• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №09(123) | 01.06.2023 р.

Сто двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №09(123) | 01.06.2023 р.

Це – девʼятий цього року (сто двадцять третій загалом і двадцять пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:

  • розповімо, що нові правила працевлаштування осіб з інвалідністю підтримано у І читанні;
  • нагадаємо, як підприємству отримати від ДПС довідку для бронювання своїх працівників;
  • проінформуємо, що сумісники знов матимуть право на фінансування від ПФУ лікарняних та декретних;
  • зʼясуємо, якою буде мінзарплата у 2024 році;
  • наведемо наслідки для роботодавця, якщо під час війни працівника викликали у військкомат;
  • зауважимо, що у 2023 році за працівниками має зберігатися сума індексації за минулі періоди.

Гарного вам читання!

 

***

Нові правила працевлаштування осіб з інвалідністю: прийнято за основу законопроєкт
30 травня ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №5344-д про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю.

Зазначений законопроєкт передбачає збільшення кількості цільових надходжень на соціальний захист людей з інвалідністю.

При цьому роботодавцю пропонуватимуться альтернативні механізми підтримки людей з інвалідністю (на вибір), а саме:

  • облаштовувати робочі місця для осіб з інвалідністю;
  • сплатити цільовий внесок на підтримку їхнього працевлаштування до спеціального фонду державного бюджету (кошти якого витрачатимуться цільово);
  • придбати продукцію/послугу, виготовлену соціальними підприємствами або підприємствами із захищеною зайнятістю (більшість штатних працівників яких мають інвалідність).

 

Як підприємству отримати від ДПС довідку для бронювання своїх працівників?
Для отримання інформації про загальну суму податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих та сплачених до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року, та відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску, підприємству необхідно звернутися письмово в довільній формі (з обов’язковим посиланням на пункт Постанови КМУ від 27 січня 2023 року № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час») до територіального органу ДПС за основним місцем обліку. Про це ми писали тут.

 

Сумісники знов матимуть право на фінансування від ПФУ лікарняних та декретних: законопроєкт
29 травня на сайті ПФУ оприлюднено проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування».

Законопроєктом заплановано уточнення норми абзацу другого ч. 1 ст. 22 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо права застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом. Тож ПФУ вже погодився, що це відповідатиме іншим нормам Закону №1105 та Закону про ЄСВ.

Увага! Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Тобто норма для сумісників діятиме тільки на страхові випадки, які виникатимуть з цієї дати.

Також ним планують вирішити проблему фінансування лікарняних під час війни у разі неможливості виконання обовʼязку роботодавцем.

 

Якою буде мінзарплата у 2024 році: пропозиції від Мінекономіки
Заступник міністра економіки України Тетяна Бережна озвучила пропозиції Мінекономіки на 2024 рік, надані Мінфіну для попередніх обрахунків:

  • розмір мінімальної заробітної плати – 7 651 грн (наразі 6 700 грн відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік»);

  • розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС – 3 443 грн (наразі цей показник становить 2893 грн; станом на сьогодні його «заморожено» на рівні 1 грудня 2021 року).

Водночас, за інформацією Мінсоцполітики, фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах квітня 2023 року становив 7 782 гривні.

Наразі Мінекономіки перебуває у процесі перегляду попередніх показників макропрогнозу на наступний бюджетний період.

 

Під час війни працівника викликали у військкомат: які дії роботодавця?
При отриманні роботодавцем повістки, незалежно від її мети (для уточнення облікових записів, проходження медичного огляду, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки), рекомендуємо за місцем роботи видати наказ про увільнення працівника від роботи.

У наказі про увільнення працівника від роботи слід зазначати такі відомості, як прізвище, ім’я та по батькові працівника; посада, дата та підстава увільнення працівника (з доданням відповідного документа).

У табелі обліку використання робочого часу дні, протягом яких працівник увільнений від роботи, необхідно відображати за допомогою буквеного коду «ІН» або цифровим кодом 22 (інший невідпрацьований час, що передбачає законодавство, – виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори тощо). Про це докладніше дивіться у нашій новині.

 

У 2023 році за працівниками має зберігатися сума індексації за минулі періоди
Фахівці Мінекономіки (лист від 21.02.2023 р. №4707-05/7400-07) зауважили, що станом на грудень 2022 року різні категорії працівників отримували певні суми індексації, зокрема заробітної плати та грошового забезпечення, які склалися внаслідок рівня інфляції за 2022 рік та попередні роки.

Так от висновок на підставі цього такий: протягом 2023 року за працівником зберігається сума індексації заробітної плати та грошового забезпечення, яка виникла за період до січня 2023 року (до зупинення дії Закону).

Тобто ця індексація, розрахована станом на грудень 2022 року, має виплачуватися навіть у 2023 році. В своїй новині ми також навели  дії роботодавця через розʼяснення від Мінекономіки, а в окремій аналітиці зупинилися на наслідках для 2024 року через скасування індексації у 2023 році.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»