • по-друге, спрощено процес призначення, перерахунку, виплати пенсій. Уряд запровадив інформаційну взаємодію між ПФУ та іншими органами виконавчої влади.Тож майбутнім пенсіонерам не потрібно буде подавати відповідні документи до ПФУ;
  • по-третє, внесено зміни до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках. Передбачається, що номери поточних рахунків, на які зараховуватимуться суми пенсій та грошової допомоги, можуть містити не більше ніж 29 літерно-цифрових символів.

Уряд перерозподілить ЄСВ, аби ФСС виплатив борги по лікарняним
Мінсоцполітики оприлюднило проект змін до Пропорцій розподілу ЄСВ (завантажити). Ним пропонується:

  1. зменшити частку ЄСВ, яку спрямовують на загальнообов'язкове держсоцстрахування на випадок безробіття, з 5,0026% до 0,1321%;
  2. збільшити її на загальнообов’язкове держсоцстрахування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з 9,3759% до 14,2464%;
  3. встановити з 1 січня 2020 року частку ЄСВ на загальнообов’язкове держсоцстрахування: на випадок безробіття –у розмірі 4,8058%, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, – 9,5727%.

Порядок обліку платників ЄСВ знову зміниться
ДФС оприлюднила проект змін до Порядку обліку платників ЄСВ (завантажити). Ним, зокрема:

  • уточнюється порядок обліку в контролюючих органах членів фермерських господарств;
  • встановлюються особливості обліку фізосіб, які зареєстровані як підприємці та при цьому провадять незалежну професійну діяльність;
  • уточнюються документи, які необхідно подати до контролюючого органу платникам ЄСВ, на яких не поширюється дія Закону №755.

Важлива інформація для платників акцизу!
З’явилися нові форми акцизних накладних «П» та «С», розрахунків коригування до них та заявок на поповнення залишків пального (спирту):

  • про оприлюднення Наказу №262, яким затверджені ці форми та Порядок їх заповнення, ми писали тут;
  • бланки АН/РК можна завантажити тут;
  • в електронному вигляді дані форми вже доступні в «Єдиному вікні». Про це тут;
  • детально ознайомитися з новими АН/РК та правилами їх складання можна в аналітиках від редакції – тут і тут;
  • перші роз'яснення ДФС щодо складання нових АН/РК та заявок на пальне читайте тут і тут.

Зверніть увагу! У суботу, 20 липня, ДФСУ повідомила про продовження строків реєстрації АН на розподіл залишків пального станом на 1 липня між акцизними складами його власників. Для перших примірників строк подовжено на п’ять днів з дня опублікування Наказу №262 (станом на 21.07.2019 р. не опублікований), а других – на сім.

Наша новина про це – за посиланням.

Нові роз’яснення від ДФСУ та Держпраці

  1. Чи можна покупцю віднести до податкового кредиту суму ПДВ за ПН з номенклатурою на іноземній мові? ДФС роз’яснила: якщо постачальник склав таку ПН, але в первинних документах зазначена така ж назва товару, то у покупця наслідків щодо неможливості відобразити податковий кредит за такою ПН не буде. Проте, якщо складена ПН з номенклатурою на іноземній мові не відповідає назвам товарів у первинних документах, то покупець не має права формувати ПК за нею.
  2. Хто з ФОП має право не сплачувати ЄСВ? Податківці зауважують, що ФОПи та члени фермерських господарств, які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, звільняються від сплати ЄСВ.
  3. Аби не сплачувати штрафи - перевіряйте своїх контрагентів! Відповідальність за наслідками вибору недобросовісного контрагента покладається саме на покупця, – попереджають податківці.
  4. Як бути з відпустками за минулі роки? Які особливості їх надання та оплати? Чи є строк давності, після якого працівник може втратити право на використання відпустки за минулі роки? Відповіді Держпраці на ці питання читайте тут.
  5. Чи слід повідомляти працівника про суми зарплати до виплати? Держпраці наголосила, що при кожній виплаті зарплати ( в т.ч. авансу) роботодавець повинен повідомити працівника про розміри оплати праці. При цьому, зазвичай, працівнику надається розрахунковий лист. Проте не заборонено надавати інформацію про розмір зарплати працівника на вказану ним електронну адресу.

Судова практика

  1. Критерії блокування ПН та РК продовжують діяти. 18 липня податківці подали апеляцію щодо рішення Окружного адмінсуду м. Києва про скасування критеріїв блокування ПН та РК. Тож визнані судом протиправними критерії блокування ПН та РК та порядок роботи комісії ДФС наразі продовжують діяти. Тепер чекаємо на рішення Шостого апеляційного суду м. Києва.
  2. Зарплата в гривні, але прив’язана до інвалюти. Чи законно це? На дане питання ствердно відповів Верховний Суд (постанова від 26.06.2019 р., справа № 761/21776/16-ц). Таким чином, валютний еквівалент зобов’язань з виплатою у гривні поступово з’являється і в трудових відносинах.
  3. Останній день сплати податків припадає на вихідний: що робити? Згадали про сплату податків та ЄСВ в останній день, який є вихідним, і сплатити вже немає змоги? Більше нічого не залишається, як оплатити наступного робочого дня. Про те, чи настане в такому випадку відповідальність, читайте у Рішенні ВС.

Інші новини

  1. НБУ знизив облікову ставку. 19 липня набрало чинності рішення НБУ, яким облікову ставку знижено з 17,5% до 17,0% річних.
  2. Незабаром з'явиться порядок накладання штрафів за порушення ЗЕД-діяльності! ДФС розробила проект Порядку застосування контролюючими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства.
  3. Уряд звільнив Власова з посади в.о. голови ДФС. 17 липня під час чергового засідання Уряду було прийнято рішення про звільнення О. Власова з посади в.о. голови ДФС.
  4. ДФС запровадила новий сервіс. В Е-кабінеті для фізосіб тепер можна подати відомості для реєстрації фізособи/внесення змін до Держреєстру фізосіб. Поки що він працює у тестовому режимі.

Online-школа сучасного бухгалтера. 18 авторських уроків

Як стати фахівцем у веденні бухгалтерського обліку?
Зустрічайте Online-школу сучасного бухгалтера – 18 авторських уроків, а ще відповіді на запитання та тест-питання для закріплення знань у кожному з них!

Ви дізнаєтеся особливості зв'язку норм бухобліку з бухгалтерськими проведеннями на реальних прикладах. Лектор розбере найбільш типові помилки та порядок їх виправлення.

Усе це на відеокурсі «П(с)БО від А до Я» з Людмилою Тимофєевою – просто переходьте за посиланням та реєструйтесь прямо зараз!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»