• Посилання скопійовано

Йдемо у відпустку: як не платити єдиний податок

Податковим кодексом для платників єдиного податку першої та другої групи без найманих працівників передбачено можливість не платити єдиний податок упродовж одного календарного місяця на рік на час відпустки (п. 295.5 ПКУ). Розглянемо, що для цього потрібно зробити

1. Як уже наголошувалося, звільнення від єдиного податку на період відпустки можуть узяти лише платники першої та другої групи, які не використовують працю найманих працівників.
2. Звільнення береться не частіше одного разу на рік і саме на календарний місяць. Тобто не можна узяти відпустку, що переходить з одного місяця в іншій, наприклад з 25 липня до 25 серпня.
3. Для того щоб узяти таку відпустку, слід написати до своєї податкової заяву в довільній формі (пп. 298.3.2 ПКУ). Терміни подання заяви не встановлені, але, звичайно, краще зробити це заздалегідь. Хоча теоретично її можна подати навіть у місяці відпустки. Текст заяви може бути приблизно такий:
«Прошу звільнити мене від сплати єдиного податку за серпень 2012 року як платника єдиного податку другої групи без найманих працівників на час відпустки згідно з п. 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України».
4. Якщо авансовий внесок з єдиного податку було сплачено заздалегідь і за місяць відпустки, заяву можна доповнити таким абзацом:
«Прошу зарахувати суму сплаченого авансового внеску з єдиного податку за серпень 2012 року (платіжне доручення №__ від ____) у рахунок авансового внеску з єдиного податку за вересень 2012 року згідно з п. 295.6 ст. 295 Податкового кодексу України».
Є також думка, що «перекидання» податку на інший місяць слід оформляти окремою заявою. Гадаємо, поки немає конкретних вказівок ДПАУ, в кожній податковій будуть свої вимоги щодо цього. Тому, якщо виникла така потреба, це питання краще уточнити у своїй податковій.
5. Звільнення від сплати єдиного податку на календарний місяць не звільняє від необхідності подання податкової звітності. Тож, якщо відпустка припадає на період здачі звітності, слід подати всі необхідні документи заздалегідь.
6. Звільнення від єдиного податку ніяк не впливає на єдиний соціальний внесок та інші податки, тож їх сплачують у звичайному порядку.
7. Що робити, якщо під час відпустки підприємець отримав дохід? Наприклад, надійшли гроші на розрахунковий рахунок за товар, відвантажений до відпустки. Звичайно, краще уникати таких ситуацій. Але, якщо таке все ж відбулася, слід пам'ятати, що НКУ не містить прямої заборони на отримання доходу під час відпустки. Головне — мати підтвердні документи, що товар було відвантажено раніше, тобто діяльність провадилася до відпустки. Якщо ж таких документів немає, найімовірніше, податок доведеться заплатити. У такому разі добре, якщо гроші надійшли до 20 числа — останньої дати сплати авансового платежу і є можливість цей платіж провести. Інакше можна отримати штрафні санкції.

Джерело: Налоговещание

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»