• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №14(148) | 26.09.2024 р.

Сто сорок восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №14(148) | 26.09.2024 р.
Це – чотирнадцятий цього року (сто сорок восьмий загалом і п’ятдесятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • проінформуємо про оприлюднення тексту проєкту Держбюджету-2025;
  • розповімо про індексацію зарплати у жовтні 2024 року;
  • зауважимо, що ​​скасують порядок реєстрації у Держслужбі зайнятості письмових трудових договорів між працівником і ФОПом;
  • зупинимося на податкових новаціях для роботодавців з 1 жовтня;
  • повідомимо, що індексацію зарплати у 2025 році будемо нараховувати по-новому;
  • дізнаємося, що у 2025 році на роботодавців чекають зміни у сплаті ЄСВ;
  • визначимося, які правила щодо внесення змін до штатного розпису діють під час воєнного стану.
Гарного вам читання!

Індексація зарплати у жовтні: хто та в якому розмірі буде нараховувати?

Індексація грошових доходів населення проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 103%. 
У серпні 2024 року, як бачимо з розрахунку, поріг індексації не перевищено. Тому цей показник не впливатиме на нарахування індексації у жовтні, за якими вже нараховувалася індексація у серпні – вересні.
Таким чином, для працівників, у яких «базовий» місяць – грудень 2023 року та січень – лютий 2024-го, у жовтні 2024 року слід нараховувати індексацію на рівні вересня.
До того ж  у жовтні вперше потрібно буде індексувати зарплату працівникам, яким збільшували оклади у березні та квітні 2024 року. 
Тим, хто підвищив оклади (тарифні ставки) працівників у травні 2024 р. або пізніше, індексувати зарплату ще не потрібно. Про це все ми писали у своїй аналітиці тут.

Скасують порядок реєстрації у Держслужбі зайнятості письмових трудових договорів між працівником і ФОПом

Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 29 жовтня 2009 р. №1168».
Як зазначено у пояснювальній записці, зроблено це з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до законодавства та спрощення процедури зняття з реєстрації у Державній службі зайнятості трудових договорів, які на день набрання чинності цим наказом не знято з реєстрації, а саме - без сповіщення про це фізичною особою. 

Податкові новації для роботодавців з 1 жовтня: аналіз законопроєкту №11416-д

17 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №11416-д про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. 
Ним передбачено збільшення ставки ВЗ до 5% для всіх видів доходів фізосіб. Це означає, що зі зарплати працівників утримуватиметься не 19,5%, а вже 23% (18% ПДФО + 5% ВЗ). Втім, не тільки з працівників: ставка ВЗ у розмірі 5% буде стосуватися всіх видів доходів фізосіб, які виплачуються (надаються) податковими агентами.
Тож, щоби зберегти поточний рівень виплат «на руки», за фінансової можливості роботодавцям доведеться збільшувати на 4,55% розмір зарплати до нарахування.
Окреме питання щодо початку застосування нової ставки ВЗ. Якщо щодо самозайнятих осіб все зрозуміло, то для податкових агентів конкретики зараз мало. 
В законопроєкті вказано таке: «Доходи платників військового збору – осіб, визначених пунктом 162.1 ПКУ, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання)».
Як цю норму тлумачитимуть податківці наразі невідомо, свою думку ми висловили у своєму матеріалі ось тут.

Оприлюднено текст проєкту Держбюджету-2025: які основні показники передбачено?

На засіданні Уряду 13 вересня було затверджено проєкт Держбюджету на 2025 рік. А вже 14 вересня цей законопроєкт був зареєстрований у ВРУ під №12000.
Розмір мінімальної зарплати з 1 січня 2025 року і на весь рік буде таким же, як з квітня 2024 року:
  • у місячному розмірі —  8000 грн;
  • у погодинному розмірі — 48 грн.
Розмір мінімальної заробітної плати, що застосовується як розрахункова величина для обчислення виплат за рішенням суду, також залишиться на рівні 1600 грн.
Прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць (також на рівні 2024 року). Зокрема, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на весь 2025 рік планують залишити на рівні 3028 грн.

Індексацію зарплати у 2025 році будемо нараховувати по-новому

У ст. 35 проєкту Держбюджету на 2025 рік передбачено установити, що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2025 року. А сума індексації, яка склалася у грудні 2024 року, не нараховується у січні 2025 року.
Тобто початок врахування індексів інфляції з січня 2025 року означає, що грудень 2024 року незалежно від проведення збільшення окладів стає «базовим» місяцем для розрахунку індексації. 
Оскільки обчислення починаємо з січня 2025 року, то попередній місяць і буде «базовим» – це грудень 2024 року.
А далі все буде залежати від індексів інфляції 2025 року і динаміки зростання окладів (місячних тарифних ставок) за посадами. Докладно про це ми писали тут.

У 2025 році на роботодавців чекають зміни у сплаті ЄСВ

Влада вирішила збільшити на 2025 рік розмір максимальної бази для нарахування ЄСВ. У 2025 році вона становитиме 20 МЗП. Це передбачено ст. 40 проєкту Закону про Держбюджет. А прикінцевими положеннями законопроєкту передбачено зупинення визначення максимальної величини, яку затверджено пп. 4 п. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ.
Тож за новими правилами максимальна величина буде становити 160000 грн, тобто буде на 40 тисяч грн більше! 
Тобто всі роботодавці будуть нараховувати ЄСВ на зарплату своїх працівників незалежно від ставки ЄСВ. При цьому ці зміни стосуються як тих працівників, яким встановлено ставку 22%, так і для працівників з інвалідністю. 

Які правила щодо внесення змін до штатного розпису діють під час воєнного стану?

Законодавство не встановлює кількість та періодичність, із якою можна вносити зміни до штатного розпису протягом року. Ці показники залежать від характеру змін.
Якщо до штатного розпису у мирний час вносяться зміни, пов’язані зі змінами істотних умов праці, то відповідно до частини третьої статті 32 КЗпП – попередити працівників необхідно не пізніше ніж за два місяці. 
У період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених частиною третьою  ст. 32 та ст. 103 КЗпП, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов. Про це ми зазначали у своїй новині ось тут.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»