• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №05(139) | 03.04.2024 р.

Сто тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №05(139) | 03.04.2024 р.
Це – пʼятий цього року (сто тридцять девʼятий загалом і сорок перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
 
  • розповімо, що Кабмін вніс зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини;
  • дізнаємося, як переглянути свою електронну трудову книжку;
  • визначимося, коли звільнення за прогул після припинення простою під час війни буде незаконним;
  • зауважимо, що з 1 квітня збільшився розмір компенсаційних виплат роботодавцям;
  • наголосимо, що планують ввести необмежений строк звернення працівника до суду з позовом про стягнення зарплати;
  • зʼясуємо, як новий розмір мінзарплати з 1 квітня вплинув на роботодавців;
  • зупинимося на правилах кадрового обліку для роботодавців з районів активних бойових дій.
Гарного вам читання!

Як переглянути свою електронну трудову книжку: розʼяснення від ПФУ

Для перегляду електронної трудової слід увійти до особистого кабінету на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), банківської картки (BankID) або через Дія.Підпис. Далі: 
  • у лівому боковому меню обрати пункт «Електронна трудова книжка»,
  • натиснути кнопку «Дані ЕТК»,
  • обрати вкладку «Відцифрована ЕТК».
Після цього можна перевірити результат оцифрування відомостей про трудові відносини відповідно до наданих сканованих копій документів. 
Зверніть увагу! У вкладці «Відцифрована ЕТК» переглянути результат оцифрування та звірити свій страховий стаж із записами в електронній трудовій книжці можна у випадку, якщо особою або її страхувальником подано на вебпортал е-послуг ПФУ скановані копії документів про трудову діяльність за період до 01.01.2004. 
Про це читайте у нашій новині ось тут.

Незаконність звільнення за прогул після припинення простою: що вирішив суд?

Полтавський міський суд підкреслив, що вичерпного переліку поважних причин відсутності на роботі у трудовому законодавстві України не визначено. 
Тому в кожному окремому випадку оцінка поважності причин відсутності на роботі надається, зважаючи на  конкретні обставини.
Відповідно до сталої судової практики причину відсутності на роботі можна вважати поважною, якщо явці на роботу перешкоджали істотні обставини, які не можуть бути усунуті самим працівником. Поважними визнаються такі причини, які виключають вину працівника.
Саме тому відсутність належного повідомлення про припинення раніше запровадженого простою є також поважною причиною неявки на роботу, оскільки оголошений простій звільняє працівника від обов’язку бути присутнім на робочому місці.

З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям

За даними Держслужби зайнятості, з 1 квітня змінився розмір деяких виплат, що стосуються сфери зайнятості, розмір яких узгоджений з мінімальною зарплатою.
Так, розмір компенсації за працевлаштування людей з інвалідністю, учасників бойових дій, тих, кому до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років, та громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць, тепер становитиме 8 тис. грн (50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати). Тривалість такої компенсації становить 6 місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.
Компенсація за працевлаштування молоді з-поміж зареєстрованих безробітних (віком до 25 років - в яких страховий стаж менше ніж 12 місяців; віком до 35 років – на перше робоче місце; звільнених зі строкової військової/альтернативної служби – на перше робоче місце) збільшиться до 4 тис. грн (не більше 50 відсотків мінімальної заробітної плати). Тривалість такої компенсації становить 6 місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.
Компенсація за працевлаштування громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць і мають додаткові гарантії у працевлаштуванні або, тих, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 6 місяців, підвищиться до 3520 грн. 

Необмежений строк звернення працівника до суду з позовом про стягнення зарплати: новий законопроєкт

22 березня 2024 року зареєстровано у ВРУ законопроєкт №11107 "Про внесення змін до статті 233 Кодексу законів про працю України щодо забезпечення права застосування необмеженого строку звернення працівника до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати".
Метою законопроєкту є приведення норм КЗпП до висновків Конституційного Суду України, ВСУ щодо необмеження будь-яким строком звернення працівника до суду з позовом про нарахування та стягнення належної йому заробітної плати у разі порушення роботодавцем законодавства про оплату праці.

Кадровий облік у роботодавців з районів активних бойових дій: розʼяснення від Держпраці

На час дії воєнного стану порядок організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у районах активних бойових дій роботодавець визначає самостійно, за умови забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці. 
З огляду на це, фахівці Держпраці рекомендують затвердити локальний нормативно-правовий акт, який би унормовував ведення діловодства в умовах воєнного стану.

З 1 квітня – новий розмір мінзарплати: які наслідки для бізнесу?

За Законом про Держбюджет мінімальна заробітна плата:
з 1 квітня – 8000 грн (з 1 січня 2024 року було 7100 грн);
у погодинному розмірі: з 1 квітня – 48 грн (з 1 січня було 42,6 грн).
Нагадаємо, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тож у квітні 2024 року у такому випадку потрібно буде нараховувати зарплату не нижче 8000 грн.
А от посадові оклади змінювати буде не потрібно, оскільки вони встановлюються один раз на рік – з 1 січня на підставі відповідного розміру прожиткового мінімуму (у 2024 році – 3028 грн.)
Мінімальний страховий внесок з ЄСВ за основного працівника, який не є особою з інвалідністю, за квітень становитиме 1760 грн.
Максимальна база для нарахування ЄСВ у квітні – 120 000 грн.
Які ще наслідки матиме для оплати праці, лікарняних, декретних, відпусткових збільшення МЗП? Що зміниться в оподаткуванні доходів працівників? Ми розповідали тут та тут

Кабмін вніс зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини

Кабмін постановою від 29.03.2024 №356 вніс зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини. Про це ми писали тут.
Зміни до Порядку внесли в частині підтвердження права на відпустку при народженні дитини:
  • батька дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, що підтверджується заявою матері дитини та свідоцтвом про народження дитини, в якому зазначена відповідна інформація про батька дитини,
     
  • баби або діда, або іншого повнолітнього родича дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати (батько) якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком), на підставі заяви одинокої матері (одинокого батька) дитини.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»