• Посилання скопійовано

Уряд ухвалив зміни до КЗпП щодо праці вагітних жінок, матерів-годувальниць та батьків

Жінкам (крім вагітних та тих, що мають дітей до 1,5 років) дозволять працювати в нічний час, у неробочий час та їздити у відрядження. Проте виключно за їх згодою! Також у КЗпП вдосконалять норми, які гарантують жінкам збереження робочого місця та відсутність дискримінації. Відповідний законопроект було ухвалено в четвер на засіданні Уряду.

Уряд ухвалив зміни до КЗпП щодо праці вагітних жінок, матерів-годувальниць та батьків

Згідно з порядком денним та інформацією з трансляції засідання КМУ 2 грудня прийнято рішення ухвалити законопроєкт Мінекономіки щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників. На сайті ВРУ його зареєстровано 3 грудня під №6392.

Як зазначено у пояснювальній записці, його метою є зміцнення системи гарантій правового захисту працюючих жінок під час вагітності, пологів і вигодовування дитини, закріплення на законодавчому рівні недискримінації вагітних жінок та матерів-годувальниць, удосконалення правового регулювання роботи працівників, які мають дітей.

 

Що пропонується змінити?

1. У ст. 2-1 КЗпП прописати заборону на дискримінацію в трудових відносинах за ознакою вагітності.

2. У ст. 40 КЗпП уточнити, що звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці не допускається у випадку розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім ліквідації підприємства, установи, організації), 2, 6, 11 частини першої статті 40 цього Кодексу.

3. У новій редакції викласти ст. 174 КЗпП. Вона матиме назву "Роботи, на яких забороняється застосування праці жінок, в тому числі вагітних і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року".

4. Виключити з КЗпП:

  • статтю 175, в якій йдеться про обмеження праці жінок на роботах у нічний час;
  • статтю 176 щодо заборони залучення вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні і направлення їх у відрядження.

Обмеження залучення до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлення у відрядження пропонують прописати в оновленій ст. 177 КЗпП

5. Доповнити КЗпП новою статтею 178-1 "Гарантії на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв’язку з вагітністю". У ній прописано, що вагітна жінка звільняється від виконання роботи на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв’язку з вагітністю, у робочий час. На час проведення медичного обстеження за вагітною жінкою зберігається середня заробітна плата.

6. У ст. 179 КЗпП уточнити, що тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить не менше ніж 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). 

7. У новій редакції викласти статтю 184 КЗпП "Гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення". 

8. Відповідні зміни також будуть внесені до Закону "Про охорону праці".

Зокрема, за оновленою ст. 10 Закону, забороняється застосування праці вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року, на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт, пов’язаних з санітарним та побутовим обслуговуванням).

 

Коли наберуть чинності ці зміни?

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. 

Докладніше про всі ці зміни ми писали в окремій новині ось тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»