• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №2(33) | 28.01.2019 р.

Тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №2(33) | 28.01.2019 р.

Це – другий з початку року (і тридцять третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  • наведемо перелік органів держнагляду, які мають уніфіковані акти перевірок;
  • дізнаємося, як правильно оскаржувати у суді нараховані фінансові та адмінштрафи;
  • з’ясуємо, коли контролюючі органи можуть провести позапланові перевірки;
  • визначимося, чого чекати при перевірках у разі не нарахування індексації;
  • проінформуємо, в який строк та як буде реорганізовано ДФС;
  • розповімо про новий сервіс ДФС щодо автозаповнення декларації про доходи;
  • зазначимо, що мораторій на проведення перевірок бізнесу можуть поновити

Гарного вам читання!

***

 

Хто з органів держнагляду має уніфіковані акти перевірок?
ДРС нагадала, що постановою КМУ від 10.05.2018 р. №342 затверджено Методику розроблення уніфікованих форм актів планових (позапланових) перевірок. І саме за нею мали привести у відповідність свої акти всі контролюючі органи, крім ДФС.

За інформацією ДРС, наразі нею здійснено розгляд проектів про затвердження уніфікованих форм актів у 12 сферах державного нагляду (контролю). А у 4 сферах державного нагляду затверджено уніфіковані форми актів, які відповідають вимогам постанова КМУ №342.

Автоматичне заповнення декларації про доходи: покрокова відеоінструкція від ДФС
Податківці у своєму роз’ясненні вказали, що новий сервіс дозволяє отримати частково заповнену декларацію на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих доходів та відомостей щодо об’єктів майна.

Але інформація з Державного реєстру фізичних осіб, на підставі якої автоматично заповнюється декларація, може бути не повною, оскільки у Державному реєстрі не відображаються дані щодо доходів, отриманих від фізичних осіб та іноземні доходи. Тому при заповненні декларації будь-яке значення можна відкоригувати в ручному режимі.

Як саме скористатися новим сервісом, дивіться у відеоінструкції від ДФС.

 

Позапланові перевірки контролюючих органів
По-перше, суб’єкта господарювання заздалегідь не інформують про проведення щодо нього позапланового заходу.

По-друге, перед початком позапланової перевірки посадові особи органу державного нагляду зобов’язані пред’явити керівнику суб’єкта господарювання посвідчення та службове посвідчення, що засвідчує посадову особу, і надати суб’єкту господарювання копію посвідчення (направлення).

По-третє, під час проведення позапланового заходу з’ясовуються лише ті питання, які зазначені у посвідченні на його проведення.

По-четверте, суб’єкт господарювання дізнається про результати заходу державного нагляду (контролю) з акту, який буде складений за результатами здійснення позапланового заходу.

Про це все докладніше читайте у нашій новині.

 

Не нараховуєте індексацію працівникам: чого чекати при перевірці?
Норми та гарантії в оплаті праці, встановлені КЗпП та ч. 1 ст. 12 Закону №108, є мінімальними державними гарантіями в оплаті праці. Індексація зарплати також належить до мінімальних державних гарантій з оплати праці.

Невиконання роботодавцем обов’язку щодо індексації зарплати є недотриманням мінімальних гарантій в оплаті праці.

Якщо роботодавець не нараховує індексацію зарплати, його можуть притягти до відповідальності:

Увага! Колишній працівник може стягнути через суд суму індексації зарплати, якщо з ним із запізненням розрахувалися при звільненні. Про це докладніше читайте тут.

 

В який строк та як буде реорганізовано ДФС?
14 січня на сайті Уряду нарешті з'явився текст постанови КМУ від 18.12.2018 р. №1200.

Постановою передбачено:

  • реорганізацію ДФС шляхом її поділу на дві служби: Державну податкову службу України та Державну митну службу України;

  • новостворені служби є центральними органами виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у податковій та митній сферах (відповідно);

  • здійснення спрямування та координації діяльності служб Кабінетом Міністрів України через міністра фінансів України;

  • служби є правонаступниками прав та обов’язків реорганізованої ДФС у відповідних сферах діяльності.

До того ж Мінфіном у двомісячний строк мають бути розроблені проекти положень про відповідні центральні органи виконавчої влади та у тримісячний строк внесені проекти необхідних змін до законодавства, а також приведені власні нормативно-правові акти у відповідність із цією постановою.

 

Мораторій на проведення перевірок бізнесу можуть поновити
У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 9473, яким пропонується внести зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо поновлення мораторію на проведення перевірок бізнесу контролюючими органами.

Згідно з документом, має бути запроваджено повне обмеження на проведення планових перевірок протягом 2019 року, крім проведення планових перевірок ДФС підприємств, установ та організацій, ФОП з обсягом доходу понад 20 млн грн за попередній календарний рік (з обсягом доходу до 20 млн грн за попередній календарний рік планові перевірки здійснюються виключно з дозволу Кабміну, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або з вимогами КПКУ).

Докладніше про це – у новині.

 

І наостанок –коментар від редакції до судового рішення
Якщо до вас завітали з перевіркою податківці і знайшли порушення, то крім фінансових санкцій, будуть і адмінштрафи на відповідальних посадових осіб. І якщо ви вирішили оскаржити наслідки такої перевірки – оскаржувати доведеться все зазначене! Якщо проігнорувати адмінсправу, скасувати борг та штраф з ЄСВ (та/або за податками) буде проблематично. Про це все ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»