• Посилання скопійовано

Помилка в коді ставки ПДВ: як виправити?

Розглянемо, чи можна та як виправити помилку в зазначені коду ставки ПДВ у податковій накладній шляхом подання розрахунку коригування

Помилка в коді ставки ПДВ: як виправити?

Згідно з п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів чи послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів чи послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Водночас, РК до ПН складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів або послуг.

При цьому, податківці у ІПК від 21.11.2018 р. №4907/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначають, що для виправлення такої помилки постачальник складає РК. Коригування здійснюється методом «сторно», тобто сторнуються товарні позиції, що містять помилкове значення (зазначаються із знаком «-»), та додаються товарні позиції, які містять правильні значення.

Такий розрахунок коригування складається на дату виявлення помилки. 

Нагадаємо, що до 01.12.2018 р. в рядках табличної частини РК зазначалася словами причина коригування. У коментованому листі податківці не вказують, яка причина коригування зазначається в такому розрахунку. На нашу думку, у листопаді 2018 р. це могла бути «Зміна номенклатури».

Нові правила складання РК, що діють з 01.12.2018 р., ми докладно розглядали тут. За ними у графі 2.1 розділу Б РК передбачено новий показник «Код причини коригування». Тобто, замість того, щоб зазначати причину коригування у текстовому форматі, зараз наводиться умовний код такої причини. Але для виправлення помилки у ставці ПДВ окремого коду на сьогодні не встановлено, тож, можна застосовувати ту причину, яку зазначали раніше (тобто, її умовним кодом). Для «Зміни номенклатури» це код 104. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»