• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №07(141) | 08.05.2024 р.

Сто сорок перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №07(141) | 08.05.2024 р.
Це – сьомий цього року (сто сорок перший загалом і сорок третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • зауважимо, що у І читанні підтримано введення єдиного реєстру кваліфікацій;
  • зазначимо, що адміністрування ЄСВ не передаватимуть до ПФУ;
  • підкреслимо, що ВРУ ухвалила закон про регулювання праці домашніх працівників;
  • розповімо, як бути у разі відсутності у бухгалтера можливості нарахувати зарплату під час війни;
  • зупинимося на зазначенні причини звільнення у додатку 5 до єдиної звітності;
  • зʼясуємо, як подати повідомлення про виплату лікарняних від ПФУ через портал е-послуг
  • визначимося, чи може директор з власної ініціативи встановити собі режим неповного робочого часу.
Гарного вам читання!
 

Замість класифікатора професій – Єдиний реєстр кваліфікацій: прийнято у І читанні законопроєкт

25 квітня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №9630 щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань. 
Метою законопроєкту є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстру кваліфікацій (Класифікатора професій) шляхом об'єднання Національного класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, Реєстру кваліфікацій, їх діджиталізації та синхронізації з іншими базами даних, щоби процес обміну та доступу до інформації про професійні кваліфікації був швидкий, прозорий та відповідав потребам ринку праці у реальному часі.

Адміністрування ЄСВ не передаватимуть до ПФУ: ВРУ відхилила законопроєкт

25  квітня  ВРУ провалила прийняття законопроєкту №9569 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». 
Нагадаємо, що за Законом було заплановано об’єднати адміністративні структури та покласти адміністрування ЄСВ на Пенсійний фонд України.
Таким чином, взяття на облік страхувальників, забезпечення збору та обліку страхових коштів, контроль за повнотою та своєчасністю їх сплати, ведення Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб, мав би здійснювати ПФУ.

ВРУ ухвалила закон про регулювання праці домашніх працівників

25 квітня 2024 року ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №5695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників». 
З урахуванням специфіки праці домашніх працівників проєктом акта окремо врегульовано робочий час та час відпочинку домашніх працівників:
  • передбачено альтернативні варіанти вибору системи обліку робочого часу,
  • закріплено гарантії щодо використання праці домашніх працівників при надурочних роботах,
  • передбачено гарантії домашніх працівників при залученні до чергування та при супроводженні членів домашнього господарства на їх відпочинку.

У бухгалтера немає можливості нарахувати зарплату під час війни: чи будуть наслідки?

Фахівці Держпраці зауважили, що однією з головних умов притягнення до кожного із вищезазначених видів відповідальності є наявність вини особи в діях, що носять протиправний характер.
Якщо у зв’язку з воєнними діями відповідальна посадова особа не має фактичної можливості здійснювати нарахування заробітної плати у встановлені строки – її не може бути притягнуто до будь-якого з вищезазначених видів відповідальності. Але роботодавець має це виправити на майбутнє.

Зазначення причини звільнення у додатку 5 до єдиної звітності: розʼяснення від ПФУ

Фахівці ПФУ у межах своєї компетенції вирішили у листі навести деталі зазначення причини звільнення у додатку 5 до єдиної звітності. Так, записи про причини звільнення в додатку 5 до єдиної звітності мають вноситися у точній відповідності до формулювань чинного законодавства із посиланням на відповідну статтю, пункт закону.
Тобто, наприклад: «Звільнено за власним бажанням, ст. 38 КЗпП» або «Трудовий договір припинено у зв'язку зі смертю працівника, п. 8-2 ч. 1 ст. 36 КЗпП». Адже дані з додатка 5 потрапляють до Реєстру застрахованих осіб і формують те, що називається електронною трудовою книжкою.

Чи може директор з власної ініціативи встановити собі режим неповного робочого часу?

Керівник має звернутися до загальних зборів учасників із проханням про встановлення режиму неповного робочого часу. Якщо таке прохання буде задоволено, підставою для видання наказу про встановлення керівнику режиму неповного робочого часу є протокол (витяг з протоколу) зборів учасників товариства.
Якщо у трудовому договорі (контракті) директора зазначено режим його роботи, необхідно внести до нього відповідні зміни. Докладніше про це ми розповідали у своїй новині тут.

Як подати повідомлення про виплату лікарняних від ПФУ через портал е-послуг?

Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам можна сформувати в електронному кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України, натиснувши кнопку «Створити повідомлення» в екранній формі заяви-розрахунку, яка набула статусу «Оплачено». 
Основна частина реквізитів повідомлення заповнюється автоматично, дублюючи інформацію зі заяви-розрахунку. Ручне введення передбачено для даних щодо виплати: дати виплати та суми, виплаченої за рахунок коштів Фонду.
Якщо сума в повідомленні за всіма листками непрацездатності дорівнює профінансованій сумі, то після збереження, підписання та надсилання повідомлення до Пенсійного фонду йому автоматично буде присвоєно статус «Прийнято». 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»