• Посилання скопійовано

Працевлаштували вагітну жінку: чи можна її звільнити?

Новоприйняту вагітну жінку не можна звільнити як таку, що не пройшла випробувальний термін

Працевлаштували вагітну жінку: чи можна її звільнити?

Держпраці у Хмельницькій області нагадує, що під час працевлаштування в Україні жінок часто запитують про те, що не має ніякого стосунку до професійних характеристик, але порушує їх особистий простір, зокрема це питання про стан жінки, в якому вона знаходиться на момент працевлаштування.

Законодавство України передбачає заборону будь-яких проявів дискримінації за статевою ознакою. Про це йдеться, зокрема, в Конституції України (ст. 24), Законі «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків» та у ст. 2 КЗпП.

Крім того, відповідно до ст. 184 КЗпП Заборонено відмовляти у прийнятті на роботу жінкам із причин, пов’язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до 3 років, а також одиноким матерям — за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда.

У разі відмови у прийнятті на роботу таким категоріям осіб роботодавець зобов’язаний повідомити їх про причину відмови у письмовій формі.

У свою чергу, жінка може оскаржити таку відмову в суді. Тому при прийомі на роботу ставити такі питання є недоречно.

Щодо випробувального терміну. Статтею 26 КЗпП заборонено встановлення випробувального терміну вагітним жінкам; одиноким матерям, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю.

Однак якщо жінка при прийомі на роботу не повідомила про вагітність а повідомила про це під час проходження випробувального терміну Звільнення такої жінки як такої, що не пройшла випробувальний термін, оскільки це є звільненням з ініціативи роботодавця заборонено законодавством (ст. 184 КЗпП).

Для підтвердження свого стану (вагітності) жінка має надати роботодавцю відповідний медичний висновок.

Джерело: Держпраці у Хмельницькій області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»