• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №4(22) | 25.04.2019 р.

Двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №4(22) | 25.04.2019 р.

Це – вже двадцять другий (і четвертий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам.

З моменту написання попереднього листа минув майже місяць, і нам є про що розповісти.

Цього разу:

  • дізнаємося, чи залишиться у неприбуткової організації право на пільгу з плати за землю у разі надання в оренду нерухомості;
  • поговоримо про правила звітування неприбуткової організації при включенні до Реєстру посеред кварталу;
  • розповімо, як показати у звіті повернуту суму благодійної допомоги;
  • визначимося, чи може ОСББ приймати добровільні грошові внески від учасників;
  • з’ясуємо, коли неприбуткова організація може перейти на спрощену систему.

Гарного вам читання!

***

 

Релігійна організація надає в оренду нерухомість: що з пільгою з плати за землю?
У підкатегорії 112.04 «ЗІР» податківці зауважили, що юрособи (в т.ч. релігійні організації, дипломатичні представництва при наданні їх в оренду або розташованих на них окремих будівль, споруд (їх частин) мають сплачувати земельний податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Неприбуткову організацію включено до Реєстру посеред кварталу: як звітувати?
Така організація повинна подати до контролюючого органу за місцем обліку таку податкову звітність:

  • за період перебування на загальній системі оподаткування декларацію з податку на прибуток за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або року (залежно від базового звітного (податкового) періоду, який використовувався такою організацію як платником податку на прибуток) із показниками діяльності, обрахованими за період з першого календарного дня податкового (звітного) року до дати включення до Реєстру, та фінансову звітність за відповідний звітний період;

  • за період перебування у РеєстріЗвіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року із показниками діяльності, обрахованими за період з дати включення до Реєстру по останній календарний день податкового (звітного) року, та фінансову звітність за рік.

Повернули протягом року гуманітарну допомогу: як відобразити у звіті?
У підкатегорії 102.04 «ЗІР» податківці зазначили, що у разі повернення залишку нерозподіленої гуманітарної допомоги, що обліковувався на початок звітного (податкового) періоду у розд. І Додатку ГД (показники якого відповідають показникам розд. V Додатка ГД Звіту за попередній звітний (податковий) період), таке повернення відображається у розд. ІІІ Додатка ГД (із зазначенням даних організації, якій вона повертається, найменування та кількості такої гуманітарної допомоги) – сумарне значення показників графи 8 «Вартість гуманітарної допомоги» переноситься до рядка 2.4.2 ГД «гуманітарна допомога» Звіту.

В обох випадках при поданні Звіту необхідно надати доповнення, передбачене п. 46.4 ПКУ, з відповідним поясненням щодо заповнення розд. ІІІ Додатка ГД та рядка 2.4.2 ГД Звіту, яке може бути складене за довільною формою, із зазначенням про факт подання такого доповнення у спеціально відведеному місці в Звіті.

Чи може ОСББ приймати добровільні грошові внески від учасників?
Податківці у консультації від 01.04.2019 р. №1373/ІПК/15-32-12-05-09 нагадали, що ОСББ відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і відносяться до неприбуткових організацій, які не є платниками податку на прибуток (пп. 133.4.6 ПКУ)

Відповідно до ст. 21 Закону №2866 до складу коштів об'єднання відносяться, зокрема, внески і платежі співвласників, а також добровільні майнові, у тому числі грошові, внески фізичних та юридичних осіб, які спрямовуються на виконання статутних цілей об'єднання.

Відповідно до цього, податківці зазначили, що отримання ОСББ добровільного грошового внеску від його учасника не є підставою для виключення такого ОСББ з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Але отримані кошти мають використовуватись за цільовим призначенням для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами зазначеної неприбуткової організації.

Неприбуткова організація бажає перейти на спрощену систему: коли це можливо?
У підкатегорії 108.01 «ЗІР» податківці наголосили, що гл. 1 розд. XIV ПКУ встановлено правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, а також справляння єдиного податку.

Види діяльності, які не дозволяють юридичним особам обрати спрощену систему оподаткування, наведено у п. 291.5 ПКУ.

Крім того, при переході на спрощену систему оподаткування юридичній особі необхідно враховувати обмеження щодо сукупності часток засновників у статутному капіталі, встановлене пп. 291.5.5 ПКУ.

Саме тому юридична особа, яка внесена до Реєстру, може обрати третю групу спрощеної системи оподаткування у разі дотримання вимог, встановлених гл. 1 розд. XIV ПКУ, за умови виключення її з Реєстру.

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»