• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №11(87) | 28.07.2021 р.

Вісімдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам |

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №11(87) | 28.07.2021 р.

Це – одинадцятий цього року (і вісімдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • повідомимо, що депутати знову взялися за регулювання праці домашніх працівників;
  • зазначимо, що з 10 липня діє порядок надання відпустки при народженні дитини;
  • проінформуємо, що 20 липня запрацював порядок видачі е-лікарняних;
  • зауважимо, що з 16 липня діють типові форми трудових договорів для надомної та дистанційної роботи;
  • розповімо, як у 2022 році планують переносити робочі дні;
  • наведемо нюанси запровадження е-трудової книжки від ПФУ.

Гарного вам читання!

***

 

З 16 липня діють типові форми трудових договорів для надомної та дистанційної роботи
Наказом Мінекономіки від 05.05.2021 р. №913-21 затверджено:

Цей наказ набрав чинності 16 липня 2021 року (з дня його офіційного опублікування в "Офіційному віснику України", №54/2021).

Нагадаємо, що з 27 лютого діє Закон №1213-IX щодо запровадження двох самостійних видів (форм) роботи – дистанційної та надомної. Для цього у КЗпП введено дві нові статті:

В них, крім порядку оформлення таких видів робіт, також прописано про типові форми трудового договору про надомну та дистанційну роботи та їх затвердження Мінекономіки. Про це все ми писали тут.

 

Врегулювання праці домашніх працівників: альтернативний законопроєкт 
9 липня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №5695-1. 12 липня з’явився його текст. Він пропонує інший спосіб реалізації цілей, закладених в проєкт Закону №5695.

Законопроєктом №5695-1 також пропонується доповнити КЗпП новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників».

Як і основним законопроєктом, ним передбачається внесення змін до законів України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» з метою оптимізації та забезпечення дієвості механізму адміністрування ЄСВ у випадку використання фізичними особами, які не є суб’єктами господарювання, праці домашніх працівників.

Зокрема, пропонується звільнити роботодавців домашніх працівників від сплати ЄСВ та передбачити добровільну учать домашніх працівників у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 

З 20 липня діє порядок видачі е-лікарняних
МОЗ затвердив Порядок  видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстру листків непрацездатності. Це передбачено наказом від 17.06.2021 р. № 1234, який  набрав чинності 20 липня.

Зокрема, обов'язковими реквізитами листка непрацездатності як електронного документа є:

  • єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності, спеціально призначений для таких цілей кваліфікований електронний підпис (електронна печатка),
     
  • відомості запису про тимчасову непрацездатність: про тимчасово непрацездатну особу, про випадок тимчасової непрацездатності.

Дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку періоду дії та закінчення періоду дії медичного висновку, на підставі якого сформований цей листок непрацездатності. Листок непрацездатності вважається виданим з наступного дня після дати закриття листка непрацездатності.

З докладною аналітикою на цю тему можна ознайомитися за посиланням.

 

Як у 2022 році планують переносити робочі дні?
16 липня СПО профспілок оприлюднило проєкт розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2022 році». Переглянути його можна тут.

За ним з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2022 році 8 березня (Міжнародний жіночий день) та 28 червня (День конституції) рекомендовано перенести для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочий день з:

  • понеділка 7 березня на суботу 12 березня,
     
  • понеділка 27 червня на суботу 2 липня.

 

Запровадження е-трудової книжки: нові відповіді ПФУ 
По-перше, в електронній трудовій книжці буде відображатися уся наявна інформація про стаж, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.

Електронна трудова книжка – це цифровий аналог паперової трудової книжки.

По-друге, відомості про трудову діяльність працівника (зокрема, з паперових трудових книжок, довідок тощо) включаються до Реєстру застрахованих осіб на підставі сканованих або оцифрованих копій документів, засвідчених кваліфікованим електронним підписом, поданих роботодавцем або працівником через вебпортал електронних послуг ПФУ.

По-третє, після внесення до електронної трудової книжки всіх даних оригінал паперових трудових книжок, що зберігаються у роботодавців, видаються працівникам під підпис.

Ці та інші особливості навів ПФУ у своєму роз’ясненні від 15 липня.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Ще у травні 2021 року у Законі про відпустки з’явилася відпустка, про яку давно говорили – відпустка при народженні. Та лише у липні було затверджено Порядок її надання. Тож, як та кому надається ця відпустка? Коли оплачуються відпускні? Про це читайте тут.

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»