• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 – 6 листопада

Відсьогодні розпочинається відсторонення працівників, що уникають COVID-вакцинації; Держбюджет-2022 прийнято у І читанні; що змінилось в національному класифікаторі професій та порядку проведення індексації зарплати і інших доходів; майбутні зміни до правил роботи бухгалтерів і аудиторів та які звіти будемо подавати до Держстату у наступному році

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 – 6 листопада

Відсьогодні керівники зобов'язані відсторонювати працівників, що уникають обов’язкової COVID-вакцинації
Згідно постанови КМУ №1096, 8 листопада почав діяти обов’язок керівників підприємств відсторонювати від роботи невакцинованих працівників, які підлягають обов’язковому щепленню.

У Держпраці вже пояснили, як правильно це зробити, а головний санлікар розповів, кого не можуть відсторонити від роботи за відмову від COVID-щеплення.

Також МОЗ розробило форму і інструкцію про заповнення висновку щодо наявності протипоказань до вакцинації. А у ФСС наголосили, що допомоги за лікарняними листками не надаються працівникам, яких було відсторонено через відмову або ухилення від обов’язкового COVID-щеплення. Виплата не здійснюється за ті дні тимчасової непрацездатності, які збігаються з днями відсторонення від виконання обов’язків.

 

Ще більше новин про карантин

  1. Ще одну область перевели до «червоної» зони. За рішенням комісії ТЕБ НС, з 8 листопада Волинську область відправили в «червону» зону. Наразі у «червоній» зоні перебувають Київ та 16 областей, ще п’ять областей є «помаранчевими», и лише три області відповідають «жовтій» зоні.
  2. За фальшиві COVID-сертифікати можуть запроторити до в’язниці. Зокрема, за використання особою завідомо підроблених документів, щодо щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб чекатиме штраф від 17 до 34 тис. грн або обмеження волі на строк до двох років.
  3. МОЗ роз’яснило карантинні правила в транспорті. Чи можна під час поїздок між регіонами використати COVID-сертифікат, згенерований на порталі Дія? Чи потрібен під час поїздок на власному транспорті між регіонами документ про щеплення або негативний тест на COVID-19? Що робити пасажиру, який перехворів на COVID-19? Відповіді на ці питання – у матеріалі.
  4. Влада розмірковує над підтримкою бізнесу в «червоних зонах». Така підтримка наразі розглядається лише як покращення доступу до кредитування і зниження плати за оренду комунального і державного майна. Пряма виплата коштів представникам бізнесу не передбачена. Аналогічне завдання Кабміну поставив і президент.
  5. «Дія» спростила правила отримання COVID-сертифікатів. Для створення сертифікату вже не потрібен е-підпис чи Photo ID, тепер достатньо згоди користувача. Сертифікат без підпису доступний на порталі «Дії» та в застосунку (який потрібно оновити до останньої версії). Крім того тестується COVID-сертифікат на підставі ПЛР-тестів, а СOVID-сертифікати для дітей 12+ років вже доступні.

 

Міністерські рокіровки в Кабміні
Минулого тижня ВРУ звільнила першого віце-прем'єра – міністра економіки Олексія Любченка (до того він був головою ДПС). Також своїх посад позбулися міністр захисту довкілля Роман Абрамовський, міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський та міністр оборони Андрій Таран.

Щоправда наступного дня Резніков очолив Міністерство оборони. Депутати також призначили Юлію Свириденко першим віцепрем'єр-міністром – міністром економіки; міністром з питань стратегічних галузей промисловості став Павло Рябікін, а міністром з реінтеграції тимчасово окупованих територій – Ірина Верещук.

 

Держбюджет-2022 прийнято у І читанні
Верховна Рада 273 голосами підтримала у першому читанні проєкт державного бюджету на 2022 рік.

Доходи закладено у сумі 1267,4 млрд грн, видатки передбачені у розмірі 1441,9 млрд грн, дефіцит заплановано у сумі 188 млрд грн.

  • Номінальний ВВП – 5368,7 млрд грн;
  • Індекс споживчих цін (інфляція) – 106,2%;
  • Середньомісячна заробітна плата – 15 258 грн;
  • Рівень безробіття – 8,5% економічно активного населення;
  • Курс гривні до долара США – 28,6/28,7.

Тепер Кабмін у двотижневий термін має передати до Верховної Ради проект Держбюджету до другого читання.

 

Змінено національний класифікатор професій
Мінекономіки затвердило зміни до національного класифікатора професій. Новаціями є включення освітньої кваліфікації за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти до розділу «Професіонали» та остаточне прирівняння на ринку праці освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста і молодшого бакалавра.

Які ще зміни внесено до Класифікатору, кого вони стосуються та що слід зробити кадровику у зв’язку з цими змінами – у аналітичному матеріалі редакції.

 

Які звіти будемо подавати до Держстату у 2022 році?
Зокрема, змінено форми для подання 78 звітів, дві форми скасовано та затверджено 7 нових звітів. Тобто обіцяного масштабного зменшення звітів, які треба подавати до Держстату так й не сталося.

З повним переліком звітів можна ознайомитися у матеріалі.

Нагадаємо, що ще у вересні Держстат оприлюднив проєкти Календаря та Альбому статспостережень на 2022 рік.

 

Уряд змінив порядок проведення індексації зарплати та інших доходів
Порядок приведено у відповідність до норм Закону щодо резидентів «Дія Сіті».

Зокрема, передбачено, що підтримка купівельної спроможності винагород, компенсаційних та інших виплат, що сплачуються резидентами «Дія Сіті» працівникам та гіг-спеціалістам, забезпечуватиметься шляхом періодичного перегляду їх розміру.

 

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. Внесення змін до Закону про бухоблік та фінансову звітність. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №6244, яким передбачається запровадити категорії груп материнського підприємства та його «дочок» та звільнити від обов’язкового складання і подання консолідованої фінансової звітності малі та середні групи, а також удосконалити окремі норми щодо подання фінансової звітності і уточнити перелік підприємств, які складають фінансову звітність за МСФЗ.
  2. Законопроєкт про електронні перевірки (е-аудит) вже в Раді. За текстом документу №6255, обов’язок подання стандартного аудиторського файлу SAF-T буде виникати у великих платників податків з 01.01.2025 р., а у платників, визначених ст. 180 ПКУ, – з 01.01.2027 р. У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту 3 розділу І, який набере чинності з 1 січня 2025 року.
  3. Бухгалтерів і аудиторів закликали подавати пропозиції щодо змін положення бухобліку і правил аудиту. На думку Данила Гетманцева, законопроєкти №6244 та №6245 суттєво змінюють правила роботи бухгалтерів та аудиторів. Тож він запропонував всім охочим вивчити проекти та подати свої пропозиції на його пошту. Крім того, всі бажаючі можуть взяти участь у робочій групі з доопрацювання законопроектів.

 

Що нового у ДПСУ?
По-перше, ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності». До нової версії 1.29.23.0 додано Повідомлення щодо допущених помилок у звітності за формою 4ДФ та Консолідований баланс (Звіт про фінансовий стан) за формою №1-к. Даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 31.12.2020 року по 21.10.2021 року включно.

По-друге, з 9 листопада рішення ДПС про сплату недоїмки з ЄСВ будемо оскаржувати за новим порядком. Недоїмка, тобто недоплата з ЄСВ, може з’явитися у кожного суб’єкта господарювання, як у роботодавця, так і у самозайнятої фізособи. Нараховують недоїмку податківці, але це не означає, що платники завжди згодні з її сумою або з штрафами та пенею, які вона спричиняє. Як оскаржити цю суму по-новому читайте у матеріалі редакції.

 

Оновлено Рєєстр е-лікарняних: що змінилося
Останні оновлення стосуються позначки про зв’язок страхового випадку із виробництвом, а також врегульовують набуття е-лікарняними по вагітності та пологах статусу «готовий до сплати».

В свою чергу, в МОЗ роз’яснили, що медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) може сформувати лікуючий лікар. Створювати МВТН фельдшери чи медичні сестри не можуть.

 

Інші новини

  1. Для Facebook і Google затвердять правила та форми з реєстрації платника ПДВ. ДПС розробила зміни до положення реєстрації платником ПДВ для електронних послуг нерезидентів, які надаються фізичним особам у сфері реклами. Нагадаємо, що 1 липня опубліковано Закон №1525, який отримав назву «Закон про податок на Google і Facebook». Але з 2 липня набрали чинності лише «технічні» норми, які прямо не стосуються оподаткування. Найцікавіше почнеться з 1 січня 2022 року!
  2. Мінекономіки змінило середню вартість бензину і дизпалива (станом на 3 листопада). Середня вартість 1 літра дизельного палива встановлена на рівні 24,90 грн, а 1 літра бензину – 28,40 грн. Отже, середня ціна дизпалива зменшилася на 0,17 копійок, а бензину – збільшилася на 20 копійок.
  3. Нормативну грошову оцінку землі визначатимуть по-новому. Відтепер вона визначається так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу та п'ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу.

Фін.моніторинг, нарахування доходу та РРО. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «ТОП-3 питання у бухгалтерії ФОП: фін.моніторинг, нарахування доходу та РРО», яку проведе Анастасія Волевач (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 15 листопада. Чи потрібно реєструватися у фін.моніторингу, якщо ви надаєте бухгалтерські послуги або консультації, яка відповідальність за не реєстрацію у фін.моніторингу, а також розглянемо, у яких випадках ФОП може зіткнутися з фін. моніторингом банку та як відповідати на такий запит.
  • 16 листопада. Поповнення рахунку власними коштами, внесення виручки, перекази та фінансова допомога: як враховувати в доходах ФОП, чи правомірно, якщо податкова запитує витяг з особистої картки фізичної особи, а також розберемо, за що податкова може позбавити підприємця спрощеної системи оподаткування.
  • 17 листопада. На які платежі потрібно видавати фіскальні чеки, яким ФОП потрібен РРО вже через 1,5 місяці та чи чекатиме знову скасування (перенесення) РРО для ФОП, а також розглянемо, коли можна працювати без РРО, в т.ч. з послуг, оплачених онлайн.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»