• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №03(80) | 02.03.2021 р.

Вісімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №03(80) | 02.03.2021 р.

Це – третій з початку року (і вісімдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • дізнаємося, чого чекати від заміни податкової міліції на Бюро економбезпеки;
  • з’ясуємо, коли фактично почне працювати це Бюро;
  • нагадаємо, чи може ФСС прийти під час карантину на перевірку;
  • проінформуємо про перше коригування плану-графіка перевірок ДПС на 2021 рік;
  • зазначимо на підставі слів заступниці голови ДПС, що у 2021 році не буде податкових перевірок ФОПів, малого та середнього бізнесу;
  • розповімо, що з 22 лютого буде діяти оновлена форма запиту ДПС на проведення зустрічної звірки;
  • наведемо перелік штрафів за неподання єдиної звітності роботодавцями.

Гарного вам читання!

 

***

Коли запрацює Бюро економбезпеки: прогноз від голови ДФС
За позицією голови ДФС, після набрання чинності Законом про Бюро економічної безпеки треба ще пів року, щоб цей орган міг запрацювати.

Він додав, що після підписання Закону «Про Бюро економічної безпеки України» Президентом України Державна фіскальна служба буде передавати свої функції до новоствореного органу.

«Щоб БЕБ почав функціонувати, потрібно пів року, аби запрацювало не менше 30% особового складу», – заявив Мельник.

 

Чи може ФСС прийти під час карантину на перевірку?
Карантин не впливає на планові чи позапланові перевірки Фонду, тому що Фонд не входить до переліку державних органів нагляду (контролюючих органів), на які поширюється Закон від 05.04.2007 р. №877. Відтак Фонд має і надалі право перевіряти як планово, так і позапланово, незважаючи на карантин.

Згідно з новим Порядком проведення перевірок Фондом (п 2.9 Порядок №23) діє перелік індикаторів, які збільшують ймовірність потрапляння страхувальника у позапланову перевірку. Позапланова перевірка може бути призначена, якщо виник хоча б один індикатор високого ризику страхувальника:

  • при закритті ФОП, ліквідації підприємства, реорганізації, а також за власним бажанням страхувальника;

  • видатки ФСС зросли на 10%, а фонд заробітної плати не зріс;

  • неправомірне використання коштів ФСС, якщо було встановлено;

  • скарга застрахованої особи – працівника і т. д.;

  • наявність системних порушень, які були встановлені під час 2-х попередніх документальних перевірок;

  • надання заперечення на акт перевірки, якщо треба з’ясувати додаткові обставини.

Про це ми писали тут.

 

ДПС вперше оновила план-графік перевірок на 2021 рік
26 лютого ДПСУ оприлюднила на своєму вебсайті оновлений (станом на 26.02.2021 р.) План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік. Зміни торкнулися лише трьох розділів:

  • розділу І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та розділу ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити);

  • розділ IV плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити);

Згідно з оновленими даними, у 2021 році податківці планують провести 4269 податкових перевірок юросіб та 355 перевірок з питань  ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Стільки ж було у початковому плані-графіку.

 

У 2021 році не буде податкових перевірок ФОПів, малого та середнього бізнесу
Під час презентації публічного звіту Державної податкової служби за 2020 рік перший заступник голови відомства, Наталія Рубан вказала, що у 2021 році ДПС не збирається проводити планові перевірки фізичних осіб – підприємців, а також малого та середнього бізнесу.

«Нам дозволили проводити планові перевірки, до 5 тисячі перевірок у нас планується в цьому році», – сказала Рубан.

При цьому, за її словами, 95% уваги приділяється великим підприємствам.

«У цих списках (підприємств – ред.), які дозволені до перевірки, взагалі немає ФОПів – ні великих, ні малих. Немає малого та середнього бізнесу. В основному це великий капітал», – підсумувала перший заступник голови ДПС.

Згідно зі ст. 77 ПКУ, до плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбирають платників, які мають ризик несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства.

 

З 22 лютого буде діяти оновлена форма запиту ДПС на проведення зустрічної звірки 
Мінфін наказом від 08.12.2020 р. №746 виклав у новій редакції форму Запиту контролюючого органу на проведення зустрічної звірки. 

Таким чином форма приведена у відповідність до вимог абзацу четвертого п. 73.5 ПКУ, абзаців першого та другого підпункту «а» підпункту 39.5.2.13 ПКУ  щодо отримання контролюючим органом під час проведення зустрічної звірки інформації (документів), яка (які) необхідна (необхідні) для визначення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» в ланцюгу постачання/ придбання товарів, від платників податків, які є сторонами контрольованої операції.

Крім того, до форми внесено уточнюючу інформацію щодо реквізитів суб’єкта господарювання у частині зазначення серії паспорта фізичної особи у разі її наявності.

Цей наказ набере чинності через 10 календарних днів з дня, що настає за днем його офіційного опублікування. Його було опубліковано в «Офіційному віснику» від 12.02.2021 р. №11. Відповідно зміни почали діяти з 22 лютого. Про це ми писали тут.

 

Що буде за неподання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
Податківці у підкатегорії 103.26 «ЗІР» наголосили, що неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками єдиної звітності та в окремих випадках у разі наявності помилок щодо даних фізосіб, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн (повторне порушення протягом року – 2040 грн).

Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, а також ФОПів у розмірі від двох до трьох (від 34 до 51 грн) (повторне порушення – від 51 до 85 грн).

Зауважимо, що наразі й до 30 квітня продовжує діяти карантин. Відповідно фінансових штрафів за вищенаведені порушення не буде. Але адмінштраф залишається.

Про це ми писали тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
28 січня 2021 року ВРУ проголосувала 242 голосами за прийняття Закону «Про Бюро економічної безпеки України». Маємо ще одну структуру на заміну податковій міліції з доволі нетривіальним та гучним скороченням — БЕБУ. Як воно буде працювати та до чого готуватися платникам податків? Про це читайте ось тут.

***

 

Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»