• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №19(27) | 07.11.2018 р.

Двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №19(27) | 07.11.2018 р.

Це – вже дев’ятнадцятий з початку року (і двадцять сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, як працює новий сервіс від ПФУ «Кабінет роботодавця»;
  • поговоримо про те, як виплатити відпускні, якщо працівник написав заяву та з наступного дня пішов у щорічну відпустку;
  • нагадаємо правила подання та скасування повідомлення про прийняття на роботу;
  • з’ясуємо, чи є порушенням невідповідність назви посади в трудовій книжці Класифікатору професій;
  • розповімо, як індексувати зарплату у листопаді;
  • проконсультуємо, яка різниця між відносинами за договором ЦПХ та трудовим договором;
  • наведемо строки для виплати авансу та зарплати, аби не платити штрафів.

Гарного вам читання!

***

 

Працівник написав заяву та з наступного дня пішов у щорічну відпустку
Фахівці Держпраці з Рівненської області вказали, що виплата заробітної плати за весь час щорічної відпустки може бути проведена в інші строки, ніж визначені національним законодавством. Але для цього має бути у наявності окрема угода між працівником і роботодавцем.

Докладніше про це, а також про можливу відповідальність у разі такої виплати, ми розповідали у новині.

Яка різниця між трудовим договором та договором ЦПХ?
Фахівці Держпраці у своєму роз’ясненні навели основну ознаку, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових. Нею є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності. За ЦПД процес організації трудової діяльності залишається за його межами.

Метою такого договору є отримання певного матеріального результату. Виконавець, який працює за цивільно-правовим договором, на відміну від працівника, який виконує роботу відповідно до трудового договору, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку. Він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

Яких вимог слід дотримуватися при укладанні та використанні договорів ЦПХ, аби їх при перевірці не визнали трудовими? Про це читайте тут.

Як індексувати зарплату у листопаді 2018 року?
Оскільки показник індексу інфляції за вересень 2018 року становить 101,9%, то він змінює розміри коефіцієнтів для проведення індексації. Тому у листопаді 2018 року проведення індексації проводиться за новими коефіцієнтами.

Тим роботодавцям, які підвищували оклади працівникам у січні та лютому 2018 року, у листопаді доведеться індексувати зарплату вперше.

Дізнатися більше, а також переглянути коефіцієнти (залежно від місяця та року останнього підвищення окладів) ви можете у традиційному роз’ясненні від Мінсоцполітики.

«Кабінет роботодавця» – новий сервіс від ПФУ
24 жовтня Пенсійний фонд повідомив, що продовжує розширювати можливості веб-порталу електронних послуг.

Відтепер на порталі функціонує Кабінет страхувальника (роботодавця). В ньому для працедавця доступна інформація щодо забезпечення соцправ його працівників, про правильність подання звітності з ЄСВ тощо.

Ще одна функція, яка стає доступною для роботодавця у його кабінеті – можливість отримати інформацію для розрахунку суми виплати за час тимчасової непрацездатності працівника (лікарняні).

Назва посади в трудовій книжці не відповідає Класифікатору професій – це порушення чи ні?
Прийняття працівників на роботу на посади не проводиться за Класифікатором професій.Тому вносити до трудових книжок відомості про роботу слід не відповідно до такого Класифікатора, а відповідно до трудового договору (наказу про прийняття на роботу).

Інструкція з трудових книжок і Класифікатор професій не є актами трудового законодавства. Тому невідповідність назв посад у трудовій книжці Класифікатору не може розглядатися, як помилка. Про це ми докладніше писали у нашій статті.

І наостанок – два роз’яснення від ДФС та Держпраці
У які строки слід виплачувати аванс та зарплату, аби не платити штрафів? Про це читайте у роз’ясненні Держпраці тут.

Чи можна допустити працівника до роботи у день направлення повідомлення до ДФС? Що робити з поданим повідомленням, якщо працівник до роботи так і не приступив? Чи подавати роботодавцю повідомлення при прийнятті на роботу зовнішнього сумісника? Про це ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»